4/B BAĞ-KUR Borç Yapılandırma Ödemesi Nasıl Yapılır
BAĞ-KUR yapılandırma borcunu ödemek için 6552 4B kapsamında yapılandırma planınızı detayları öğrenmeniz gerekmektedir. 18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren geçici maddeyle BAĞ-KUR prim borçlarının yapılandırılması sağlanmıştı. Yapılandırma için son tarih olan 31 Temmuz’dan sonra fırsattan faydalananlar borçlarını uygun şekilde taksitlendirirken, faydalanmayan kişilerin BAĞ-KUR borçları tamamen silinmiştir. Yapılandırma için başvuruda bulunmayan kişilerin borçları otomatik olarak silinirken, hizmetleri dondurulmuştur.
BAĞ-KUR affından faydalanabilen kişiler; borcunun olduğu döneme ait koşullara göre hesaplanmış olarak geri ödeme seçeneklerine sahip oldu. Bunun yanı sıra borcunu ödeyebilmek için ve emeklilik için büyük avantaj elde edebildiler. BAĞ-KUR affı kapsamında yapılandırmadan faydalanmayan kişilerin borçları silinmiştir. Yapılandırmadan faydalanmayan; esnaflar, sanatkârlar, tarım BAĞ-KUR’lular, 12 ayı aşan prim borcu olanların borçları tamamen silinmiştir.
BAĞ-KUR Borç Sorgulama İşlemi Online Olarak Nasıl Yapılır?
BAĞ-KUR borç sorgulama ya da yapılandırma sorgulama işlemlerinizi online olarak yapmanız mümkün olmaktadır. Günümüzde internetin ve teknolojinin sağladığı kolaylıklarla, birçok işlemi online olarak yapma şansı elde edilebilmektedir. BAĞ-KUR sorgulama E-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmekte olup güvenilir sonuçlara ulaşmak mümkündür. E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
E-Devlet Bağ-Kur Borç Sorgulama İçin TIKLAYINIZ
- Bu sorgulama işlemi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/4b-borc-durumu adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
- ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklayarak, T.C kimlik numaranız ve şifrenizle kimliğinizi doğrulamalısınız.
- Şayet şifreye sahip değilseniz, PTT şubelerine uğrayarak almanız gerekmektedir. Şifreyi alabilmek için 2 TL ödemeniz ve nüfus cüzdanınızı ibraz etmeniz yeterli olacaktır.
- Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra sistem otomatik olarak BAĞ-KUR borçlarınızı sorgulamaya başlamaktadır.
- Sorgulama işlemi tamamladıktan sonra sonuçları detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
- Açılan sorgulama sonucu ekranında tescil durumunuzu, meslek başlangıç tarihinizi, varsa prim borcu tutarınızı, varsa ceza tutarınızı, kaç ay prim borcunuz olduğunu ya da varsa fazla ödemelerinizi görebilirsiniz.
BAĞ-KUR yapılandırılmış borcunuz ile ilgili sorgulama yapmak isterseniz, izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
Bağ-Kur Yapılandırılmış Borç Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ
- https://www.turkiye.gov.tr/4b-6736-yapilandirma-borc-bilgileri adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
- Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra BAĞ-KUR yapılandırma sorgulamanız otomatik olarak yapılacaktır.
- Yapılandırmanız ile ilgili tüm detaylara sonuç sayfasından ulaşmanız mümkündür.
BAĞ-KUR Borç Bilgilerini Telefon Aracılığıyla Sorgulama Nasıl Yapılır?
BAĞ-KUR borç bilgilerinizi telefon aracılığıyla sorgulamanızda mümkündür. Bunun için Alo 170 SGK danışma hattını arayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili tüm sorgulamaları yapabileceğiniz hizmeti 170’i arayarak alabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarla görüşerek, BAĞ-KUR yapılandırma borcunuz ile ilgili merak ettiğiniz her soruya yanıt bulabilirsiniz.
Telefonla yapabileceğiniz sorgulamaların yanı sıra Alo 170 tarafından hizmete sunulan resmî web sitesini de kullanabilirsiniz. www.alo170.gov.tr adresine giriş yaparak; online olarak danışmanlarla yazışabilir, daha hızlı cevaplar alabilirsiniz. İhbar ve şikayetlerinizi online olarak gerçekleştirerek ilgili kurumlara hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Daha önce vatandaşlar tarafından sorulara ve yanıtlarına ulaşabilir, merak ettiğiniz soruların cevaplarına pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra görüntülü görüşme seçeneğiyle işaret dili bilen danışmanlarla online olarak görüşme imkanınızda bulunmaktadır. BAĞ-KUR borcunuz, ödemeleriniz ya da yapılandırmanızla ilgili tüm detaylara kolayca ulaşmanız mümkündür.
BAĞ-KUR Yapılandırma Ödemesi Online Olarak Nasıl Yapılır?
BAĞ-KUR yapılandırma ödeme işlemini kredi kartı ya da banka kartınız ile online ve güvenle yapmanız mümkündür. Bunun için SGK merkezi ödemeler online seçeneğini kullanabilirsiniz. SGK online tahsilat bölümü olarak adlandırılan hizmette faydalanabilmek için öncelikle E-Devlet kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Güvenliğiniz açısında gerçekleştirilen bu uygulama, online olarak yapacağınız ödemelerin doğruluğu ve güvenilirliği açısından önemlidir.
