emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK
07.08.2022

Cenaze ödeneğine e-Devlet’ten başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) alt hizmetlerinde yer alan “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” sayfası üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vefat eden sigortalının yakınlarınca cenaze masraflarına yardımcı olmak adına SGK tarafından verilen cenaze ödeneği, belirli şartlar altında verilmektedir.

Kanunda belirtilen hallere göre hak sahipliğinin belirlendiği ve uygun başvuru adımlarının takip edilerek hak sahiplerinin yararlanabildiği SGK yardım süreci için kritik detaylar bulunmaktadır. Gerek hak sahipliği gerek başvuru süreci ile ilgili merak edilenleri derlediğimiz yazımızda, e-Devlet cenaze ödeneği başvurusu ve şartları hakkındaki merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

Cenaze Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir?

Cenaze yardımına başvuru koşulları yasa ile belirlenmektedir. Cenaze ödeneğinden yararlanmak için belirli şartların sağlanması ve vefatın belirlenen şartlar altında gerçekleşmesi gerekir.

Bahsi geçen cenaze yardımı başvuru şartları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Başvuru hak sahipliği tanımlanan kişilerce yapılmalıdır.
  • Vefat eden sigortalının en az 360 gün (1 yıl) süre ile ölüm sigortası, malullük primi ya da yaşlılık sigortası bulunmalıdır.
  • Yaşlılık aylığı, sürekli iş göremezlik geliri ya da malullük aylığı alan sigortalının vefatı sonrası da hak sahipleri cenaze ödeneğinden yararlanabilmektedirler.
  • Vefatın iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşmiş olması gereklidir.

Cenaze Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

Cenaze ödeneği kapsamı sigortalının yakınları olarak belirlenmiştir. Yakınlar belirlenirken öncelik sıralaması uygulanır. Tek seferlik olmak üzere ve vefat eden sigortalının cenaze masraflarına yardımcı olmak adına öncelik sırasına göre yapılan cenaze yardımından yararlanabilecek kişiler listesi aşağıda detaylı bir şekilde paylaşılmaktadır:

  • Cenaze ödeneğinde öncelik listesinin ilk sırasında vefat eden sigortalının eşi yer alır.
  • Vefat gerçekleştiğinde eğer boşanma gerçekleşmişse, vefat eden sigortalının çocukları cenaze ödeneğinden yararlanabilir.

Cenaze Ödeneği Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Cenaze ödeneğine başvururken gerekli belgeler başvuru yöntemine göre değişir. SGK İl Müdürlüklerine şahsen yapılacak başvurularda hak sahiplerinin yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şu şekildedir:

  • T.C. kimlik belgesi
  • Ölüm belgesi
  • Cenaze ödeneği başvuru formu

Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Cenaze ödeneğine başvurular SGK İl Müdürlükleri ya da e-Devlet’ten yapılabilmektedir. Başvurular şahsen yapılırken hak sahipleri, ikamet ettikleri muhtarlıklardan aldıkları başvuru formunu doldurmakla birlikte nüfus cüzdanları ile SGK İl Müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz.

Başvuruda ek olarak, vefatın nüfus kayıtlarına işlenmemesi halinde ölüm belgesi de ibraz edilmelidir. Ölüm belgesi, T.C. kimlik kartı ve cenaze ödeneği başvuru formu ile birlikte SGK İl Müdürlüklerine bizzat giderek başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet’ten yapılacak başvurularda da yine SGK hizmet sayfası kullanılmaktadır. SGK alt hizmetlerinde yer alan başvuru linkine ve ilgili işlemin detaylarına bir alt başlıktan ulaşabilirsiniz.

cenaze odenegi basvuru sartlari

E-Devlet’ten Cenaze Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten cenaze ödeneğine başvurular T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Başvuru öncesinde hak sahiplerinin e-Devlet şifresini temin etmeleri gereklidir. E-Devlet şifreleri, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında alınabilir. En yakın PTT şubesini ziyaret ederek başvuru öncesinde şifrenizi temin edebilirsiniz.

e-Devlet şifresinin temin edilmesi ardından başvuru işlemlerini https://turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme kimlik doğrulama ile giriş yapılması ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet sayfasına erişim sağlanarak başvuru tamamlanabilmektedir. E-Devlet cenaze ödeneği başvurusu için izlenecek işlem basamakları aşağıdaki gibi paylaşılabilir:

  1. “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” adresine giriş yaparak başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz.
  2. Verilen adresi tarayıcınıza kopyalayarak giriş yaptığınızda, yüklenen sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
  3. Yönlendirilen e-Devlet Giriş sayfasında “T.C. Kimlik Numarası” ve “e-Devlet” şifresi bilgilerini istenen alanlara girin ve “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  4. Yüklenen sayfada “Ölüm Yardımı Talebi” seçimini işaretleyerek “Devam Et” butonuna tıklayın.
  5. Vefat eden sigortalının TC kimlik numarasını yazın ve “Başvur” butonuna tıklayın.
  6. Yukarıdaki işlemin tamamlanması ardından başvuruya ait görüntülenen işlem sonucunu takip ederek, başvuruyu tamamladığınız bilgisine ulaşabilirsiniz.

