Çalışmayan Ev Hanımlarına Destekler! Başvuru Ekranı
Çalışmayan ev kadınlarına destekler için başvuru ekranı e-Devlet’tedir. Bu ekranı kullanarak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Kadınlar, yaşamın içinde pek çok problemle karşılaşabilir. Özellikle eşi vefat eden, ölen ve ailesinden yeterince gelir desteği alamayan kadınlar için yaşanan zorluklar daha fazla olur. Çalışmayan ev kadınlarına destekler için başvuru ekranı ile devlet tarafından verilen farklı yardımlardan yararlanmak mümkündür.
Ev Hanımlarına Hangi Destekler Veriliyor?
Ev hanımlarına verilen destekler arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği sosyal yardımlar vardır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu da belirli şartların sağlanması halinde kadınlara desteklerden yararlanma şansı sunar.
Dernekler, vakıflar ve belediyeler de maddi durumları yerinde olmayan kadınlara çeşitli destekler sağlar. Ev hanımlarına yönelik belirli dönemlere özel ödemeler de vardır. Örneğin seçimden sonrası için ev kadınlarına emeklilik desteği verilecekti.
Kimler Ev Hanımı Desteklerinden Yararlanabilir?
Ev hanımı desteklerinden yararlanabilecek olanlar, maddi durumu kötü olanlardır. Maddi durumu geçimini sağlayamayacak seviyede olanlar yardım alabilir. Bunun için hane içerisinde kişi başına düşen gelire bakılır.
Hane içinde kişi başına düşen gelirin, asgari ücretin üçte birinden az olması gerekir. Bu sayede desteklerden yararlanmak mümkün olur. Kurumların kendine özel şartları da olabilir. Bu şartları sağlayanlara belirli miktarda ayni ya da nakdi yardım yapılır.
Ev Hanımları Destek Başvurusu
Ev hanımları destek başvurusu yapmak için e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sağ kısımda yer alan Giriş Yap seçeneğine tıklanmalıdır. Bu sayede karşınıza şifre ekranı gelir. Bu ekranda kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmak gerekir. E-imza, mobil imza gibi farklı yöntemler aracılığıyla da giriş aşaması tamamlanabilir.
Sisteme giriş yaptıktan sonra arama alanına “Sosyal Yardım” yazarak sosyal yardım sorgulama yapılmalıdır. Sosyal Yardım yazarak sorgulama yaptığınızda karşınıza “Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti” seçeneği çıkar.
Bu seçeneğe tıklayarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından sosyal yardım başvurusu yapabilirsiniz. Bu başvuru, genel bir nitelik taşır. Sosyal yardım başvurunuz onaylandığı takdirde verilen tüm sosyal yardımlardan yararlanma şansınız olur. Ancak formu dikkatli bir şekilde doldurmanız önemlidir.
Üst kısımda yer alan “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklayarak forma ulaşabilirsiniz. Formda ilk önce açık rıza beyanına onay veren kısma tıklamalı ardından “Başvur” yazan kısımdan devam etmelisiniz.
Formda istenen bilgileri eksiksiz şekilde doldurmalısınız. İlk kısımda iletişim bilgileri sorulur. Ardından gelir ve IBAN bilgileriniz sorulur.
Formda farklı sorular da bulunur. Bunları boşluk bırakmadan cevaplamanız başvurunuzun kabul edilme şansını artırır.
Ev Hanımları Devletten Destek Alabilir mi?
Ev hanımlarının devletten çeşitli destekler alması mümkündür. Bunun için ev hanımının bir yerde çalışmaması, geçimini sürdürecek bir geliri olmaması gerekir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumunun kendine özel şartları vardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, ölüm sigortası kapsamında kadınlara destek sunar. Bunun yanı sıra toptan ödeme, ihya ve ölüm geliri gibi uygulamalar vardır. Babasından ölüm aylığı alan kız çocuklarına çeyiz parası verilir.
Ev hanımlarına eşlerinin vefat etmesi halinde dul maaşı verilir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı uygulamaları arasında yetim aylığı da vardır.
Ev Hanımı Yardım Başvuru Şartları
Ev hanımı yardım başvuru şartları arasında ihtiyaç sahibi olmak vardır. Aynı zamanda yardımın türüne göre de gerekli şartlar değişir. Eşi vefat eden kadınlara SGK tarafından aylık bağlanması için 5 yıl sigortalılık 900 gün prim şartı vardır. 1800 gün prim ödemesi olanlar da ölen eşlerinden dolayı aylık alabilir.
Eşi Vefat Etmiş Ev Hanımları Destekleri
Eşi vefat etmiş ev hanımları destekleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yardımlar da vardır. Çalışmayan ev kadınlarına destekler için başvuru ekranındaki formda da buna ilişkin bir soru yer alır.
