Askerlik Borçlanması Ne Kadar? 2024 Başvuru Şartları
2024 Askerlik borçlanması ne kadar, nasıl yapılır? asgari ücretin belirlenmesi ile beraber asgari ücretin en düşük ve en yüksek tutarlarıda belirlendi. Askerlik borçlanması yaparak ne kadar ödeme yapacağınıza dair tablomuz konuda yer almaktadır.
2024 SGK askerlik borçlanması için ödenmesi gereken prim asgari ücrete gelen zaman oranında belirlenmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu tarafından verilen asgari ücret kararı ile hem doğum borçlanması hem de askerlik borçlanması primleri yeniden belirlenmiştir.
Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik ile ilgili borç yaygın olarak er ve erbaş rütbesi ile çalışan mesleklerde geçerlidir. Ayrıca yedek subay okulunda okuyan kişiler için de askerlik borçlanması söz konusudur. Sigorta başlangıç tarihini öne çekmek isteyen kişilerin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:
- Yalnızca sigortası yatmaya başlamadan daha öncesinde askerlik yapmaya başlayan kişiler sigorta çekme işlemi yapabilmektedir.
- Bu kişiler askerlik borçlanması yaptıklarında sigortalarının başladıkları günü daha öncesine alabilmektedir.
- Bu durum erken emeklilik için kişilere avantaj sağlamaktadır.
- Kişilerin erken emeklilik fırsatından yararlanabilmesi için prim günlerinin tam olarak yatırılması gerekmektedir.
2024 Askerlik Borçlanması Ne Kadar?
2024 Askerlik borçlanması ne kadar? Askerlik borçlanması yapmak isteyenler 2024 yılı Ocak zamlarıyla birlikte 540 gün borçlanma için en düşük 115.214,40 TL ödeme yapması gerekiyor. SGK tarafından yapılan açıklamalara göre aşağıdaki kategorilerde yer alan borçlanmalar asgari ücretin 7,5 katı hesaplanarak belirlenmektedir:
- Doğum borçlanması
- Yurt dışı borçlanması
- Askerlik borçlanması
01.01.2024 – 30.06.2024 tarihinde askerlik borçlanması tutarları;
Günlük en düşük borçlanma tutarı 213,36 TL 15 ay ( 450 gün borçlanma) 96.012,00 TL 18 Ay ( 540 gün borçlanma) 115.214,40 TL 20 ay ( 600 gün) borçlanma 128.016,00TL
Borçlanmaya sahip olan kişiler prim ile alacakları tutarı belirleyebilmektedir. Belirleme kriterleri arasında toplam tutarın alt ve üst sınırları hesap edilmelidir. Vatandaşlar için belirlenen bir günlük minimum prim tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanarak elde edilmektedir. Bir günlük tutar asgari ücretin %32’si etmektedir.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik borcu yapmak isteyen erkekler, geçmiş yıllarda asker olarak silah alında geçirdikleri süreleri hesaplayarak bu amaçlarını gerçekleştirebilmektedir. Erkekle aşağıdaki koşullarda çalıştı ise askerlik borçlanması çıkabilmektedir:
- Silah altında er olarak çalışmak
- Silah altında erbaş olarak çalışmak
- Yedek subay okulunda görev almış olmak
Yukarıdaki şartların birini sağlayan erkekler SGK üzerinden borçlanma bildirimi yapabilmektedir. Bunun için vatandaşın en yakın SGK şubesine aşağıdaki şekilde müracaat etmesi gerekmektedir:
- Askerlik borçlanması yaptığını göstermek isteyen sigortalı erkek, askerde geçirdiği süreyi kanıtlayacak bir belgeyi SGK şubesine götürmelidir.
- Askerlik borçlanması için müracaat edecek kişi askerde geçirdiği sürelerin primlerini ilgili şubeye ödeyerek borçlanma başlatabilmektedir.
Borçlanma yapacak kişiler prim tutarlarını kendi bütçelerine uygun olarak belirleyebilmektedir. Borçlanma yapacak kişilerin ödemesi gereken günlük minimum tutar 213,36 lira olarak belirlenmiştir. Bu hesabı kullanarak kaç gün borçlanma yapılması gerektiği ile 213,36 TL çarpılmalı ve toplam ödenmesi gereken askerlik borçlanması belirlenmelidir.
Askerlik zamanlarını kullanarak borçlanma yapmak isteyen kişiler isterse bu tutar üzerinden değil de daha yüksek bir tutardan borç çıkarabilmektedir. Böylece günler daha erken tamamlanabilmekte ve erken emeklilik fırsatı yakalanabilmektedir.
Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Askerlik borcunu hesaplamak isteyen kişilerin ilk olarak borçlanmak istedikleri belirlemesi gerekmektedir. Buna ek olarak kişilerin aşağıdaki bilgilere de sahip olması gerekmektedir:
- Askerlik borçlanmasının çıkacağı tarih aralığı.
- Borçlanmanın yapılacağı toplam gün sayısı.
- Borçlanma için günde ödenmesi gereken prim tutarı.
Askerlik borçlanması hesaplama : https://www.ssk.biz.tr/askerlik-borclanmasi-hesaplama/
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanmasında başvuru süreci şu şekilde gerçekleşir:
- Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden başvurur yapmak mümkündür.
- Başvuru öncesinde e- devlet üzerinden başvuru formu çıktısını alınması ve doldurulması gerekir.
- Gerekli belgelerin kişinin yanında olması gerekir.
- Borçlanma talebinden sonra SGK tarafından bilgilerin teyit edilmesi işlemi başlatılır.
- SGK tarafından yapılacak değerlendirme sonucu kişinin borçlanmaya uygun görülmesi durumunda borçlanma yapılmasına izin verilir.
- Borçlanma bildirgesi kişinin e-devlet üzerinde kayıtlı ikamet adresine gönderilecektir.
- Bildirge üzerinde bulunan IBAN numarasına gerekli ödemenin yapılması gerekir.
- IBAN numarası gönderilmeyen belgelerde SGK veznelerine direkt ödeme yapılması gerekir.
Askerlik Borçlanması Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Askerlik borçlanmasına başvuru yapmak için istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru yapan kişiye ait kimlik belgesi ve fotokopisi
- Askerlik borçlanması başvuru formu
- En son çalışılan yere ait bilgiler, kişi askerlik harici bir nedenle işten ayrılmış ise işten ayrılma belgesi
- Emeklilik tasdik talep beyan sözleşmesi
- Askerliğin tamamlandığını gösteren terhis belgesi
Belirtilen belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden başvuru yapılmalıdı
İnternetten Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden askerlik borçlanması başvurusu yapmak için, e-devlet sitesinin kullanımı gerekir. Siteyi aktif olarak kullanarak, askerlik borçlanması başvuru sayfasına ulaşmak mümkündür. Bu sayfaya erişim basamakları şu şekilde sıralanabilir:
- e-devlet.gov adresine giriş yapılmalıdır.
- Giriş işleminde e-devlet şifresi kullanılır. Kullanılacak şifre PTT üzerinden temin edilebilir. Bunun haricinde şifre belirleme işlemi yapılamaz. İlk defa giriş yapacak kullanıcıların öncelikle PTT ile şifre alması gerekir.
- PTT ile şifre alma yapıldıktan sonra TC kimlik numarası ile şifre değiştirme işlemi yapılır. PTT ile alınan şifre kullanılarak direkt olarak işlem yapılamaz.
- Kullanım sırasında şifre değiştirme yapıldıktan sonra, yeni şifre ve TC kimlik numarası ile sisteme tekrar giriş yapılır.
- Ekranın alt kısmında e-hizmetler bölümü yer almaktadır. Bu bölüm kullanılarak Adalet Bakanlığı’ndan icra dosyalarına, geniş bir yelpazede tüm kurumlara erişim sağlanır.
- Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne giriş yapılır.
- Buradan 4A Askerlik Borçlanması bölümüne gidilir.
- Eğer o zamana kadar bir borçlanma talebi bulunmuyorsa ekranda talep bulunmamaktadır yazısı çıkar. Askerlik borçlanma talebi gerçekleştiyse talep sonucu ekranda görülür.
- Talebiniz yoksa, ekranda bulunan “talep oluştur” kısmına girmeniz gerekir.
- Talep oluştur kısmı ile askerlik borçlanma talep formunu doldurarak gönderebilirsiniz.
Askerlik borçlanması sırasında işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi için talep formunun çıktısını alarak en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine gitmeniz gerekir
Askerlik Borçlanması Nereye Ödenir?
Askerlik borcu ödeme işlemi herhangi bir SGK şubesi üzerinden yapılabilmektedir. SGK şubesi üzerinden ödeme yapmak istemeyen kişiler ödemelerini kredi kartı ile online olarak da tamamlayabilmektedir. Hem SGK şubesine giderek ödeme yapacaklar hem de bankalar üzerinden ödeme yapacaklar için herhangi bir taksit söz konusu değildir.
