Bağ-Kur Maaş Kesintisi Öğrenme
Bağ-Kur devlette yada özelde çalışmaya olanak bulamayan kişilerin ilerde emekli olabilmeleri için gerekli olan bir sistemdir. Bu sistem içerisinde, Emeli Sandığı yada SSK üzerinden prim ödemesi yapılamaz, kişilere Bağ-Kur üzerinden sağlık ve emeklilik hizmet verilmek amaçlanır. Böylece prim ödemeleriniz sonucunda Bağ-Kur maaşı alabilir, emekli olabilir ve emekli aylığına hak kazanabilirsiniz.
Bilindiği üzere sigorta yapılmasının nedenlerinden birisi vatandaşların her türlü sosyal haklarının korunması, ülkede verilen sağlık hizmetlerinde faydalanabilmeleri ve sosyal güvence altından yaşayabilmeleridir. Her ülkedeki sigorta yapılanması farklıdır ve ülkenin gelişmişlik düzeyine göre de değişiklik gösterebilir. Sigortalılık döneminde sahip olunan haklara yaşlılık ya da emekli döneminde de sahip olunabiliyor ve kişiler emekli olduktan sonra da bu hakları kullanabiliyor.
Maaşlara ekleme olduğu gibi belirli nedenlerle kesintiler de yapılmaktadır. Bağ-Kur maaş kesintisi öğrenme için çeşitli yollar var.
4B yani Bağ-Kur sigortalı olan kişinin emekliliğinden sonra Bağ-Kur kapsamındaki çalışma olan Sosyal Güvenlik Destek Primi, yani kısacası SGDP, uygulamasına 1999 yılında geçilmiştir. Sosyal Güvenlik Destek Primi, sigortalıların aylıklarından Bağ-Kur maaş kesintisi olarak kesilmiştir.
Bağ-Kur kapsamında, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanan bir kişinin kamuya ait işlerde yeniden çalışmaya başlaması halinde emeklilik ve yaşlılık aylıklarından Bağ-Kur kesintisi kapsamında bazı kesintiler yapılmaktadır. 1 Nisan 1994 tarihinden itibaren maaşlarda %1 oranında Bağ-Kur maaş kesintisi yapılmaktaydı. 17 Nisan 2012’den itibaren ise yeni tebliğe göre kesinti yapılmıştır. Tarımsal faaliyette bulunanlar satın aldıkları ürün bedelleri üzerinde gerekli kesintiler yapılmaktadır. Son zamanlarda hükümet tarafından artık kesintilerin olmayacağı yönünde haberler çıktı. Yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlandıktan sonra çalışan kişilerin aylıklarından yapılan %10 oranındaki sosyal güvenlik destek priminin kesintisi kaldırıldı, böylece emekli olup da kesinti yaşayan birçok vatandaşımız zam haberiyle sevindi. Kesintilerin iade çalışmaları ile başlatıldı. Bu işlem devlet tarafından otomatik yapılacağı için kesinti alacak kişilerin bir talep dilekçesi vermesine gerek kalmıyor.
Bu kesintilerin durdurulması kararı 10 Şubat 2016 yılında yürürlüğe girdi ve böyle çalışan emeklilerin yüzü güldü. Karara göre SSK, hizmet akdiyle çalışanlar, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, Emekli Sandığı, kamu görevlileri kapsamında yaşlılık ve emekli aylığı alanlar, esnaf olarak çalışması nedeniyle kesinti yapılanların kesintileri artık bu dönem itibari ile durduruluyor ve Emekli Sandığından olanların iadesi yapılıyor.
Bağ-Kur Maaş Kesintisini Nasıl Öğrenirim?
Aylığınızdan yapılan Bağ-Kur maaş kesintisini artık dijital ortamdan da sorgulatabilirsiniz. Devletin vatandaşlarına sunduğu bir hizmet olan e-devlet bu açıdan oldukça faydalı. Kısa süre içerisinde, hiçbir devlet dairesine gitmeden bazı istediğimiz bilgileri bu platform üzerinde kolayca öğrenebiliriz.
Bağ-Kur maaş kesintinizi öğrenmek için ilk önce bir e-devlet şifreniz olması gerekmektedir. Bu şifrenizi belirli bir ücret karşılığında bulunduğunuz yerdeki herhangi bir PTT şubesinden isteyebilirsiniz. Bir şifreye sahip olduktan sonra, E-devlet resmi sitesi üzerinde T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Bu sisteme e-devlet şifresiyle giriş olduğu gibi mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı yada internet bankacılığı gibi yollarla da giriş yapılabilir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Bağ-Kur maaşınızdan yapılan kesintiyi öğrenmek artık çok kolay. Sorgulama işlemlerinin yer aldığı E-hizmetler bölümünden Emekli aylığı kesintisi sekmesine tıklayarak siz de Bağ-Kur maaş kesintisi öğrenme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.