emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Esnaflar, Bağkur’lular İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Esnaflar, Bağkur’lular İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
23.07.2021

2021 yılının en çok merak edilen konularından biri 4b sigorta koluna bağlı esnafların işsizlik ödeneği haklarının olup olmadığıdır. Kendi adına çalışan esnaflar, Bağkur sigorta kapsamında bulunanlar için işsizlik maaş hakkı 2021 yılına kadar yoktu.

2018 yılında alınan ve projesine başlanan Ahilik Sandığı ile esnaflar ve Bağkur kapsamında bulunan sigortalılar, söz konusu uygulama üzerinden sigorta primi ödeyecek ve işsizlik maaşı alabilecektir. 2021 yılı kapsamında uygulamaya geçecek proje kapsamında esnaflar, Bağkurlular işsizlik maaşı alabilir mi konusunu merak edenler için şartları ve başvuru işlemleri ile ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Esnaf İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Bilindiği üzere SSK sigorta koluna bağlı çalışan kişilerin işten ayrılmaları halinde işsizlik maaş hakları bulunmaktadır. Kişilerin işsizlik maaşı alabilmeleri için 3 yıllık süre kapsamında en az 600 gün sigorta prim günü ödemesi ve son 120 gün boyunca da çalışmış olması gerekmektedir. SSK kapsamında çalışan işsizler için sağlanan işsizlik maaşı Bağkur sigorta koluna mensup kişiler için geçerli değildi.

Esnafların işsizlik ödeneği alabilmeleri 2021 yılı kapsamında esnaflar, Bağkur’lular işsizlik maaşı alabilir mi sorusu tekrar gündeme gelmiştir. Zira işsizlik maaşları için yeni düzenlemelere gidilmiştir. 2021 yılı kapsamında kurulması planlanan Ahilik Sandığı projesi kapsamında esnaf çalışanlar için de işsizlik maaşı hakkı tanınacaktır. Ahilik Sandığı projesi 2018 yılından itibaren üzerinde çalışılan bir sistemdir. Ahilik sisteminin uygulanmaya başlaması ile esnaf primleri Ahilik Sandığı adı altında ödenecektir.

Söz konusu primler, esnafların işten ayrılmaları halinde, işsizlik maaşı olarak geri verilebilmesi içindir. Ahilik Sandığı kapsamında işsizlik sigortası alacak kişiler en erken 2024 yılında işsizlik maaşı alması planlanmıştır. 2024 yılında işsizlik maaşı alınabilme sebebi ise işsizlik maaş ödeneği alınabilme şartlarından birinin en az 3 yıllık prim ödemesi olmasından dolayıdır.

Esnaf İşsizlik Maaşı Alma Şartları Neler?

4b sigorta kapsamında bulunan esnaflar için işsizlik maaşı alabilme konusu yeni bir uygulama olmakla birlikte 2021 yılı kapsamında vergi mükellefleri için işsizlik maaşı alabilmenin bazı şartları bulunmaktadır.

2021 yılı kapsamında vergi mükellefleri için işsizlik maaşı alabilme şartları ise şöyledir,

  • Esnafların en az 3 yıllık süre kapsamında en az 600 gün prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir.
  • Esnafların son 4 ay içerisinde düzenli olarak 120 gün için prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir.
  • Esnaflar için belirtilen en az 3 yıllık sigorta primi ödemesi gerektiği için en erken 2024 yılında işsizlik maaş ödeneği alabileceklerdir.
  • Ahilik Sandığı kapsamında kişilerin 90 günden fazla prim borcu olması halinde, söz konusu işsizlik ödeneği hakkından yararlanamayacaklardır.
  • Esnaf kişisinin en az 90 günlük prim borcu olması ve iş yerinin kapanmış olması halinde kişilere ödenecek işsizlik maaşı, prim borcundan kesilerek ödenmeye devam edecektir.

