Bireysel Emeklilik Online İşlemler
Emeklilik, bireylerin belirli bir yaşa kadar kesenek ya da prim ödemesi yaparak çalışması ve bu çalışmanın sonucunda da iş yaşamını sona erdirip emekli maaşı almasıdır. Primlerini düzenli ödeyen ve diğer şartları sağlayan bireyler emekli olmaya hak kazanmaktadır. Son günlerde emeklilik kapsamında önemli olmaya başlayan diğer bir konu da Bireysel Emekliliktir. Biz de bu yazımızda Bireysel emeklilik online işlemleri inceleyeceğiz.
Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel emeklilik sistemi, belirli bir süre çalışan bireylerin, iş yaşamlarında elde ettikleri gelir sayesinde emekli oldukları dönemlerde de maaş alabilmelerini sağlamaktadır. Bireysel emeklilik sisteminde, bireyler kendi gelirli miktarında ek bir gelir sağlarlar. Bireysel emeklilik; Emeklilik Gözetim Merkezi, Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenmektedir, ayrıca özel emeklilik şirketleri tarafından da faaliyetleri yürütülmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi gönüllü katılıma dayalıdır fakat bir süre sonra zorunlu katılım meydana gelmiştir.
Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım bu yıl yürürlüğe girmiştir. Belirlenene göre otomatik katılım sistemine katılabilen bireyler şöyledir:
- Türk vatandaşı olanlar,
- 45 yaşını doldurmamış olanlar,
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının 4’üncü maddesine göre çalışanlar otomatik katılım sistemine katılabilirler.
Ayrıca Bireysel Emeklilik sisteminde kapsama alınacak olan işyerleri Bakanlar Kurulu’nun kararı ile belirlenecektir.
Bireysel Emeklilik online işlemler de burada önem kazanmaktadır. Devlet, Bireysel Emeklilik online işlemler için resmi bir site açmıştır. Yazımızın sonunda vermiş olduğumuz linke tıklayarak Bireysel Emeklilik online işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Linke tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Bireysel Emeklilik online işlemler kapsamında bu site yardımıyla Bireysel Emeklilik sistemi hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca sıkça sorulan soruları sayesinde merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik online işlemler sayesinde online otomatik katılım sistemine giriş yapabilirsiniz. Burada önemli olan diğer bir konu da otomatik katılımdır. Otomatik katılım, 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girmiştir. Otomatik katılım, iş yeri bazlı olan özel emeklilik planlarına yönelik yapılmış olan bir uygulamadır. Otomatik katılım sistemi sayesinde çalışan bireyler iş yerleri aracılığı ile otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmektedir. Aynı zamanda bu bireylere emeklilik planından çıkma imkanı da verilmektedir.
Bireysel Emeklilik online işlemlerde önemli olan bir diğer konu da emeklilik hakkını kimlerin kazanabildiğidir. Bireysel Emeklilik online işlemlere göre sistemde en az 10 sene olan ve 56 yaşını tamamlamış olan bireyler emeklilik hakkını kazanabilmektedir. Emekliliğe hak kazanarak sistemden ayrılan kişiler bazı teşviklerden faydalanabilmektedir. Bunlardan birisi % 25 devlet katkısıdır. Diğeri ise giriş sırasında verilmiş olan 1.000 TL miktarındaki devlet katkısıdır. Emeklilik hakkı kazanan bu çalışanlar, çeşitli yöntemlerle bu birikimleri alabilirler. Bu yöntemleri şöyle sıralayabiliriz;
- Toplu Para: Toplu para olarak alabilirler.
- Programlanmış Geri Ödeme: Birikimleri almanın diğer bir yöntemi de programlanmış geri ödemedir. Bu birikimleri, kendi belirlemiş olduğu miktarda emekli maaşı olarak alır.
- Yıllık Gelir Sigortası: Birikimleri ömrü boyunca emekli maaşı olarak alabilir.
Bireysel Emeklilik online işlemler kapsamında işveren tarafından otomatik katılım yapılmış olan bireyin yükümlülükleri de bulunmaktadır. Bireysel emekliliğe katılmış olan birey için, işveren bir emeklilik şirketi ile anlaşma yapmalıdır. Ayrıca fon seçimini de işveren yapar, fakat bunun için ilk olarak çalışanın fon tercihlerini almalıdır. Bunlara ek olarak katkı payının ödenmesini de işveren yapmaktadır. İşveren bu katkı payını, işçinin ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmalıdır.
Bireysel Emeklilik online işlemler kapsamında işverenin anlaşabileceği emeklilik şirketlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Groupama Emeklilik A.Ş.
- Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
- Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş
- BNP Paribas Cardif Emeklilik A.Ş.
- Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş
- Vakıf Emeklilik A.Ş.
Bireysel Emeklilik online işlemler kapsamında Bireysel Emeklilik için başvurulabilen şirketler bu şekildedir. Bu konuda daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklamanız yeterlidir.