emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çiftçi Bağ-Kurlu Kadınlarda Doğum Ödemesi

Çiftçi Bağ-Kurlu Kadınlarda Doğum Ödemesi
17.11.2016

Değişen zaman şartlarıyla birlikte artık sadece erkekler değil kadınlar da ekonomiye katkı sağlamak için iş hayatında yer almaktadırlar. Böylece sadece evde değil dışarıdaki iş hayatında da birçok faydaları olmaktadır. Devlet de iş hayatında yer alan kadınlar için çeşitli kolaylıklar sağlayarak bu kişilerin daha verimli çalışmalarını sağlamayı amaçlar. Verimli çalışmalar sonucunda da hem devletin ekonomisine hem de kişilerin ailesine katkılar artmaktadır.

Devletin kadın çalışanlara gösterdiği kolaylıklardan birisi de doğum ödemesi yani doğum borçlanmasıdır. Bu yazımızda da çiftçi Bağ-Kurlu kadınların doğum ödemesi yapıp yapamadığını inceleyeceğiz.

Doğum Ödemesi Nedir?

İlk olarak doğum borçlanmasının ne demek olduğuna bakmakta fayda var. Çalışan kadınların doğumdan sonra çocuğuna ya da çocuklarına daha çok zaman ayırmaları gerekmektedir. Bunun için de doğum yapan kadın sigortalıların, doğumdan sonraki çalışamadıkları süreyi devlete borçlanması sağlanmaktadır.

Yapılan reformlar ile Bağ-Kurluların da doğum borçlanması yani doğum ödemesi yapmaları sağlanmıştır. Çiftçi Bağ-Kurlular da normal Bağ-Kurlular gibi doğum borçlanması hakkına sahiptir.

Öncelikle belirtmek gerekirse hastalık halinde iken Bağ-Kurlulara ödeme yapılmaz. Fakat kadın sigortalılar doğum anında belirlenen kurumlardan doğum parası alma hakkına sahip olurlar. Bu durum şirket ortağı olan kadınlarda ise geçersizdir. Bunlara ek olarak, eğer iş kazası ya da meslek hastalığına yakalanan Bağ-Kurlunun prim borcu yoksa bu ödenekten faydalanabilir.

Çiftçi Bağ-Kurlu Kadınların Doğum Ödemesi Yapabilmesi İçin Gerekli Olan Şartlar

Doğum ödemesi için de belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • SSK, tarım SSK, Bağ-Kur, tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı, isteğe bağlı ya da özel sigortalılıklardan herhangi birisine sahip olunduğu zamanda doğum yapmış olunmalıdır.
  • Doğum yaptıktan sonra geçen iki yıllık sürede çalışılmamış ve prim ödenmemiş olmalıdır. Eğer çalışılan bir süre varsa, sadece çalışılmayan süre borçlanılabilir.
  • Doğan çocuk sağ olmalı ve yaşıyor olmalıdır. Eğer doğumdan sonraki iki yıl içerisinde bebek ölürse, bebeğin yaşadığı süreler borçlanılabilir.
  • En fazla üç çocuk için borçlanma yapılabilir.

Çiftçi Bağ-Kurlu kadınlar, doğum ödemesi için Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapabilirler. Doğum ödemesine başvurabilmek için gerekli olan evrakları ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Borçlanma talep dilekçesi.
  • Kimlik fotokopisi.

Çiftçi Bağ-Kurlu kadınların doğum ödemesinde önemli olan bir diğer konuda doğum borçlanmasının Bağ-Kuru geriye çekip çekmediğidir. Söz konusu olan doğum ödemesi işe başlama tarihini geriye çekmez, sadece prim toplamında etki eder. Çiftçi Bağ-Kurlu olan kadınlar bir çocuk için 720 gün, üç çocuk içinse toplam 2160 gün borçlanabilirler. Buna göre, diğer emekli şartlarının sağlanması halinde çiftçi Bağ-Kurlu kadınlar bir süre daha erken emekli olabileceklerdir.

Çiftçi Bağ-Kurlu kadınlarda doğum borçlanmasında gün ödenecek tutar, asgari ücretin bir günlük brüt tutarının %32’si olarak hesaplanmaktadır. Böylelikle bulunan günlük ödeme tutarı toplam borçlanma yapılacak gün sayısı ile çarpılır ve çiftçi Bağ-Kurlu kadının ödeyeceği tutar bulunur.

Doğum ödemesinde değişik durumlar da bulunmaktadır. Örneğin doğum ödemesi yapan bir kadının iki yıl süresi dolmadan ikinci doğumu yaparsa da ödeme şekli değişebilir. Kadın sigortalı, ilk doğumdan diğer doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabilmekte olduğu sürenin toplamı kadar ödeme yapabilir. Çiftçi Bağ-Kurlu kadının doğum ödemesi yaptığı çocuğu ölürse, yaşadığı süre kadarını doğum ödemesi ile borçlanabilir.

Yorumlar

  1. Şengul dedi ki:

    Merhabalar 2014 te 6 ay ek 5 tarım sigortası yatırdım doğum parası.alma hakkım varmı varsa zaman aşımına ugradimi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tarım bağkuru ile doğum parası alma hakkınız bulunmuyor. Ancak doğum 2015 mayıs ayından sonra ise 300 tl doğum yardımı alabilirsiniz.

  2. Dilek dedi ki:

    30mayis girişim var şimdi 29 haftalik gebeyim 32.hafta calisabilir raporu alsam 37.haftada 90 günlük prim doluyor dogum parasi alabilir miyim

  3. bayram atli dedi ki:

    Esim 33 aydir ciftci bagkuru yatiriyor duzenli olarak su an 5 aylik hamile dogum rapor parasi almasi icin ne yapmasi gerekiyor? Simdiden tsk.