2022 Cenaze Ödeneği Yardımı Ne Kadar?

Cenaze ödeneği tutarı yeni yılda artırıldı. Yapılan son zamla birlikte cenaze yardımı 1.250 TL olarak belirlendi. Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerine göre cenaze ödeneği güncellenmektedir. Bu tutar SSK ve BAĞ-KUR olarak bilinen sigorta kollarına bağlı vefat eden kişiler için verilirken, emekli sandığına bağlı sigortalıların vefatı halinde yakınlarına 4.473,62 TL cenaze ödeneği ödemesi yapılmaktadır.

Emekli sandığına bağlı sigortalının vefatı halinde cenaze ödeneği işlemleri için müracaatlar çalışılan kuruma yapılmaktadır. Kurumun insan kaynakları ya da muhasebe birimine, yine kurum tarafından istenen belgelerle birlikte vefat eden sigortalının yakınlarınca müracaat gerçekleştirilebilir.

Cenaze Ödeneğinde Zamanaşımı Var Mı?

Cenaze ödeneğinde zamanaşımı uygulanır. Tek seferlik olarak SGK tarafından ödenen cenaze yardımı için 5 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır. 5 yıl içinde başvuru yapılmadığı takdirde ödenek için hak sahipliği düşmekte ve vefat eden sigortalıların yakınları, bu yardımdan yararlanamamaktadırlar. Bu nedenle başvuruların 5 yıllık zamanaşımına takılmadan bir an evvel yapılması ve kaldırılacak cenaze masrafları için tam zamanında alınabilmesi önemlidir.

Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenmez?

Cenaze ödeneğinden yararlanamayacak kişiler için belirlenen kriter, bakım yükümlülüğüne göre belirlenmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişinin vefatı halinde ilgili kişiye cenaze parası ödenmemektedir. Bakmakla yükümlülük dışında bir istisnai durum da dul ve yetim aylığı kapsamında bulunmaktadır. Emekli sandığından dul ve yetim aylığı alırken vefat eden kişilerin yakınları cenaze ödeneğine başvuruda bulunamamaktadırlar.

kimler cenaze odenegine basvurabilir

SGK Cenaze Yardımını Ne Zaman Öder?

SGK tarafından cenaze yardımı ödemeleri ortalama 2 ila 3 ay içinde yapılmaktadır. Ödeme durumu başvurulardaki yoğunluğa göre farklı seyredebilir. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını teyit etmek için cenaze ödeneği sorgulama işlemlerinden yararlanarak ödemelerin son durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ödemeler için Ziraat Bankası kullanılmaktadır. Başvuru için SGK İl Müdürlükleri şahsen kullanıldığında ise hak sahipleri, bu süreçte farklı bir hesaba ait IBAN bilgisini paylaşabilirler. IBAN paylaşımı yapılması halinde ödemeler Ziraat Bankası yerine hak sahibine ait banka hesabına en geç 3 ay içinde yapılır.

Cenaze Ödeneği Sorgulama Nasıl Yapılır?

Cenaze ödeneğinin sorgusu ödeme yapılan bankadan ya da e-Devlet’ten yapılabilir. SGK’ya iletilmediği takdirde ödenek Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır. Hak sahipleri, isimlerine ödeme yapılıp yapılmadığı sorgusunu herhangi bir Ziraat Bankası şubesine kimlik belgeleri ile başvuruda bulunarak yapabilmektedirler.

Öte yandan e-Devlet’ten SGK ödemelerine ilişkin hizmete alınan sorgu sayfası, cenaze ödeneği için de uygulanmaktadır. E-Devlet cenaze ödeneği başvurusu yapılmış olan ödemelerin takibi için e-Devlet Kapısında takip etmeniz gereken işlem sıralaması şu şekildedir:

  1. Tarayıcınıza “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” adresini kopyalayarak sayfaya giriş yapın.
  2. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonu yardımı ile e-Devlet Giriş ekranına ulaşın.
  3. T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak istenen kimlik doğrulamayı tamamlayın.
  4. Yapılan kimlik doğrulama ardından otomatik olarak sorgu sonucu sayfasına ulaşabilir, başvuruya ait referans numarası, ödeme yapılan yer ve ödeme tutarına ilişkin bilgilerini takip edebilirsiniz.
  5. Sorgulama sayfasında ödendi bilgisini almanız halinde ise ödemenin yapıldığı bankaya, nüfus cüzdanınızla müracaat ederek ödemeyi alabilirsiniz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.