Çocuk (Bebek) Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar
Çocuk parası alabilmek için gerekli evraklar nelerdir ? Çocuk doğum parası, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kadınlara sağlanan bir maddi yardım türüdür. Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan kadınlara doğum parası yardımı yapılmaktadır. Hamilelik süresi boyunca toplamda 16 haftalık paralı izin verilen kadınlara ayrıca çocuk sayısına göre de maddi yardım yapılmaktadır. Çocuk parası alabilmek için yapılması gereken birtakım işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlerin yanı sıra çocuk parası alabilmek için belli şartların yerine getirilmesi ve istenen evrakların tamamlanması gerekmektedir.
Çocuk parası alabilmek için istenen evraklar arasında öncelikli olarak çocuğun doğum belgesi yer almaktadır. Ayrıca anneye ait olan doğum raporunun da olması gerekmektedir. Bu iki doğum belgesinin haricinde çocuğa ve anneye ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopilerinin de başvuru esnasında ibraz edilmesi gerekmektedir.
Çocuk Parası Nedir?
Çocuk parası, Türkiye Cumhuriyeti tarafından sigortalı olarak çalışan annelere verilen bir maddi destek türüdür. Bu aşamada çocukların geçindirilmesine destek olmak amacı ile anneye belli miktarlarda maddi destek uygulanmaktadır. Maddi desteği belli bir süresi olup, 3 çocuğa kadar yardım yapılabilmektedir. Sadece çocuk parası değil aynı zamanda süt yardımı, doğum yardımı, doğum öncesi izin gibi birçok hususta hamile olan anne adayına yardımlar yapılmaktadır.
Çocuk Parası Neden Verilir?
Çocuk parası yardımı devlet tarafından kadınlara verilen bir yardım türüdür. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan çocuk parası yardımları, birçok kadına destek olmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası 8 haftadan oluşmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izninin yanı sıra maddi yardımlar yapılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan hamile kadınlara birçok ayrıcalık tanınmakta ve tanınmaya devam edilmektedir. Çocuk parasının veriliş amaçları arasında da bireye yardım etmek yer almaktadır.
Çocuk Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Çocuk – bebek parası alabilmek için bazı evraklara gerek duyulmaktadır. Bu evraklar aracılığı ile kuruma başvuru yapılmakta ve çocuk parası talebinde bulunulmaktadır. Çocuk parası talebinde bulunmak için yapmanız gereken ilk işlem şartları yerine getirip getiremediğinizdir.
Çocuk parası yardımı için istenen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren kişiler evraklarını hazırlayarak kuruma başvuru yapabilirler.
Çocuk parası için gerekli olan evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Doğum yapıldığına dair hastaneden alınan doğum raporu
- Çocuğun doğum belgesi
- Bebeğe ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
- Anneye ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
- Çocuk parası başvuru dilekçesi başvuru için gerekli olan evraklardır.
Çocuk Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çocuk parası için başvurusu gerekli evraklar ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna kimlik kartları fotokopileri ve gerekli doğum evrakları ile birlikte başvuru yapıldığı takdirde başvurunuz hızlı bir şekilde işleme alınacaktır. Çocuk parası yardım başvurusu 3 ila 5 iş günü arasında sonuçlanarak kişiye bildirilmektedir.
Çocuk paraları PTT şubeleri üzerinden alınabildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bankalara da yapılabilmektedir. Çocuk parası başvurularında evrakların doğru olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde başvurunuz sonuçsuz kalabilir.
Çocuk parası başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna direkt olarak yapılabilmektedir. Başvuruyu doğum yapan annenin ya da babanın yapması gerekmektedir. Genellikle başvuru için direkt olarak annenin başvuru esnasında bulunması istenmektedir.
Doğum Parası İçin Dilekçe Örneği
Doğum parası için gerekli evrakların yanı sıra ek olarak çocuk parası yardım dilekçesi yazılması gerekmektedir. Dilekçede belli bilgilerin yer alması yeterli olacaktır. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olan ve bağlı bulunulan valilik ya da Sosyal Sigortalar Kurumu hedef alınarak dilekçenin yazılması gerekmektedir.
Çocuk parası için yazılacak olan dilekçede yer alması gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Başvurunun yapılacağı tarih ve numaranın da dilekçede belirtilmesi gereken bilgiler arasında yer almaktadır.
- Bu bilgiler haricinde başvuru yapan kişinin temel kimlik bilgileri (adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası) dilekçeye eklenmesi gereken bilgilerdir.
- Başvuru yapan kişi eğer doğum yapan kişi ile aynı değil ise bu sefer doğum yapan kişinin de temel kimlik bilgilerinin dilekçeye eklenmesi gerekecektir.
