Çalışmayan Anneye Doğum Parası Ne Kadar, Nasıl Alır?
2015 yılında çıkan bir yasayla birlikte artık çalışmayan anneler de doğum parası alabiliyor. Pek çok kişinin belki de ilk kez duyduğu doğum parası çalışmayan annelere de verilmektedir. Çalışsın ya da çalışmasın doğum yapan tüm anneler bu haktan yararlanabilir. Tüm annelerin şartsız olarak yararlanabildiği doğum parasını alabilmek için başvuru yapılması gerekmektedir.
Doğum Parası Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?
Doğum yardım başvurusu için öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçenin doldurulması gerekmektedir. Eğer anne kendisi başvuru yapamıyorsa eşi ya da akrabası onun için başvuruda bulunabilir. İlde ikamet eden çalışmayan anneler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler. İlçede yaşayan anneler ise ikamet ettiği yerin kaymakamlığına başvuruda bulunabilirler.
Çalışmayan Annelere Ne Kadar Doğum Parası Ödenir?
Çalışmayan annelere ödenen doğum parası doğan çocuğun sayısına göre değişkenlik göstermektedir. İlk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha fazla çocuk doğuran annelere verine ücret farklıdır. Belirlenen kanuna göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuk için ise 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır.
Doğum Parası Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Doğum parası almak isteyen annelerin bazı evrakları beraberinde götürmeleri gerekmektedir. Doğum yaptıktan sonra istenilen bir zaman diliminde çocuğa ait kimlik belgesi ya da doğum belgesiyle başvuruda bulunulabilir. Bunun yanında Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçeyi eksiksiz doldurmak gerekmektedir.
Bu dilekçenin içeriği aşağıdaki gibidir:
- Başvuru sahibinin adı- soyadı.
- Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası.
- Doğum yapan kişinin adı – soyadı.
- Doğum yapan kişinin T.C kimlik numarası.
- Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C kimlik numarası.
- Yeni doğan çocuğun/çocukların babasının T.C kimlik numarası.
- Adına başvuru yapılanın varsa diğer çocuklarının T.C. kimlik numaraları.
- Doğum yapan kişi kamu işçisi mi? Sorusu
- Çocuğun babası kamu işçisi mi? Sorusu.
- Kamu işçisi olan anne ya da babanın yeni doğum için aldığı/alacağı doğum yardımın tutarı (bu madde kurum tarafından doldurulmaktadır.)
- Başvuru sahibinin adresi.
- Başvuru sahibinin telefon numarası.
- Tarih ve imza.
Yukarıda bulunan maddeler dilekçede doldurulması gereken içeriklerdir. Bu maddelerin doldurulması durumunda kişinin doğum parası yardımı için başvurusu tamamlanmış olacaktır.
Çalışmayan anneler Doğum Parasını Nereden Alır?
Çalışmayan anneler doğum parasını PTT üzerinden almaktadır. Herhangi bir banka ile uğraşmadan doğum parası PTT üzerinden alınmaktadır. Annenin parasını alabilmesi için bizzat kendisinin gitmesi gerekmektedir. Kendi adı ve soyadı olduğu için PTT üzerinden çalışmayan anneler doğum parasını rahat bir şekilde alabilirler.
Eşin Çalışması Durumunda Süt Parası Alınabilir Mi?
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğinin alınabilmesi için çalışıyor olma şartı bulunmamaktadır. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmamakta. Eşi sigortalı olarak çalışan ev hanımları emzirme ödeneğinden yararlanabilirler. Süt parası yani emzirme ödeneği doğum yapan vatandaşlara maddi olarak yardım edilmesi amacıyla oluşturulmuş bir uygulamadır. Bu yıl için belirlenen süt parası 149 TL olarak belirlenmiştir.
Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Doğum yardımı alınıp alınamayacağı sorgulaması e-devlet üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “ Doğum Parası” yazarak arama yapılmalıdır. Daha sonra arama sonuçlarında çıkan “Doğum Parası Sorgulama” seçeneği tıklanır ve işlem gerçekleştirilir. Doğum parası sorgulamanın başka yöntemleri de vardır. İlgili bakanlıkların “183” ve “144” numaralı çağrı merkezleri aranmalıdır. Bu hatlardan doğum parası sorgulama işlemleri yapılabilir ve gerekli tüm bilgilere ulaşılabilir.
