emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağkur Kapsamında Sigortalı Olanlar

Bağkur Kapsamında Sigortalı Olanlar
15.02.2017

Bağkur kapsamında sigortalı olanlar sosyal güvence işlemleri ile ilgili Bağ-Kur isimli kurumun hizmetlerinden faydalanan vatandaşlardır. Bağ-Kur ülkemizde hizmet veren sosyal güvenlik kurumlarından biridir. Sosyal güvence, bütün sosyal devletlerin vatandaşlarına sağladığı en temel hizmetler arasındadır. Her vatandaşın bu hizmetlerden faydalanma hakkı bulunur. Ülkeler de bu hizmetleri vatandaşlarına genelde çeşitli kurumlar aracılığı ile ulaştırmaktadır. Ülkemizde de bu durum aynı şekilde işler ve devletimiz tarafından belirlenmiş olan kurumlar halka sosyal güvence hizmeti sağlamaktadır. Bağ-Kur da bu hizmeti sağlayan kurumlardan birisidir. Bağ-Kur’dan faydalanacak olan kişiler, Bağkur kapsamında sigortalı olanlar arasındadır. Ayrıca ülkemizde Bağ-Kur ile birlikte hizmet vermekte olan ve daha sonra ayrıntılı olarak bahsedeceğimiz Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu isminde iki kurum daha bulunmaktadır.

Sosyal güvence hizmetine ayrıntılı olarak baktığımızda, bu hizmet kapsamına sağlık güvencesi, emekli olabilme hakkı gibi önemli hakların girdiğini görürüz. Ülkemizdeki sosyal güvence sistemi, üç ana kurum tarafından sağlanan hizmetler ile yürütülmektedir. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur isimleri ile bilinen bu üç kurum, vatandaşlara çeşitli yollar ile sosyal güvence sağlamaktadır. Halkın çeşitli kesimlerine ayrı ayrı sunulan hizmetler, kişilerin çalışma durumlarına göre değişir. Yani vatandaşların herhangi bir işte çalışma durumu saydığımız üç kurumdan hangisi aracılığı ile sosyal güvence hizmeti alacağını belirlemektedir. Devlet dairelerinde çalışmakta olan kamu görevlisi vatandaşlar, çalıştıkları iş sayesinde Emekli Sandığı’nın imkanlarından faydalanmaktadır. Özel sektör içindeki herhangi bir işte çalışmakta olan kişiler ise Sosyal Sigortalar Kurumu aracılığı ile sigortalı olurlar. Bağ-Kur ise bu kurumlardan biraz daha farklı çalışmaktadır. Bağkur kapsamında sigortalı olanlar, diğer iki kurumdan faydalananlardan farklı olarak, ya çalışmayan kişiler ya da kendi mesleklerini icra eden kişilerdir. Bağ-Kur serbest meslek icra edenleri, zanaatkarları ve sanatkarları ya da az herhangi bir işte çalışmayan kişilere sigorta hizmeti sağlamaktadır. Tabii ki bu hizmetlerden faydalanabilmek için vatandaşların birtakım gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Ülkemizdeki sosyal güvence kurumları vatandaşlara hizmetleri prim ödemesi karşılığında sunmaktadır. Prim ödemeleri, kişi adına her ay düzenli olarak bağlı olduğu kuruma yapılan ödemelerdir. Bu ödemeler ya kişinin kendisi tarafından ya da çalışmakta olduğu kurum ya da özel kuruluş tarafından yapılmaktadır. Bağkur kapsamında sigortalı olanlar, kurumdan anlaşılacağı gibi, prim ödemelerini kendileri yaparlar. Emekli Sandığı çalışanları için bağlı oldukları kamu daireleri, SSK’lılar için ise iş verenleri prim ödemesi yapmaktadır. Bağ-Kur kullanıcıları kendi işlerini icra ettikleri için ödemeleri de kendileri yaparlar. Ayrıca herhangi bir işte çalışmıyor olsalar da ödemeleri gereken primleri yatırdıkları takdirde yine Bağ-Kur üzerinden sosyal güvence sahibi olabilirler.

Başlıklar

4B Sigorta Nedir?

4B sigorta, Bağkur kapsamında sigortalı olanlar için kullanılan yeni adlandırmadır. Ülkemizde kullanılmakta olan sosyal güvence hizmetleri, yeni bir sistem ile tek bir çatı altında birleştirilmiştir. Artık bütün işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK adı altında yapılacaktır. Bu yeni sistem içerisinde Bağ-Kur işlemleri 4b olarak adlandırılmıştır. Bağ-Kur kullanıcısı vatandaşlar artık bütün işlemlerini SGK üzerinden 4b başlığı altında yapabilmektedir. Ayrıca yeni sisteme geçilmesi ile birlikte kullanıcılar artık internet üzerinden de sigorta durumları hakkında işlemler yapabilmektedirler. Bütün bu işlemler E-Devlet sistemi altında yapılmaktadır. E-Devlet sistemi devlet dairelerinde yapabileceğiniz bütün işlemleri online olarak yapmanıza imkan sağlayan bir sistemdir. Bu sistemi kullanabilmek için tek yapmanız gereken şey, PTT şubelerinden 2 TL karşılığında E-Devlet giriş şifresi almaktır. Bu şifre sayesinde sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bağkur kapsamında sigortalı olanlar ise E-Devlet sistemi üzerinden işlemlerini 4b başlığı altından gerçekleştireceklerdir. Yazımızın sonunda vermiş olduğumuz bağlantı aracılığı ile E-Devlet’in hizmet sayfasına giriş yapabilirsiniz. Sayfa açıldıktan sonra, hizmet listesi içerisinde 4b başlıklı hizmetlere ulaşarak Bağ-Kur ile ilgili işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet Hizmet Listesine Ulaşmak İçin TIKLAYIN!

Yorumlar

  1. Türkay dedi ki:

    1991 de 10 uncu ayda sigorta girişim var devlet opera ve bale den ödemeli .2008 yılı 7 inci ayından itibaren istege baglı ödemem var düzenli olarak toplam 118 ay 3540 gün e denk geliyor . Benim emeklilik tarihim 1 Ekim 2008’de devreye giren yeni yasaya göre mi hesaplanır yoksa ilk giriş tarihine göre mi

  2. Hüseyin dedi ki:

    Selam ben 5400 günümü doldurdum 220gün sigorta 5197 gün isteğe bağlı ödeme yaptım yaş 58 emekliliği beklerken 10-01-2017 tarihinden beri tesadüfen genel sağlık pirim borcum olduğu öğrendim 11040tl kara mizah gibi, birşey maaş almak isterken sanırım şimdi borçluyum:)) bir açıklama alabilirmiyim sizlerden saygılar