- Yeni doğan bebeğin adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının dilekçeye yazılması gerekmektedir.
- Yeni doğan çocuğun babasının da temel kimlik bilgilerine (adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik bilgileri) de dilekçede yer verilmelidir.
- Eğer birden fazla çocuk doğmuş ise (ikiz, üçüz gibi çoklu doğumlar) yeni doğan tüm çocukların, Türkiye Cumhuriyeti kimlik bilgileri dilekçeye yazılmalıdır.
- Eğer başka çocuklar için de başvuru yapılacak ise o çocukların bilgilerinin de girilmesi gerekmektedir.
- Ayrıca doğum yapan annenin ve eşinin kamu işçisi olup olmadığına dair bilgilere yer verilmelidir.
- Bu bilgiler dışında alınabiliyor ise anne ve babanın çalıştığı kurumlardan alacağı kurum onayları da dilekçede yer almalıdır.
- Son olarak başvuru sahibinin adresi ve iletişim bilgileri yazılarak dilekçe bitirilmelidir.
Doğum Parası Almanın Şartları Nelerdir?
Doğum parası almanın birçok şartı bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren anne adayları doğum sonrasında doğum parası alabilmektedir. Doğum parası almanın şartlarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı düzenlemekte ve denetlemektedir.
Doğum parası almak için gerekli görülen şartları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Doğum parası almak isteyen annelerin yerine getirmesi gereken şartlar arasında öncelikli olarak prim günü gelmektedir.
- Doğum öncesinde en az 120 günlük prim ödemesinin yapılması gerekmektedir.
- Doğum yapan annenin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Bağ-kurlu olması sorun teşkil etmemektedir.
- Bu şartlar doğum yapan kadının var ise eşi içinde geçerlidir. Eşinin de Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışıyor olması ve en az 120 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir.
Doğum Parasından Kimler Yararlanabilir?
Doğum parasından şartları yerine getiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilmektedir. Ancak sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları değil mavi kart sahibi olan kişiler de çocuk parasından yararlanabilmektedir. Mavi kart, Türk vatandaşı olup ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkanlara verilen bir karttır.
5901 sayılı kanun ile mavi kartlı kişilerin hakları korunmakta, denetlenmekte ve yürütülmektedir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere de mavi kart verilmektedir. Burada temel kural Türk vatandaşı olarak doğmak ve daha sonradan Türk vatandaşlığından çıkmaktır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu yardımdan faydalanabilmektedir. Başvurularını ise bağlı bulundukları ülkenin konsolosluğuna bir dilekçe ile yapmaları gerekmektedir.
Şimdi 9 haftalık hamileyim eski iş yerinde 3 buçuk ay çalıştım işten çıktım 1 hafta sonra başka ise girdim ama iş yerine hamilelik bildirimi yapmadım 2 gün sonra sigortam girişi yapılınca haber vericem dogum parasi alabilirmiyim?
32. HAFTADA DOĞUM İZNİNE AYRILDI FAKAT 32.HAFTADA ERKEN DOĞUM YAPTI .DOĞUM PARASI ALABİLMESİ İÇİN YANİ RAPOR PARASI ALABİLMESİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR .ERKEN GELEN BEBEK DOĞUM ÖNCESİ RAPORU ETKİSİZ HALE GETİRMİŞ OLDU.BU OLAYDA TAM OLARAK NE YAPMAK GEREKİR SİSİTEM ÜZERİNDENMİ GİTMEK GEREKİR YOKSA SGK YA BİLDİRMEK GEEREKİRMİ
Merhaba,
Yurtdısında dogum yaptım 16 haftalık izin paramı alabilmek icin gerekli olan evrakların tam olarak listesi var mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz donmeden?
Şuan 35 haftalık hamileyim. 32. Haftam da dogum iznine ayrıldım. 5 yıldır aynı yerde calisiyorum fakat hamileliğin riskli olduğu icin hep raporluydum. Çalışma gün sayım 2017 yılında 68 olarak gorunuyor e devlette. Bu durumda dogum parası alabilir miyim yinede ?
Hamide Hanım,
2017/ ekim ayında doğum gerçekleşir ise 2016/ekim arası 90 günlük primi aramanız lazım. Eğer bu tarihler arası 90 günlük priminiz var ise rapor parası alabilirsiniz. Aksi takdirde rapor parası alamazsınız.
Merhaba ssk lı bir çalışanım.doğum iznim 28 temmuz 2017 de bitti ve kendi istifam ile 29 temmuzda işten ayrılıp 1 Ağustos’ta yeni bir şirkette işe başladım.