Kredi kartı ile sanal ortamdan ödeme yapacaklara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır:
- Kişiler arama motoruna SGK Ödemeleri ya da SGK Borçlanması şeklinde söz öbeklerinden birini yazmalıdır.
- Kişilerin çıkan siteye giriş yapması gerekmektedir. Giriş yapmak için kişilerin kendi kimlik numaralarını kullanması önemlidir.
- Kredi ya da banka kartını kullanarak askerli borçlanması yapacak kişiler “Askerlik Borçlanmasını Kart ile Öde” sekmesine tıklamalıdır.
- Açılan sayfada kişilerden e-devlete giriş yapması istenmektedir.
- E-devlete giriş yapan kişilerin kimliklerini doğrulaması gerekmektedir.
- Kimlik doğrulama işleminin ardından kart ödeme sayfasına girilmeli ve sorgu türü kısmında “Diğer Tahsilatlar” işaretlenmelidir.
- Sorgu tip yazan yere ise “SGK Borç Tahsilatı” yazılmalıdır.
- Son aşamada kişilerden kart numarası, son kullanım tarihi ve CVV numarası gibi bilgiler istenmektedir.
Askerlik Borçlanması Emekliliği Ne Kadar Geriye Çeker?
Askerlik borcu geriye çekme işleminde askerlikte geçirilen sürenin SSK üzerinden ya da BAĞKUR üzerinden işe giriş tarihi ile hesaplanmasına bakılmaktadır. İşe ilk girilen tarih baz alınarak askerlik borçlanması tarihi belirlenmekte ve bu süre kadar geriye çekebilmektedir.
Eğer askerlik yapılan zaman ilk işe giriş tarihinden daha sonraya denk geliyor ise bu durumda askerlik borçlanması geriye çekmemektedir. Askerlik borçlanması, işe giriş tarihi ile askere başlama tarihini aynı gün olarak değerlendirmemektedir. Bu durumda askere erken başlayanların işe girme tarihleri de erken olarak değerlendirilmemektedir. Borçlanmada geriye çekme yalnızca borçlanma için başvurulan gün baz alınarak hesap edilmektedir.
Borçlanma olan kişilerin borçlanmasının etkileyeceği durumlar aşağıda yer almaktadır:
- Sigortasının başladığı tarihten sonra borçlanma yapan kişilerin primleri etkilenmektedir.
- Primlerin ödeme gün sayısı tarihe bağlı olarak artmaktadır.
- Askerlik borçlanmasında emeklilik tarihini erkene almak için gün çekmek mümkün değildir.
- Yalnızca çalışmaya başlamadan askerliğini yapanlar için sigortalı tarih kadar borçlanma geriye gitmektedir.
Askerlik Borçlanmasının Avantajları Nelerdir?
Askerlik borcu avantajları arasında borçlanan kişilerin prim gün sayılarının artması yer almaktadır. 2024 SGK askerlik borçlanması yapacak kişiler aşağıdaki koşulları sağlar iseler erken emeklilik için hak kazanabilmektedir:
- Gerekli olan sigortalılık süresinin tamamlanması
- Erken emeklilik için gerekli olan yaş şartının tamamlanması
- Çalıştığı günlerin emekli olmaya yetmemesi durumunda askerde o günleri kapatmaya yetecek kadar er ya da erbaş olarak görev yapması
Yukarıdaki şartları sağlayan kişiler emekli olmaları için takıldıkları gün engelini ortadan kaldırabilmektedir. Kişiler, askerlikte geçirdikleri günleri hesaplayarak erken emekli olabilmektedir.
2 yıl önce 540 gün askerlik borçlanması yaptım ve ödedim 10 gün oncesıne kadar e devlet hızmet dokumunde gorunuyordu ama sımdı gorunmuyor. askerliğim sgk lı olarak çaışmaya başladığım tarihten once oldugu ıcın hizmete başlama yılımda 20.05.1999 olarak gerı cekılmıstı e devlette goruyordum. şimdi askerlik prim ödemelerim görünmüyor. neden gorunmuyor ?
Askerlikte aldiğım cezalar terhis zamanimi 4sene uzatmiştır bu durumda askerlik yaptigim tarihte sigortam yoktu askere basladigimtarihten 4 yada beş sene sonra askerliğimi bitirmiş oldum bu surenin tamamini borçlanabilirmiyim