emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Askerlik Borçlanması Emeklilik Tarihini Nasıl Etkiler?

Askerlik Borçlanması Emeklilik Tarihini Nasıl Etkiler?
18.05.2020

Askerlik Borçlanması emeklilik tarihini olumlu etkilemektedir. Kişilerin emekliliklerinde etkili olacak 3 şart bulunmaktadır. Ülkemiz şartlarında askerlik borçlanması kişilerin emeklilik şartlarına uyum sağlaması için önemli bir durum haline gelmiştir. Ülkemizde emeklilik için esas alınan bazı şartlar vardır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Prim gün sayısı,
  • Sigortanın başlangıç tarihi,
  • Yaş sınırı.

Askerlik borçlanmasında olması geren şartlar arasında en önemlisi kişilerin askerlik öncesinde sigortalı olmaları gerekliliğidir. Bu durum sigorta başlangıcı tarihini geriye alarak asker borçlanması emeklilik tarihini 2 seneye kadar geri atabilmektedir.

Askerlik Borçlanmasıyla Emekli Nasıl Olunur?

Askerlik borçlanması ile kişiler erken emekli olma fırsatı yakalayabilmektedir.  Günümüzde online olarak emeklilik şartları hesaplama işlemi yapılabilmektedir. Bunun için e-Devlet sistemi kullanılmaktadır. Askerlik borçlanmasının ödenmesi durumunda ne zaman emekli olunacağı hesaplaması yine e- Devlet üzerinden yapılan bir işlemdir. Emeklilik şartları sigortalılık süresi, prim günü ve yaş kriterlerinden oluşur. Emekli olabilmek için kalan prim günü 90 gün askerlik borçlanması 90 gün üzerinden yapılarak erken emekli olunabilmektedir.

Online Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması başvuruları online olarak yapılabilmektedir. Bununla birlikte izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Online başvuru yapılabilmesi için e-Devlet sistemi kullanılmaktadır. E-Devlet sistemi üzerinden yapılacak işlemler için kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Askerlik borçlanması 4A ve 4B kapsamında yapılabilmektedir.

4A kapsamında askerlik borçlanması başvurusu için izlenmesi gereken adınlar şunlardır:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ sitesi üzerinden arama kısmına “Askerlik Borçlanması” yazılarak arama yapılmalıdır.
  • Çıkan sonuçlar içerisinden 4A askerlik borçlanması başvurusu seçilmelidir.
  • Kimlik doğrulama sayfası açıldığında e-devlet şifresi girilmelidir. Şayet kişinin e-devlet şifresi bulunmuyorsa alternatif kimlik doğrulama yöntemleri ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra askerlik borçlanması başvurusu için ilgili ekran açılacaktır.
  • Açılan ekranda askerlik borçlanması ile ilgili form eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır. Ardından gelen adımlar takip edilerek askerlik borçlanma başvurusu yapılabilmektedir.

4B kapsamında yapılacak başvurular için de aşağıdaki adımların izlenmesi gerekmektedir:

  • E-devlet sitesi üzerinden arama kısmına “Askerlik Borçlanması” yazılarak arama yapılmalıdır.
  • Çıkan sonuçlar içerisinden 4B askerlik borçlanması başvurusu seçilmelidir.
  • Kimlik doğrulama sayfası açıldığında e-devlet şifresi girilmelidir. Şayet kişinin e-devlet şifresi bulunmuyorsa alternatif kimlik doğrulama yöntemleri ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra askerlik borçlanması başvurusu için ilgili ekran açılacaktır
  • Açılan ekranda askerlik borçlanması ile ilgili form eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır. Ardın gelen adımlar takip edilerek askerlik borçlanma başvurusu yapılabilmektedir.

Yukarıda sıralanan işlemler sırasıyla izlendiğinde kişi 4A ve 4B kapsamında askerlik borçlanması başvurusunu tamamlamış ve askerlik borçlanmasıyla emeklilik tarihini daha erkene çekme fırsatı yakalayacaktır.

Askerlik Borçlanması Yapılabilmesi İçin Gerekli Şarlar Nelerdir?