Eski çalıştığım şirket raporlu olduğum süre zarfında maaşımı ödediği için,Sgk dan tarafıma ödenecek olan doğum parasını eski şirketime geri ödemem gerek gerekiyor.
Doğum parasının tarafıma ödenmesi için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.nereye başvurmalıyım acaba?
Ayça Hanım merhaba,
Doğum rapor paranız Ağustos ayının 8-14 u arasında ptt veya ziraat bankasına yatar. E – devlet ten sorgulama yapabilirsiniz.
32 haftalikken dogum yaptim.is yerim raporumu onayladigini soyluyor.ama e devletten paranin yattigi gozukmuyor.acaba para yatmismidir.paranin yatip yatmadigini nerden ogrenebilirim
Merhaba,
Rapor paranız rapor sonunda adınıza Ziraat bankasına yatırılır. Raporunuzun bitiş tarihini beklemeniz gerekiyor.
32. haftada çalışabilir raporu aldım şu anda 37 hafta oldu doktorum 37. haftada rapora gerek olmadığını 32. haftada rapor aldığım için sistem direkt olarak doğum iznine çıkaracağını söyledi. dolayısıyla 37. haftada rapor vermedi. çalışamaz raporu vermemesi işgörmezlik parasını almama bir engel çıkarır mı.
Merhaba,
Hastaneler Elektronik ortamda 32. hafta çalışabilir raporu verirken 37. haftayı istirahatli olarak giriş yapıyor ve otomatikmen istirahatli raporunuz başlıyor. Herhangi bir sorun olmaz doğum sonrası raporunuzu 13 haftalık olarak giriş yapacaklardır.
peki çocuk doğduktan bir süre sonra raporum devam ederken işten ayrılırsam işgörmezlik parasını tam olarak alabilir miyim
Merhaba,
Evet doğum rapor parasını tam olarak alabilirsiniz.
İyi günler ana isgormezlik parası almak için doktorumdan doğum izni raporu mu almam gerekiyor
Merhaba,
Doğum rapor parası almanız için en geç 32. haftada doğum raporu almanız gerekmektedir.
Mrb. Ben yaklaşık 4 senedir evliyim, ilk cocugumu dogurmadan 4 ay öncesine kadar sigortali çalışıyordum ama bekardım çalışırken ve üzerinden 2seneden fazla geçti, doğum parası alma şansım var mi? Lütfen yardımcı olun tskler
Mrb 4 sene önce doğum yapmadan 1 sene içinde sigortaliydim yani dogum parasi hakkina sahiptim ama haberim yoktu geriye dönük alabilir mıyım doğum parasını?
Merhaba,
Doğum rapor parası almak için doğum iznine çıktığınız zaman çalışıyor olmanız gerekli. Çalışıyor olup rapor alıp, doğum iznine çıktıysanız. Doğum rapor parasını alabilirsiniz. 5 yıl içinde müracaatınız gerekli.
merhaba ben temmuz 2016 ayında doğum yaptım sık da basvuru yaptım 9 aydir maaş alamadım …eşimin 1 yıl içinde 120 gün kısa vadeli sigorta pirimi olmasına rağmen bir türlü verilmesi nedenini görene bilir miyim..
Merhaba
Sorunuzu tam olarak anlayamadık. Daha önce ssk lı çalışan mıydınız? Hangi Ödenek için başvurdunuz? Detaylı bilgi verirseniz sorunuzu yanıtlayabiliriz.
Merhaba ben 21 haftalik hamileyim 25mayista ise yeni basliyacagim dogumum 20eylul de olacak bu tarihe kadar calissam analik odenegi alabiliyormuyum
Merhaba,
Kanunda; Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, şartı vardır. Verdiğiniz bilgilere göre doğuma kadar 90 günü tamamlıyorsunuz. Dolayısıyla Analık İş göremezlik ödeneği alabilirsiniz.
Merhaba benim 1.5 senedir kesintisiz sigortam var.dogum parasi alabilmek icin dogumdan sonra is basi yapmam zorunlumu.yoksa sadece dogum izninden sonra dogum ucretini alabilirmiyim.
Merhaba
28 haftalik hamileyim.dr 20 gün ve daha sonrasında 30 günlük rapor verdi.32 haftaya kadar da raporlu geçireceğim.doğum iznine çıktığım da rapor parasi alabilir miyim.sgk da aktif görünüyorum.
Merhaba benim bir kizim var 19.04.2013 doğumlu bu kizimda doğum parasi alamadim şimdi tekrar gebeyim 4 aylik eşim çalışıyor sigortalı ev kira ama gecinemiyoruz
Bende bu doğum yardimindan yararlanabilirmiyim nereye basvurmam gerekiyor yardimci olursaniz sevinirim.