BAĞ-KUR ödeme işleminizi online olarak yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
Online Bağ-Kur Borç Ödemek İçin TIKLAYINIZ
- https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
- Adrese tıkladığınızda sistem sizi otomatik olarak E-Devlet kimlik doğrulama sayfasına yönlendirecektir.
- Kimlik doğrulama işleminizi tamamladıktan sonra SGK online tahsilat sayfasına yönlendirileceksiniz.
- Açılan sayfada sorgu türü ve sorgu tipi seçeneklerini yapacağınız ödemenin çeşidine göre seçmeniz gerekmektedir.
- BAĞ-KUR yapılandırma borcu ödemek için sorgu türünü ‘Yapılandırma Tahsilatları’ olarak seçmelisiniz.
- BAĞ-KUR yapılandırma borcu ödemek için yine sorgu tipini ‘6736 İsteğe Bağlı Yapılandırma Tahsilatı’ olarak seçmelisiniz.
- Bu işlemleri tamamladıktan sonra sayfanın altında yer alan ‘Borç Sorgula’ seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
- Sorgulama sonucunuz detaylı olarak listelenecektir.
- Bu sorgu işlemini 22:00 ila 00:15 saatleri arasında yapamazsınız. Bu saatler haricinde günün her saati sorgulama ve ödeme işleminizi online olarak yapabilmeniz mümkündür.
- Yapılandırma ödemelerinizi dilerseniz komisyonsuz olarak banka kartıyla, dilerseniz komisyon ödeyerek kredi kartıyla online olarak yapabilirsiniz.
BAĞ-KUR Yapılandırma Ödemesi Bankalar Aracılığıyla Nasıl Yapılır?
BAĞ-KUR borcu ödeme işlemlerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalar aracılığıyla yapmanız mümkündür. SGK ile anlaşmalı bankaların şubelerine giderek, anlaşmalı bankalardan biriyle çalışıyorsanız internet ya da mobil şubeye giriş yaparak ödemelerinizi yapabilirsiniz. SGK ile bankalar arasında olan anlaşmalarda, ödeme yapılacak borca göre bankalar ayrılmaktadır.
Anlaşmalı bankalar ve yapılabilecek borç ödemeleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- BAĞ-KUR sağlık ödemelerini alan bankalar; QNB Finansbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Asya Katılım Bankası, Akbank, İş Bankası, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Halkbank, HSBC, Garanti Bankası, Yapı Kredi, TEB, Fortisbank
- BAĞ-KUR aylık ödemesi yapılabilen bankalar; QNB Finansbank, Akbank, Turkish Bank, İş Bankası, Denizbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, Garanti Bankası Şekerbank, Euro Tekfenbank, Tekstil Bank, Vakıfbank, Asya Katılım Bankası, Fortis Bank, HSBC
- BAĞ-KUR prim ve yapılandırma ödemelerinin yapılabileceği bankalar; Citibank, TEB, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Anadolubank, ING Bank, Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Şekerbank
BAĞ-KUR Yapılandırma Ödemesi PTT Aracılığıyla Nasıl Yapılır?
BAĞ-KUR ile ilgili tüm ödemelerinizi PTT şubelerinden yapmanız mümkündür. PTT ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan anlaşma sayesinde PTT’nin tüm şubelerinden online olarak ödeme yapılması mümkün olup yapılan ödemelerin anında SGK’ya ulaştırılması sağlanmaktadır. PTT şubelerinden yapacağınız ödemeleri herhangi bir komisyon ödemeden yapmanız mümkündür.
PTT şubelerinden online olarak ödeyebileceğiniz BAĞ-KUR borçları şu şekildedir;
- BAĞ-KUR prim borçları
- BAĞ-KUR cari dönem prim borçları
- BAĞ-KUR SGDP borçları
- BAĞ-KUR taksit peşinatları
- BAĞ-KUR yapılandırma borçları
BAĞ-KUR Yapılandırma Seçeneğinde Sağlık Hizmetlerinden Faydalanılabilir mi?
31 Temmuz 2018 tarihinde son başvuruları alınan BAĞ-KUR affı, yapılan açıklamalar doğrultusunda sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesini de sağlamaktadır. 31 Aralık 2018 tarihine kadar borçlarını yapılandıran kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabileceği açıklanmıştır. Bu haberle birçok kişinin yüzü gülmüş ve rahatlamıştır. Ülkemizde sağlık hizmetlerinden faydalanılabilmesi büyük bir avantaj sağlarken bu noktada SGK prim borçlarının düzenli ödenmesinin önemi de ortaya çıkmaktadır.
BAĞ-KUR’lu olarak çalışmaya devam eden kişiler ise prim borçlarını ve yapılandırma borçlarını düzenli bir şekilde ödemeye devam ettiği sürece sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeye devam edecektir. BAĞ-KUR’lu bir vatandaş 60 gün süreyle prim borcunu ödemez ise sağlık hizmetleri hakkından men edilmektedir. Bu sebeple prim ödeme günlerinin takip edilmesi ve zamanında ödenmesi, daha sonra yaşanabilecek olumsuz durumları önlemek adına büyük önem taşımaktadır.
1994 yilinda is veren olarak bagkur numaram yok ama vergi numaram var ben bu ndan nasil bagkur numarasi ala bilirim