Doğum Yapan Annelere Devletin Verdiği Destekler Nelerdir?
Kadınların istihdamının devamlılığı için devlet tarafından doğum yapan annelere bazı destekler sağlanmaktadır. Doğum yapan ve aynı zamanda çalışan annelere doğum yardımı, emzirme ve süt yardımı, kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği verilmektedir.
Doğum yapan ve çalışan anneye ödenecek tutar 7.500 TL ile 11.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Tutarlar çocuk sayısına ve brüt maaşa oranlar belirlenmektedir. Çalışan ve doğum yapan kadınlar desteklenecek alanların neler olduğunu, destekleme başına ne kadar ödeme alacaklarını bilmemekte bununla ilgili araştırma yapmaktadırlar.
Doğum yapan ve toplumun istihdamına katkı sağlayan annelere verilen destekler aşağıdaki gibidir:
- Yarım gün çalışma desteği.
- Süt ve emzirme ödeneği desteği.
- İş görmezlik ödeneği.
- Bakıcı parası.
- Çocuk parası.
Yarım Gün Çalışma Desteği Nedir?
Kadınlara yönelik olan yarım gün çalışma desteği kadınların doğum sonrası işyerlerinde yarı zamanlı çalışma hakkına sahip olma olanağı sağlar. Bir kısmı işveren bir kısmı da İŞKUR tarafından ödenerek yarım gün çalışan annelere tam maaş verilmektedir. Bu haktan yararlanmak için çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması şartı aranmaktadır. Çalışan kadın bu haktan yararlanırsa günlük süt izninden mahrum kalmaktadır. Kadın isterse onun yerine bu haktan eşi de yararlanabilmektedir.
Süt ve Emzirme Desteği Ödeneği Nedir?
Süt parası doğum yapan kişinin kendisine ya da eşine devlet tarafından ödenen destektir. Bunun için kişilerin SGK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri almaktadır. Aile süt parası almak için başvuru esnasında bebeğin nüfus cüzdanını yanında bulundurmalıdır.
Ayrıca isteyenler yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarasıyla Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının internet sitesi üzerinden başvurularını yapabilirler. Emzirme Ödeneği 2020 yılı için 202 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneğinden eşlerde yararlanabilmektedir. Ödenek çalışan annenin kendisine çalışmayan annelere ise SGK veya Bağkur çalışanı olan eşleri üzerinden verilmektedir.
İş Görmezlik Ödeneği Nedir?
İş görmezlik ödeneği, çalışan ve doğum yapan annelere verilen bir destektir. Doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin kullanılabilir. Çoğul gebelikler için bu süre 18 haftaya çıkmaktadır. İş görmezlik ödeneğini alabilmek için doğum yapan annelerin doğumdan önce 1 yıllık sürede en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekmektedir. Asgari ücretli çalışan ve 16 hafta boyunca iş görmezlik ödeneği alacak olan kişiler için 4.424 TL toplam destek verilmektedir. Ancak bu ödeneğin hesaplanmasında ayakta ve yatarak tedavi oranları baz alınmaktadır.
Bakıcı Parası Nedir?
Çalışan annelere verilen destekler arasında bakıcı parası da bulunmaktadır. Bakıcı parası ülkemizde henüz pilot iller aşamasında. Pilot il olarak seçilen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan ve sigortalı olarak çalışan annelere 300 Euro’dan başlayıp 400 Euro’ya kadar ödeme yapılmaktadır. 1.500 TL olarak hesaplanan bakıcı parası desteği almak için bu illerden birinde yaşama şartı bulunmaktadır. Pilot ilde başarılı olarak uygulanmasının ardından yurtiçinde diğer illerde de uygulamaya geçecek olan bakıcı parası çalışan annelerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkan bir uygulamadır.
Çocuk Parası Desteği Nedir?
Devlet doğum yapan anneler için çocuk parası vermektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve doğacak tüm çocuklar için çocuk sayısına kadar para ödenmektedir. Çalışmayan anneler de bu destekten yararlanabilmektedir. Çalışma şartı olmadan doğum yapan her anneye devlet tarafından verilecek çocuk parası desteği ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki her çocuk için 600TL 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğacak her çocuk için doğum parası ödenmektedir.
bende hamileyim sigortam hiç yok.yardm nasl alabilrm kirami bile ödeyemiyorum.cok magdurum