Merhabalar benim ikinci bebegim oldu suan 4 aylik 2.cocuk parasi icin ayriyetten basvuruluyormus yeni bilgim oldu banada birsey demediler bende otomatik olarak yatiyor sandim 4 kere ptt ye gittim yatmadi diyip durdular suan alabiliyormuyum acaba onu ogrenmek istiyorum yardimci olurmusunuz tesekkurler
Ben suan 37 haftalik hamileyim ve sadece 4 aylik yatirilmis bir sigortam var dogum parasi alabilirmiyim acaba alabilirsem neler yapmam gerekir…
doğum parası tam olark ne kadar ve bunu alabilmek için aynı işyerinde son 1 yıl mı çalışmak gerkiyor.
ve bu doğum parasını raporumuz bitince mi alabiliyouz
Benim kendi iş yerim vardı şuan 21 haftalık hamileyim başka bir yerde bugün işe başlıyorum doğuma kadar bir aksilik çıkmazsa çalışacağım yani bağkurdan sigortaya geçeceğim 120 günü tam dolduruyor gibiyim ama 10 15 gün eksk olsa alamıyormuyum ? Çok üzülüyorum ya yararlanmak istiyorum bunlardan
İyi günler ben 4 sene önce bi tekstilde sözleşmeli olarak çalışıyodum yeniden işe başladığım tarihte hamile kaldım 7,5 ayı doldurduktan sonra doktora gidip doğum raporu alcaktımki muhasebe aradı ve biz doğum parası vermiyoruz dedi bende ilkişyerim ve ilk hamileliğin olduğu için acemilikten tamam deyip doğum raporumu almadım şimdi uğraşsam bi hakkım varmıdır yoksa kaybettimmi??
merhaba…ben 2013 mart ayına basladığım işimden 2014 temmuz ayında cıkarıldım.çıkışım yapıldıktan bir sonraki gün tekrar sisteme girişim yapıldı (sanırım her işten cıkanlara yapılıyor)ve 90 gün sonra kasım sonunda dolunca bitti.bu arada kasım sonunda 13-14 haftalık hamileydim.20 mayıs 2015 te doğum yaptım.bir haktan yararlanmam sözkonusu mudur acaba ?
Doğum rapor ücretleri için rapor başlangıcında sigortalı olmanız veya işten ayrılmış iseniz takip eden 9 gün içinde rapor alınmış olmalıdır. Daha detaylı bilgi için lütfen alo 170 SGK hattını arayınız
Merhabalar. Ben 29 temmuz 2016 yilinda işten ayrildim,simdi 6 aylik hamileyim analik parasi alabilirmiyim.
Bu yazi benim kafami karistirdi bu yaziya gore alabiliyorum.
Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
Tesekkurlerrr
Eğer en az 90 günlük priminiz yattıysa alabilirsiniz.
Merhabalar Şuan 29 haftalık hamileyim. 2016 yılının 10.ayından beride sigortalı olarak çalışıyorum.dogum parası alabilmem için neler yapmam gerekiyor ?20 gün sonra doktoruma kontrol için gidicem 8 haftalık rapor alıp o raporla beraber sgk ya gitmem gerekiyor mu ? yoksa direk dogumdan sonra dogum belgesi ile mi sgk ya gidiyorum ?
şimdiden teşekkür ederim
Analık Hali Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için;
İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
Bu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması,
Iyi geceler ben 2014 yılında dogum yaptım ev hanımıyım ne gibi yardım alabilirim
Merhaba ; 28 haftalık çalışan hamileyim 32.hafta dolunca çalışamaz raporumu işyerine verdikten sonra yapacagım işlemler nedir doğum parası ne kadar süt parası ne kadar nerden nasıl alınıyor doğumdan sonra tekrarmı rapor alınıyor doğum parası için brüt maaşım 1647 tl ne kadar alıcam toplam bilgi verirmisiniz ?
Raporlarınızı 32 haftada firmanıza teslim etmeniz yeterlidir. Rapor ücretleri son 3 ayda ödenmiş olan günlük brüt ücretinizin ayakta tedavilerinizde 2/3, yatarak tedavilerde 1/2 si kadar ödenir. 2017 yılı emzirme ödeneği miktarı 133 TL’dir.