Esnaf İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Esnafların iş yerlerinin kapanması ile işsizlik maaşı alabilmeleri için gerekli bir sebep olmasına gerek olmaksızın, kişinin sigortasının sona ermiş olduğu tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Esnaflar için işsizlik maaş başvuru işlemleri ise,

  • turkiye.gov.tr adresine tarayıcınız üzerinden giriş yapın.
  • Ana sayfa üzerinde bulunan kutucuğa İşsizlik Ödeneği yazarak ara butonuna tıklayın.
  • Ekran üzerinde yer alan kimlik doğrulama işlemi için, kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş sağlayın.
  • Açılacak olan ana sayfa üzerinde yer alan arama bölümüne, İşsizlik Ödeneği / İş Kaybı Tazminatı Başvurusu yazarak aratılmalıdır.
  • Açılacak ekran üzerinde yer alan bilgiler bölümünü eksiksiz olarak tamamlayarak başvurunuzu tamamlayın.

Esnafların sigortalılık halinin bitmesi halinde 30 gün içerisinde İŞKUR’a bildirmemeleri ile geciktikleri süre için işsizlik ödeneği alamazlar. Daha detaylı anlatılacak olursa, esnaflar için işsizlik ödeneği 12 aylık süre kapsamında verilecektir, bu sebeple işsizlik maaşı başvurusu için bir ay geciken kişiler 11 ay üzerinden işsizlik maaşı alabileceklerdir. Dolayısıyla esnaflar sigortalılık sürelerinin bitmesi halinde İŞKUR’a en erken sürede bildirmeleri ile daha erken işsizlik ödeneği alabileceklerdir.

Esnafların işsizlik maaşı aldığı süre içerisinde yeni bir iş kurması ya da başka bir işe girmesi halinde, gerekli şartları sağlayamadan tekrardan iş yerini kapatmak ya da işten çıkması durumunda önceden hak edilen süre esas alınarak tekrar işsizlik maaşı verilmeye devam edebilir. Esnaf kişisinin gerekli şartları sağlaması halinde yeni hak sahipliğinden dolayı şartlar kapsamında esnaf işsizlik ödeneği almaya hak kazanacaktır.

Esnaf İşsizlik Maaşı Başvuru Evrakları Nelerdir?

Bağkur sigorta koluna bağlı çalışan esnaflar için işsizlik maaşı başvurusu yapmaları için belirtilmiş olan gerekli evraklar vardır. Esnafların söz konusu belgeler ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Vergi mükellefi işsizlerin işsizlik ödeneği başvuru belgeleri ise şunlardır,

İşsizlik maaşı alacak olan esnaflar Kısa Çalışma Talep Formu doldurarak e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Esnaf İşsizlik Maaşı Primi Ne Kadar?

2021 yılı kapsamında esnaflar için ödenmesi gereken sigorta primleri, prime esas kazancından %2 sigortalı payı, %1 devlet payı kesilmektedir. 2021 yılı kapsamında esnaftan alınacak olan oran ise 57,17 TL olarak, devlet havuzuna eklenecek olan miktar ise 25,29 TL olarak belirlenmiştir. Esnaflar için işsizlik maaş ödemeleri ise bu oranlar kapsamında, son 4 aylık prime esas kazancın %40’ ı olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşları, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışanların işverenleri tarafından işten çıkarılması ile alabilecekleri maaş türdür. İşsizlik ödeneği için başvuruda bulunacak işsizler, 2021 yılı kapsamında işsizlik maaşlarının ne kadar olacağını ve hesaplamanın nasıl yapılacağını merak etmektedir.