Bir kişinin askerlik borçlanması yapabilmesi için bazı şartlara uygunluk göstermesi gerekir. Bu şartlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olup gerekli şartlarsa aşağıdaki gibidir:

  • 4A (SSK), 4B (Bağ-Kur), 4C (Emekli Sandığı)’ye bağlı olarak 5510 sayılı kanunun kapsamında çalışan kişiler, kanun kapsamında çalışan sigortalı tüm erkekler ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler askerlik borçlanması yapabilirler.
  • Askerlik borçlanması hangi sigorta kolu üzerinden yapılacağı, başvuru sırasında kişinin bağlı olduğu sigorta koluna göre değişmektedir. Örneğin kişi askerlik borçlanması için başvuruda bulunduğu zaman 4A’ya bağlı ise 4A üzerinden, 4B’ye bağlı ise 4B üzerinden 4C’ye bağlı ise 4C üzerinden borçlanma yapabilir ve emekli olabilir.
  • Zorunlu olarak ödenmesi gereken sigorta süresini tamamlayan ve isteğe bağlı olarak sigortasını ödemeye devam eden kişiler askerlik borçlanması yapabilirler. Bu borçlanma sonrasında işi yalnızca Bağ-Kur tarafından emekli olabilir.
  • Askerlik borçlanması başvurusundan sonra kişi askerlik borçlanması hakkı kazanmış ise bir ay içerisinden ilgili borcu ödemesi gerekmektedir. Aksi durumlarda borçlanma iptal olmaktadır.
  • Askerlik borçlanması kabul edildikten sonra bir ay içerisinde tamamı ödenemez ise bir kısmı da ödenebilmektedir. Ödenen kısım üzerinden hesaplama yapılarak hak edilen kadar prim günü borçlanmaya dahil edilir. Kalan kısım için borçlanma tekrar yapılmak istenirse başvurunun da tekrar yapılması gerekmektedir.
  • Er ya da erbaş olarak geçirilmiş olan ve yedek subay okulunda geçirilmiş olan süreler askerlik borçlanması kapsamına girmektedir.
  • İlgili kişinin vefatı durumunda hak sahipleri de başvuru yapabilmektedirler.

Yukarıda sıralanan şartların sağlanması durumunda askerlik borçlanması yapılabilmektedir ve emeklilik süreleri daha erkene çekilebilmektedir.

Askerlik Borçlanması Başvurusunda Hangi Evraklar Gereklidir?

Askerlik borçlanması başvurusu hem online olarak hem de kuruma yapılacak olan şahsi ziyaretlerle yapılabilmekte ve başvuru esnasında istenen bazı evraklar bulunmaktadır. Askerlik borçlanmasının başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne müracaat edilerek yapılmaktadır.

Başvuru sırasında istenen evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Askerlik borçlanma belgesi (SGK il müdürlüklerinden ya da internet üzerinden alınabilir),
  • İlgili askerlik şubesinden alınmış olan başvuru formu.

Yukarıda bulunan ilgili evrakların hazırlanmasından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’nde bulunan ilgili bölüme başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Askerlik Borçlanması Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması hesaplaması prime esas olan kazancın %32’lik kısmının temel alınması ile yapılır. Askerlik borçlanması için yapılan başvuruda tutarın bir aylık süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmemesi durumlarında ise borçlanma yapılamaz ve askerlik borçlanmasında prim ödemesi yapılmayan günler kapsam dışında kalır.

Yapılan hesaplamalar kişilerin isteği prim gün sayısına göre yapılır. Bunun nedeni ise kişilerin ihtiyacı olan gün sayısı kadar prim ödemesi yapmakta özgür olmalarıdır. Askerlik borçlanması için gerekli olan şartlara uyum sağlayan kişiler askerlik borçlanmalarını isterlerse askerlik süreleri kadar isterlerse askerlik sürelerinde daha az bir sürede yapabilirler.

Askerlik Süresinde Prim Yatıranlar Askerlik Borçlanmasından Faydalanabilir Mi?

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta primi yatırılmamış olması gerekmektedir. SSK’lı çalışanlar için işverenlerce askerlik süresince sigorta primi yatırılmaz. Yani askere giden işçi adına işveren prim ödemesi yapmaz. Bu dönemde prim yatırıldığı tespit edilirse fiili çalışma söz konusu olmayacağı için SGK tarafından askerlik süresince ödenen primler iptal edilir. Dolayısıyla askere giden çalışanların kendilerini bir işyerinden sigortalı göstermeleri doğru olmamaktadır.