Mehabalar, Oncelikle herkese Allahu teala hayirli evlatlar nasip eylesin İnshaALLAH. Sayın Hürcan Karataş – Yusuf Karataş. beni lutfen 170- şe yolnendirmeden yardimci olu. TC VATANDAŞIYIM EŞİM RUSYA VATANDAŞI. 3 AY SONRA TC VATANDAŞI OLUCAK. 1-ci EVLADİMİZ 2013 DE DUNYAYA GELDİ. 2-ci EVLADİMİZ 21.11.2016 DUNYAYA GELDİ. AMA DOGUM YERLERİ RUSYA. İKAMET ETTİGİMİZ İL ANTALYA. DEVLET TARAFİNDAN HİC BİR YARDİM KONUSU ALİNMADI. BEN YAZ AYİNDA TURİZM BOLUMUNDE OLDUGUM İÇİN SİGORTAM SHUAN KESİLMİŞTİR 3 AY GECHTİ. NE YAPMAM GEREKİR. TESHEKKUR EDERİM CEVABİNİZ İÇİN. HEM SUT HEM DOGUN KOSUNU
merhaba. bir devlet kurumunda mevsimlik işçi olarak çalışmaktayım. her yıl mayıs ayında iş başı yapıp eylül sonu işten çıkıyorum. 10 yıldır aynı kurumda çalışıyorum.işten çıkınca gün olarak prim yatmıyor ama yıl boyunca sağlıktan yararlanıyorum.en son 23 eylül 2016 da işten çıktım. mart 2017 de doğum yapıcam. doğum parası alabilecekmiyim. yoksa biyerde çalışıyor olmam mı gerekli.( doğumdan önce 1 yıl içinde 130 çalışma günüm var)
Merhaba ben mart 2-2015 te evlat edindirme ile evlat sahibi oldum ve geçen ay da nifusuma aldırdım. Bebeğim henüz 21aylık ben bu analık paralarından faydalanabiliyormuyum.
13.08.2016 kızım 4 aylık oldu eşim sgk’lı ama ben ev hanımıyım eşimin kartına 120 tl yatmış.
Ama bana dediler süt parası da alcaksın bunun için biryere başvurmam gerekirmi ilk çocuğum . Alan arkadaşlarım var onlar da ev hanımı
SGK kurumuna dilekçe ile başvurunuz
merhaba eşim 120 tl lik süt parasını aldı fakat ben ev hanımıyım bebeğim 3.5 aylık doğum parasını almak için nereye başvurmam gerekli ve illa benmi başvurmalıyım eşim gidip başvursa olurmu
Iyi aksamlar ben 5 aylik hamilryim dogumum mart 2017 de bu aydan itibaren sigortami yatirsam dogum parasi alabiliyor muyum
Eylul ayında Doğum yaptım çalışıyorum sıgortam yatıyı 34 haftalık rapor ve Doğum raporunu SGK gonderdım rapor bıtıs tarıhım 9kasım raporu parasını ne zaman alabılırım bide ıs veren mı ödüyor yoksa SGK mk
merhaba ben işe başladığım tarih 05 08 2016 tarihinde sigortam başladı bu tarihte ben şuhan hamilegim hamileliğin 32 haftasına giriyo dogum izni raporu alıcam ve dogumum 27 12 2016 tarihe bu aşamada sigortam devam ediyo ben analık parası ala biliyomun yani 1 yıl içinde doguma kadar toplam 147 gün primin görünüyor analık parasını alabiliyorum teşekkür ediyorum
meraba esım doguma 2 3 hafta kala sıgorta gunu 90 gunu tamamlıyo suan ucretsız ızınlı ıs yerınden her hangı bı rapor almadık 2 3 hafta kala raporu alsak rapor parası alabılırmıyız ?tesekkurler
Esim yurtdışında dogum yapti turk vatandaşı fakat dogumunu benim ssk karsiladi. Dogum parasini alabilirmiyiz
merhaba ben 5 buçuk aylık hamileyim 6 aydır çalışmaktayım 8.ayımda izne ayrılmayı düşünüyorum fakat iş yerim izne ayrıldıktan 1 ay sonra kapatma kararı aldı doğum rapor parası alabilir miyim?
Merhabalar kolay gelsin doğum iznine kaçıncı haftada ayrılmak zorunluluğu var yani doğum parası almak için 37. Haftada yada 36. Haftada başvursak herhangi bir sıkıntı yaşarmıyız
slm benim esim 2 cocuguna hamile dogum parasi ve cocuk parasi almak istiyo ssk calisiyo ne lazim nereye basvurmak lazim
28 haftalik hamileyim bir bucuk ay once isten ciktim 32. Haftaya kadar baska bir yerde ise girsem dogum parasini alabilirmiyim 104 gun sikorta pirimim var
Merhaba ben dogum yapmadan once 32 hafta calisamaz raporumu alip isyerine goturup muasebeye verdim dogum yaptim daga sonra hastaneden dogum sonrasi raporunu alip isyerine goturmem gerekirmi
Eşim iş bulamadığı için çalışamıyor genel sağlık sigortasından faydalanıyoruz mama ve bez yardımı için bilgi verir misiniz çok zorlanıyoruz almakta.
