Bağkurlu Kendi İşyerinde SSKlı Çalışabilir mi?
Bağkurlu Kendi İşyerinde Ssklı Çalışabilir mi?
Önceki yazımızda “Bağkurlu iken sigortalı olunur mu?” Bu sorunun cevabını vermiştik. Bu yazımızda ise “Bağkurlu Kendi İşyerinde SSKlı Çalışabilir mi?” Sorusuna cevap vereceğiz. Milyonlarca kişinin uzun zamandır beklediği haber 28.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe koyulan 6111 sayılı torba kanun ile 5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi ile birlikte resmiyet kazanmış ve Bağkurlu iken sigortalı olunabilmenin önü açılmıştı.
Yasa ile beraber tanınan haklar genişletilmiştir. Yani aynı anda hem Bağkurlu hem Sigortalı olabilmenizin önü açılmıştı. Hem Bağkur’un hem SSK’nın primlerini ödeyip emekli zamanınız geldiğinde ikisinden birini seçerek, ikisininde primlerini ödediğiniz için daha yüksek maaş avantajıyla emekli olabiliyorsunuz. Peki “Şirketi kapatmadan ve ya şirket ortaklığını bırakmadan SSKlı olabilir miyim?” sorusunun cevabı ise evet olabilirsiniz. Bu da aklımıza şu soruyu getiriyor “Bağkurlu Kendi İşyerinde Ssklı Çalışabilir mi?” yazımızın devamında bunu ayrıntılarıyla beraber anlatacağız.
Kişinin Kendi Firmasında Çalışması ve Hizmetlerin Çakışması Durumu
Eveti çıkan 5510 Sayılı Kanun’un 53. Maddesi gereğince, bir şirket sahibi veya ortağı ne yazık ki aynı şirketten yani bağkurlu olduğu şirketten sigortalı olarak bildirilemez ve bu durum şahıs firmaları için de geçerlidir. SGK ve Bağ-Kur dahilindeki sigortalılık hallerinin çakışması durumunda, daha önce başlamış olan sigortalılık esas alınır. Yani bir şirketin ortağı olup aynı anda farklı bir iş yerinde maaşlı çalışma durumunda, SGK’lı mı yoksa Bağ-Kur’lu mu sayılacağında, daha önce başlamış olan statü dikkate alınır. Yani buna göre bir iş yerinden iki haftada olsa sigortalı olarak bildirilen şahıs, bu işe ara vermeden başka bir şirkete ortak olsa, yeni ortağı olduğu firmadan dolayı Bağ-Kur’lu sayılmaz. Çalışmakta olduğu iş yerinden SGK bildirimleri devam eder. SGK’lı olarak ay içinde 15 gün dahi bildiriliyor olması, ara verme manasına gelmez ve Bağ-Kur’a geçmeyi zorunlu kılmaz. Zira burada ‘ara vermekten kasıt, iş veren ile çalışan arasındaki hizmet akdinin sona ermesidir, yani işten çıkartılmasıdır. En çok sorunun yaşandığı konuların başında bu SGK ve Bağ-Kur çakışmaları geliyordu, Sigortalılar, çalışma hayatında farklı konumlarda çalışabilmektedir. Örneğin bir şahıs iş hayatında Bağ-Kur’lu ve devlet memurluğu yaparak çalışabileceği gibi, geçmiş zamanda SGK ve Bağ-Kur hizmeti almış olabilir, İşte bu tarz çakışma olaylarında sigortalılar ciddi bir sorun yaşıyor, hatta emekliliklerinde sorunlar yaşıyorlardı.
6111 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik ile SGK ve Bağ-Kur çakışması olduğu zamanda Bağ-Kur SGK’dan önce başlamış olsa da SGK, çalışması başladığı dakikada Bağ-Kur sigortalılığı bitirilerek SGK sigortalılığı başlatılması öngörülmüştür. SGK tarafından bu değişiklik üzerine yapılan program ile Bağ-Kur dahilinde çalışması bulunan şahısların iş verenleri tarafından SGK’lı olarak çalıştırılmaya başladıklarının SGK’ya söylendiği anda Bağ-Kur sigortalılığının sonlandırılması için talepte bulunmasına ihtiyaç kalmadan program aracılığıyla otomatik olarak SGK dahilinde çalışmaya başladığı tarihten bir gün öncesi tarihi başlangıcıyla Bağ-Kur sigortalılığı otomatik sona ermektedir. Bu alandaki düzenleme ile sigortalılar bakımından çok mühim bir sorumluluğu ortadan kaldırmaktadır, aynı sigortalı kişinin SGK dahilinde sigortalılığın sona ermesi durumunda ise, yine program aracılığıyla sigortalılığının başlatılmasına yönelik bilgiler, kaydedilerek sigortalı kişinin dosyasının bulunmakta olduğu müdürlüğün ekranında görüntülenerek tek bir tuşa basarak, Bağ-Kur dahilindeki sigortalılık yeniden başlatılmaktadır. Yani yeni düzenleme ile “Bağkurlu Kendi İşyerinde SSK’lı Çalışabilir mi?” sorusunun cevabı ne yazık ki “hayır çalışamaz” olacak. İsteğiniz doğrultusunda kendi şirketiniz olmayan başka bir şirket adı altında SSK’lı olarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Bağkurunuzu isteğe göre dondurur yada devam ettirebilirsiniz. Ama ne yazık ki Bağkurlu Kendi İşyerinde Ssklı çalışamazsınız.
01.04.2008de bir başka işyerinde sigortalı olarak işe başladım. 07.08.09da ltd şirket ortağı oldum. Sigortama hiç ara vermeden bugüne kadar devam ediyorum. Bağkurla ilgili herhangi bir problemim olur mu?
Merhaba,
Başka bir iş yerinde sigortalı olarak çalışıyor olduğunuz müddetçe Bağkur primi ödemenize gerek yok. Ancak kontrolunu yaptırın bağkura dilekçe verin. Başka birişyerinde sigortalı olarak çalıştığımdan Bağkur kaydımın dondurulmasını talep ediyorum diye..