Eşi vefat eden kadınların “Nikâhlı eşi vefat etmiş kadın var mı?” sorusunu “Evet” olarak cevaplaması gerekir.
Arama alanına “Ölüm” yazarak ölüm aylığı ile ilgili başvuru kısımlarına ulaşılabilir. Ölüm yardımı, yetim aylığı talebi kısmından başvuru yapılabilir. Ancak bu kısımdan sadece 4c kapsamında aylık almaktayken vefat edenlerin eşleri, çocukları başvuru yapabilir.
Ev Hanımlarına Elektrik Desteği
Ev hanımlarına elektrik desteği için sosyal yardım başvuru formunda bu ihtiyacın belirtilmesi gerekir. Sosyal yardım başvuru formunda “İhtiyaç Ve Taleplerinizi Açıklayınız” kısmından elektrik desteği talebinizi iletebilirsiniz.
Yukarıda gösteren kısımda elektrik desteğine neden ihtiyaç duyduğunuzu detaylı şekilde açıklamalısınız. Ardından “Devam Et” yazan kısma tıklamalısınız.
Ev Hanımlarına Doğalgaz Desteği
Ev hanımlarına doğalgaz desteği için sosyal yardım formunu doldurmak gerekir. Formda yer alan “İhtiyaç ve taleplerinizi açıklayınız” yazan yere tıklamalısınız. Bu kısımda neden desteğe ihtiyaç duyduğunuzu açıklamanızda fayda vardır.
Ev Hanımlarına Para Yardımı
Ev hanımlarına para yardımı için belediyelere ve çeşitli vakıflara da başvurulabilir. Bulunduğunuz yer belediyesine başvurarak hangi yardımları alacağınızı sorgulayabilirsiniz. Ayrıca özel dernek ve vakıflar da muhtaç durumdaki kadınlara yardım yapar.
Ev hanımları para yardımı almak için ilgili kurumlara müracaat etmelidir. Kurumlar, başvuruları değerlendirerek belge talebinde bulunur. Aynı zamanda hane incelemesi de gerçekleştirilebilir. Evin durumu incelenerek gerçekten ihtiyaç sahibi olunup olunmadığı incelenir.
Ev ziyaretleri, ihtiyaçların doğru tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bu sayede ev hanımlarına gıda, eşya, bebek ürünleri, sağlık cihazı gibi destekler de verilir.
Çalışmayan Ev Hanımlarına Maaş Bağlanır mı?
Çalışmayan ev hanımlarına maaş belirli durumlarda bağlanır. Bunun için kadının isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olması gerekir. Engelli kadınlar, engelli maaşı alabilir. Öte yandan eşi ölen kadınlara dul maaşı bağlanır.
Kadının ölen eşinin sigortalı olması halinde ölüm aylığı, geliri alınabilir. Ölüm aylığı almak için yeterli prim yoksa SGK’dan toptan ödeme talep edilebilir. Bunun yanı sıra ihya talebinde de bulunmak mümkündür. Eğer ölüm aylığı için yeterli prim yoksa eşi ölen kadın, kendisi kalan prim borçlarını ödeyebilir. Böylece yeterli prim elde edildiğinde aylık bağlanır.
Ev Hanımlarına Toplu Ödeme Var mı?
Ev hanımları toptan ödemeyi sigortalı olarak çalışmaktayken vefat eden eşleri üzerinden alabilir. Bunun yanı sıra emekli-malullük aylığı almakta iken vefat eden kişilerin eşleri de bu ödemeden yararlanabilir. Toptan ödeme, ölüm aylığı almak için prim gün sayısının yetersiz olması halinde verilir. Bunun için eşi ölen kadının başvuru yapması gerekir.
Yukarıdaki ekrandan toptan ödeme başvurusu yapılabilir. Bunun için arama alanına “Toptan Ödeme Talebi” yazmak gerekir. Ardından “Hak Sahibi” seçeneğine tıklanmalıdır. “Başvur” seçeneğinden müracaat yapılabilir.
PTT’den Ev Hanımlarına Yardım
PTT’den ev hanımlarına yardım alınabilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler, PTT’den alınır. Aynı zamanda SGK tarafından yapılan ödemeler de PTT’den alınabilir. Ancak dileyenlerin ödemeleri banka hesaplarına da yatırılabilir.
“Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” kısmından banka hesabı seçilerek ödemeler alınabilir.
Yukarıdaki ekrana tıkladıktan sonra banka seçimini kolayca yapabilirsiniz. Bankada bulunan hesabınız, e-Devlet’te görünür. Bu sayede sizin IBAN ya da farklı bir bilgi girmenize gerek kalmaz. Çalışmayan ev kadınlarına destekler için başvuru ekranı ile banka değişikliği de kolayca yapılır.