32 haftadayim hastaneden rapor alicam 2 senelik sigortam var ortalama ne kadar para alırım acaba
06.2016 eşim doğum yaptı … ben sigortalı çalışanım eşim ev hanımı sgk tarafından ne gibi sosyal yardımlar vardır .
merhabalar 32.haftada raporu alıp muhasebeye ilettim 37. haftaya kadar çalışmak istiyorum. 37de hastaneden calışamaz raporunu alıp muhasebeye ilettikten sonra hangi evrakları hazırlayıp sgk ya gitmem gerek vizite kagıdını ne zaman almam gerek 37de işten ayrılırkenmi yani 37.haftadan sonra izlemem gereken yol nedir.
Merhabalar ben dogum iznine ayrıldım doktorum bana çalışamaz raporu verdi ve sisteme düştüğünü soylediler benim bu raporu is yerine ve sgk ya vermeme gerek varmı
Raporun iş yerinize ulaşması gerekir. Daha sonra SGK’ya ulaşmalıdır. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
Mrb ben ev hanımıyım eşim çalışıyor 5.5 aylık doğum yaptım ne gibi yardımlar alabiliyoruz
Çocuk yardımı alabilirsiniz. SGK müdürlüklerine başvurmanız yeterlidir.
iyi günler 16.02.2015 de doğum yaptım 2014 den 102 gün primim var..şu an bende bu paradan yararlanabilir miyim..yoksa belli bir süresi var mı acaba?
Maalesef 15 mayıs 2015 sonrası doğumlarda geçerlidir.
ben 32 haftalik gebeyim calisabilir raporu aldım is yerine verdim iskurdan calisiyorum başka ne yapmam lazim dogum ücreti için birde çocuk yardim parasi için bisi yapmamiz lazim mi
Rapor alıp iş yerinize verdiyseniz başka yapacak bir şeyiniz bulunmuyor. İzin süresince sigorta yatmaması gerekir. Doğum parası alırsanız çocuk yardımı alamıyorsunuz.
Merhabalar ben 32 haftalik gebeyim ve halen çalışmaktayım usta öğretici öğretmen olarak görev yapıyorum is yerinden de belge almam gerekiyor mu hangi belgeler gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
Sağlık raporunu iş yerine vermeniz yeterlidir, Elif Hanım.
Merhabalar dogum parasini bir kereye mahsus mu aliyoruz ben bir kerede 1400 tl aldik acaba bir ekre daha alacak miyiz bilgi verir misiniz cocuk parasi ve sut parasi farkli mi masil aliniyor?
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Gözde Hanım.
eşimin kendi iş yeri var ve 3 yıllık bağkurlu doğum yaptığı zaman bağkurdan doğum parası alabiliyor mu?alıyorsak ne gibi işlemlere baş vurabiliriz
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Muammer Bey.
10.02.2015 de işe başladım 01.19.2015 de bebeğim 32 haftalık oluyo acaba doğum parasından yararlanabilir miyim? şimdiden teşekkürler….
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Selin Hanım.
merhaba ben tezcan ben 17 kasımda 30 haftalık erken doğum yaptım bebeğim 1gün yaşadı ama kaybettim doğum parası alabilirmiyim
Maalesef bebeğin yaşaması gerekiyordu, Tezcan Hanım.
Merhaba
Ben 10.10.2015 tarihinde evlendim. şuan hamileyim. 1 yılım dolmadan şirketten kıdem tazminatımı almak istiyorum. 32. haftada iznime çıkmış olsam ve 2 ay sonrasında kıdem tazminatımı alabilmek için çıkışımı versem iş yerime herhangi bir problem yaşar mıyım ve doğum parasından faydalanabilir miyim? Yada 32.haftadan önce çıkış yapsam yine doğum parası alabiliyor muyum?
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Hülya Hanım.
Merhaba ben 2013 aralikta dogum yaptim ev hanimiyim esimin ssk dan yararlanuyorum bebek parasi alabilir miyim
Bebek parası mayıs 2015 sonrası doğumlarını kapsamaktadır.
Nerhabalar iki oğlum var büyüğü 2010 haziran doğumlu ikincisi ise 24 ocak 2015 dogumlu. Esim sigortalı iste çalışıyor ben ev hanimiyim yeni çıkan kanundan yararlanma biliyor muyum çocuk parası alabiliyormuyum
Yararlanabilmeniz için mayıs 2015 sonrası doğum yapmanız gerekiyor.