İşsizlik maaş ödemeleri her yıl çeşitli etkenler ile birlikte değerlendirilerek düzenlemeye alınır. İşsiz olan kişiler de söz konusu düzenlemeler kapsamında işsizlik ödeneklerini alabileceklerdir. SGK sigorta kollarından birine bağlı olarak çalışan ve işsiz durumda kalan kişiler için işsizlik ödeneği hesaplaması ise şu adımlar ile yapılmaktadır,

  • SGK sigorta kolları üzerinde çalışan işçinin son 4 aylık prim miktarı üzerinden hesaplama yapılır.
  • Kişilerin 4 aylık primleri üzerinden yapılacak olan hesaplama işlemleri ise, günlük işsizlik maaşı tutarı ile günlük ortalama brüt kazancın %40’ı kadar işsizlik maaşı alınacaktır.
  • İşsizlik maaşı alacak kişilerin yapmış olduğu hesaplamalarda, kişilerin çalışırken almakta olduğu maaşın, brüt asgari ücret üzerinden %80’i kadar olması gerekmektedir.
  • Kişilerin maaşlarının yüksek olması halinde günlük ortalama maaşın %40’ı ve maaşın %80 üzerinde olması halinde, kişilerin alabileceği günlük işsizlik ödeneği asgari ücretin %80’i kadar olacağı hesaplanmıştır.

İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı için başvuru işlemi yapan kişilerin, işsizlik ödeneği sorgulama işlemi için izlemesi gereken yollar ise şöyledir,

  • Tarayıcınıza turkiye.gov.tr yazarak web sayfasını açın.
  • Açılacak ekran üzerinde bulunan sorgu bölümüne İşsizlik Ödeneği yazarak aratın.
  • İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği ekranı çıkacaktır, bu yazıya tıklayın.
  • Ekran üzerinden kimlik doğrulama işlemini kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile gerçekleştirin.
  • Açılacak ekran üzerinde bulunan İşsizlik Ödeneği ile ilgili tüm sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

İşsizlik maaşı için başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından, işsiz olan kişiler işsizlik ödeneklerinin ne zaman yatacağını merak etmektedir. İşsizlik ödenekleri kişilerin hesaplarına, başvuru işlemlerinin işleme alınması ve onaylanması halinde bir ay içerisinde yatmaktadır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Verilir?

İşsizlik maaşı almaya hak kazanan işsizler, işsizlik maaşlarının ne kadar süre ile alınacağını merak etmektedir. İşsizlik ödenekleri esnaflar için 12 aylık süre kapsamında verilmekte olup diğer sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişiler için ise, çalışmış oldukları süre boyunca yatırılan sigorta primleri üzerinden alacaklardır.

Diğer sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişiler için süreler şöyledir,

  • Son 3 yıl içinde kişinin 600 gün prim ödemesi olan kişiler için 6 ay boyunca,
  • Kişilerin 900 gün prim ödemesi olması halinde 8 ay boyunca,
  • 1080 gün prim ödemesi olan kişiler, 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alabileceklerdir.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Kesilir?

İşsizlik ödeneği alanların, bazı sebepler ile işsizlik ödenekleri kesilebilmektedir. İşsizlik ödeneklerinin ödenememe durumları ise şöyledir,

  • İŞKUR’un bulmuş olduğu işi, işsiz durumda olan kişilerin geçerli bir sebep göstermeden kabul etmemesi halinde,
  • İşsizlik ödeneği almakta olan kişilerin, İş Müfettişleri ve SGK Denetmenleri tarafından denetlenmesi halinde kayıt dışı çalıştıklarının tespit edilmesi halinde,
  • İşsizlik ödeneği almakta olan kişilerin, yaşlılık aylığı almaya başlamaları halinde,
  • İŞKUR tarafından kişilere önerilen meslek edindirme, geliştirme ve yetiştirme eğitimini geçerli bir sebep göstermeden kabul etmemesi halinde,
  • İŞKUR tarafından kişilere önerilen meslek edindirme, geliştirme ve yetiştirme eğitimini kabul edip, eğitimlerde devamlılık sağlanmaması halinde,
  • İşsizlik ödeneği alan kişilerin İŞKUR tarafından aranması ve kişilerin yapılan aramalarda yetkilinin istemiş olduğu belgelerin vaktinde teslim edilmemesi halinde,
  • İşsizlik maaşı alan kişilerin, sigortalı işe girmesi halinde verilen işsizlik ödeneği kesilecektir.