Ancak Bağ-Kur üzerinden prim yatıran kişilerin askerlik süresince prim yatırmaları mümkün olabilmektedir. Bağ-Kur’lu kişilerden işlerinin başında fiilen bulunması gerekmeyenler, askerlik döneminde primlerini ödemeye devam edebilirler. Fakat SSK’lılar için askerlik döneminde prim ödenmesi mümkün değildir. Bunun için borçlanmaya yapılması gerekmektedir. Böylece askerlik borçlanmasıyla emeklilik tarihini geriye çekmek mümkün olacaktır.

Emekliye Faizsiz Kredi Veren Bankalar ve PTT Şubeleri

Emeklilik Aylığı (Maaşı) Hesaplama Nasıl Yapılır?

3600 Günden Emekli Olan, Ne Kadar Emeklilik Maaşı Alır ?

Yorumlar

  1. taner dedi ki:

    Merhaba

    ilk işe girişim 28.10.1999 3480 prim günüm var askerliğimi 26.02.1996 – 26.08.1997 arasında yaptım kaç gün askerlik borçlanırsam emekliliğimi erkene çekerim kaç yasında ve kaç günde emekli olabilirim.

    Teşekkürler iyi çalışmalar

  2. yasin özdemir dedi ki:

    mrb dogum tarihi 01/12/1962 işe giriş 09/11/1995 prim gün 8200 ne zaman emekli olabirim askerden önce sigortam yoktu 20 ay askerlik yaptım ne kadar borçlanmam lazım ne kadar ödemem gerekliki emekli olabiliyim cvb için tşk.

  3. Cetin izci dedi ki:

    1977 doğumluyum.Öncelikle kolay gelsin hocam benim 1996 yılında 37 günlük sigortam var.askerligimi 1998 ile 1999 yillari arasin da 18 ay olarak yaptim.2002 yilindan beride tsk uzman erbaş olarak görev yaptayim.ben 2011 yilinda sgk askerlik borçlanması yapmak istiyorum diye dilekçe yazdim bana yaniti simdi verdiler.7.125 tl karsiliginda borclanma yapabilirmisim.acaba ben bu parayi yatirsam bana ne gibi faydasi olur.ben bu şartlarda calismaya devam etsem sayet ne zaman emekli olabilirim . teşekkürler hocam kolay gelsin

  4. Ümit Öztürk dedi ki:

    Okuldan sigorta numaram var 17/09/1990 tarihinde ilksigortalık prim ödeme 3/03/1995 askerlik borçlanması yapabilir bilir miyim ve de yaparsam sadece 1 ayını ödeye bilirmiyim yoksa hepsini ödemem gerekiyor 15 ay prim günüm 8000 bin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Askerlik süresinin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. 15 ayın tamamını borçlanmanıza gerek yok. Emeklilik için başlangıç 1995 yılı baz alınacak. Askerliğiniz 1995 yılından önce ise nekadar borçlanırsanız sigorta başlangıcınız o kadar geriye çekilir.

  5. COSKUN dedi ki:

    İYİ GÜNLER:
    1985 12. AYDA SGK GİRİŞİM VAR 2150 GÜN
    1998 BAĞKUR GİRDİM ORDAN DA 4000 GÜNÜM VAR
    2014 1260 TAMAMLAMAK İÇİNDE 900 GÜNÜM SGK VAR
    EĞER PİRİM EKSİGİ ÇIKARSA YASADAN BORÇLANMA YAPABİLİRMİYİM
    1969 DOĞUMLUYUM

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Askerlik sürenizin prim eksiği kadarını borçlanabilirsiniz.

  6. sedat kara dedi ki:

    Merhaba

    benim sorum şöyle, dogum tarihim 07.06.1973, askerlik 24.11.1993
    terhis 11 mayıs 1995 (18 ay) , işe giriş tarihim 15.06.1995 , prim gün saım 8.000 yani prime ihtiyacım yok , ancak askerlik borclanması yaparak giriş tarihini geri çekmek istiyorum bu durumda ne kadar bir süre borçlanarak en fazla nasıl geri çekebilrim ve izlemem geren yol nedir yardımlarınzı rica ederim saygılarımla

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Mevcut durumda;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.11.1995 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.

      13 ay borçlanma yaparak;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1992 ile 23.05.1994 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 54 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5675’dür.

      1 yaş geriye çekilir.

  7. HALIL İbrahim ağdeniz dedi ki:

    1998 de askerlik yaptım, sigorta girişim 2006, askerliği borçlanırsam sigorta girişim 1998 mi olur.

  8. hayrettin tuzun dedi ki:

    980 gun ssk 2924 bagkur 3600 gun ile emekli olabilirmiyim