Kamuda calisiyorum bebek parasi almaya hakkim var mi?
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
Slm arkadaşlar ben ev hanımı yim eşim ssk bende ondan faydalanıyor 2011 de doğum yaptım süt parası ve doğum parası almadık alma şansımız varmi
Eşiniz son 1 yılda 120 prim günü yatırmışsa alabilirsiniz.
2 kizim var birisi 2 yazinda birisi 2 bucuk aylik ben calismiyorum acaba bende alabilirmiyim. Para
Mayıstan sonraki doğumlar için alabiliyorsunuz. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
Ben 32haftalik doğum iznime 07.09.1015 başlamıştım 22.10.1015 de iş yerim kapandı ben henüz doğum yapmadım izin de işten çıkarılmış oldum ama doğum parasini alabilir miyim
Evet alabilirsiniz.
Benim Kasım da 3 ay olucak çalışalı.Ondan önce 5 aylık bi boşluk var.3 Aylık sigorta yla doğum parasından yararlanabilir miyim?
Doğumdan 1 yıl öncesine kadar 90 gün prim şartını sağladığınız taktirde doğum parası alabilirsiniz.
Ben 3 aydir aynı firmada sskli çalışıyorum doğum parası almam için aynı iş yerinde daha ne kadar çalışmam gerekiyor 1 ay sonra işi bırakmış olsam doğumdan sonra süt parası doğum parasından faydalanabilir miyim 34 hafta çalışmam sartmi
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 prim günü şartını sağlıyorsanız, 32.haftaya kadar çalışıp doğum raporu alarak işten çıkabilirsiniz.
5 yıldır aynı yerde çalışıyorum süt parası dediginiz nedir ve ne kadardır. Tek seferde mi alınıyor. Ve nasıl alınıyor. Başvurmadan alınabilir
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
ben 12 agustosta dogum yaptim… ancak cocuk yardimi parasi icin basvuru yapmaya firsatim olmadi… bunun bir suresi varmi acaba… birde dogum belgesi haricinde bir rapor daha isteniyormus son 4 ay prim falan yaziyordu yukaridaki yazinizda… o belgeyi pek anlayamadim…o belge sartmi aacaba sadece dogum belgesiyle basvursak yeterli olmazmi…
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
esim dogum yapti fakat isten ciktim 111 gun sigortali gorunuyorum cocuk parasi alabilirmiyimu
maalesef alamıyorsunuz.
03 04 2008 den beri çalışıyorum tüp bebek yaptırdım 35 gün rapor aldım sonra ücrezsiz iznine ayırdı iş veren çıkış vermedi şuan 16 haftalık hamileyim acaba dogum parası alabilirmiyim
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 prim günü yatmışsa doğum parası alabilirsiniz.
Analık parası, aynı yerde çalışan iki kişinin farklı olurmu?? Ücretli öğretmenlik yapiyorum.bu arkadaşla aynı şartlarda.ona analık parası 3bin yatmış benimki 2645tl yatmış.bu fark neden kaynaklanır.yanlis hesap olabilir mi?? Birliklerimiz maaşlarımiz hepsi ayni.ne yapabilirim??
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
Dogum rapor parasi ne zaman yatiyor rapor bitincemi yatiyor kac gun sonra
rapor bittikten sonra 1 ay içerisinde yatmaktadır.
Merhaba ben özel güvenlik görevlisiyim aynı firmada 2senedir çalışıyorum 2inci çocuk yapmayı düşünüyorum dogum parası nasıl alabılırım hamile kalırsam güvenlikten beni çıkarırlarmı
Doğum parası alabilirsiniz. Doğum izni alırsınız işten çıkarma firmaya kalmış bir durumdur. Tazminat alabilirsiniz.
COCUK DOGDUKTAN SONRA HASTANEDEN DOGUM RAPORUNU ALIP SGK YAMI GIDECEGIM DOGUM PARASINI VE SUT PARASI ISLEMINI YAPMAK ICIN NE TUR EVRAKLARI NEREYE GETIRMEM GEREKIYOR BILGILENDIRIRSENIZ SEVINIRI
Evet doğum raporu ve sigortalılık belgeniz ile SGK müdürlüklerine başvurmalısınız, Ertan Bey.
bana da yardımcı olun üç aylık hamileym işyerim kapandı başka yerde calışmaya başladım önceden de bir senelik sigorta geçmişim var doğum üçreti için 32.haftaya gelene kadar çalışsam 120 günü doldurmuş oluyorum doğum ücretimi alabilirmiym
Evet alabilirsiniz.