Söz konusu durumlar kapsamında işsizlik ödeneği alan kişilerin işsizlik ödenekleri kesilecektir. İşsizlik ödenekleri kesilen kişilerin işsizlik ödeneklerinin tekrar bağlanması için,

  • İŞKUR tarafından tavsiye edilen eğitimlere başlanması ya da devam edilmesi,
  • İŞKUR tarafından yapılan aramalara geri dönüş yapılması gerekmektedir.
  • İşsizlik ödeneklerinin tekrar bağlanması halinde ödeme süreleri, kişinin işsizlik maaşı aldığı süre kapsamında değerlendirilir.
  • İşsizlik ödeneğini 8 aylık süre kapsamında yalnızca 3 ay işsizlik ödemesi alınmış ise ve söz konusu sebepler kapsamında maaş ödemesi kesilmiş ve tekrar başlatılacaksa, geriye kalan 5 aylık süre kapsamında işsizlik ödenekleri verilecektir.

Zamanında Alınmayan İşsizlik Maaşı Ne Olur?

İşsizler için verilmekte olan işsizlik ödeneklerinin zamanında alınmaması halinde, kişiler maaşlarına ne olacağını merak etmektedir. İşsizlik maaşı çekilmesi için tanınan süre 3 aydır. 3 ay içerisinde kişiler maaşlarını PTT şubelerinden çekmezlerse, işsizlik ödenekleri geri çekilecektir. Söz konusu süre zarfında maaşların çekilmemesi üzerine geri alınan maaşın geri ödenmesi için başvuru yapılsa bile kişilere ödemeler yapılmayacaktır.

Geriye Dönük İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Çalışmış oldukları kurumdan haksız yere işten çıkarılma halinde, ya da geçerli sebepler ile kişilerin kendilerinin istifa etmesi halinde işsiz kalınan süre kapsamında geriye dönük işsizlik ödeneği için kişiler başvuruda bulunabilirler. Geriye dönük işsizlik ödenekleri için, İŞKUR inceleme başlatır.

İşverenlerin SGK bünyesine bildirdiği kod üzerinden yapılan incelemeler yapılmaktadır. Kişilerin çalışmış oldukları kurumdan alacakları çıkış kodunun SGK’ya gerçek beyanlar ile verilmesi gerekmektedir. İşverenin SGK bünyesine yanlış kodu yollar ise kişiler geriye dönük işsizlik ödeneklerini alamazlar.

Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde ise kişiler, çalışmış oldukları kuruma dava açabilirler. Dava sonucunda, dava açan kişi haklı bulunursa kişilere işsizlik ödenekleri toplu olarak geri ödenecektir.

Bu yazı kapsamında esnaflar, Bağkur’lular işsizlik maaşı alabilir mi, işsizlik maaşı hesaplaması ve sorgusunun nasıl yapılacağı incelenmiştir.

Yorumlar

  1. İBRAHİM TUZCUOĞLU dedi ki:

    YIL BAŞINDA İŞ YERİMİ KAPATTIM İŞSZLİK MAAŞINDA FAYDALANABİLİR MİYİM?

  2. Davut dedi ki:

    25.04.2018 de dükkanımı ne yazik ki kapatıcam 2 yıldır işletiyordum bu haktan yararlanabilecek miyim teşekkürler

  3. Kudbettin çelik dedi ki:

    5 12 2017 de isyerimi kapattım işsizlik maaşı alabilir miyim 4 yıl 4 ay iş yerimi calistirdim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bağkurluya işsizlik maaşı Torba yasada yer alıyordu ancak ertelendi. Ahilik kapsamında ödeme yapılacaktı ancak kanun henüz yürürlüğe girmedi. Ertelendi.