Merhaba 25.10.2010 da erken dogumla ikinci cocuğumu dünyaya getirdim. Dogum yapmadan bir ay önce calıştığım yer çıkış vermiş ve geri giriş yapmamış. Durumu fark ettim giriş yaptılar yalnız erken doğum yaptığımda ( 36 haftalık ) 15 günlüK sigortalı olmustum. Daha öncesinde sigortam devam ediyordu 7 ay boyunca arada 1 aylık boşluk oldu. Doğum izni raporunu da almıştım. Fakat doğum yaptığımda Sigortadan yararlanamadım. Özel hastanede doğum yaptım,hastane parasını da kendim ödedim. Sonrasında da doğum parası alamadım. O zaman oglum hastalandı ilgilenemedim,şimdi başvursam alabilirmiyim? Tesekkurler!
Doğum zamanında sigortalı olmamanız gerekir. Doğum izni süresi içerisinde sigortanız yatarsa doğum parasından yararlanamıyorsunuz.
Merhaba ben 11 ay önce doğum yaptım emzirmiyorum mama veriyorum bunun herhangi bir parası var mı her ay bez ve mama parası alabiliyormuyum eşim sigortalı ben ev hanimiyim teşekkür ederim
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
Merhaba,
6 martta dogum yaptim. İş yerine evraklarimi teslim ettim sıkıntı yok. Sut (mzirme) parasi aldm. Dogum parasini ne zaman alabiliyorum. Maasin 3 te 1 ini verecekleri para.
Birde baska yardimlar varmidir ?
Teşekkur ederim.
Süt parası ve doğum parası yardımları bulunuyor. İkisini de almışsınız. SGK müdürlüklerine başvurunuz.
Merhaba 2 çocuk annesiyim oğlum 13.06.2010 doğumlu kızım 29.08.2014 doğumlu eşim sigortalı işte çalışıyor kendim ev hanımıyim bende doğum parası alabiliyor muyum artı 2 çocuğum için mi alacağım nasil basvurmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim tşkler. .
Eşinizin doğumlardan önceki 1 yıl içerisinde 120 gün prim yatırması durumunda doğum parası alabilirsiniz. SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
Merhaba,
Doğum yapmayı planladığım bir hastanenin başka branşlarda olsa da kadın hastalıkları branşında sgk anlaşması yok. 32. hafta çalışabilir raporunu veremiyor, ama sonrasında çalışamaz raporunu verebiliyor. Doğum ücretinin bir kısmını (432 tl) anlaşmalı özel hastanelerde sgk ödüyor, bilirsiniz. Bu hastane sgk dan para alamadığını söylüyor. Sizce doğru mudur? Bunu nasıl teyit edebilirim? Bu parayı bizim sgk dan alma durumumuz olabilir mi?
Durumunuzu Alo 170 SGK hattında detaylı olarak anlatıp bilgi alabilirsiniz.
Son 16 haftaya gelinceye kadar rapor alsak olurmu dogum parasına hak kazanirmiyiz
Doğumdan önce 90 gün prim yatması durumunda doğum parası almaya hak kazanabilirsiniz.
22.08.2010 tarihinde eşim doğum yaptı. sgk lı olarak çalışan bbayım. çocuk ve anne için sgk tarafından ne gibi sosyal yardımlar vardır? nasıl talep etmeliyim? bilgi verebilirmisiniz?
Sigortalı olarak çalışmaktaysa doğum parası hakkı vardır. Ayrıca süt parasına da başvurabilirsiniz.
merhaba..Ben 6 aydır sigortalı çalışıyorum..6,5 aylık hamileyim..4 hafta sonra 7,5 aylıkken işi bırakmak istiyorum.Doğum iznimi sigortadanmı yoksa bağlı oldugum kurumdanmı almam gerekiyor?Doktordan çalisamaz raporumu istemeliyim?Bir de işi bıraktığim tarihte sigortam kesilirmi?yani doğum iznimi işi bırakmadan öncemi almam gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim.
Doktorunuzdan rapor aldıktan sonra iş yerinden gerekli belgeleri alarak SGK ya başvurabilirsiniz.
Ben mart ayında ıkıncı dogumumu yaptım ev hanımıyım ama esım sıgortalı sgk ya gıttıgımde dogum parası ıcın basvuru yaptıktan sonra aynı bınada sut parası ıcınde basvuru yapabılıyormuyum bırde gereklı evraklarda dogum raporu ve prım aldıgına daır belge demıssınız, rapor var ama o prım kagıdını esım nerdwn alabılır yardımcı olursanız sevınırım
SGK müdürlüğünden alabilir. Durumu SGK müdürlüğüne bildirmeniz halinde yardımcı olacaklardır.