2020 Araç Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
2020 yılında araç muayenesi için randevuya gidecek olan kişinin kimlik belgesi ve aracın evrakları gerekmektedir. Ağır kusur olarak nitelendirilebilecek problemlerin muayene öncesinde giderilmesi gerekmektedir. Aracın muayeneden geçememesi durumunda; muayeneden geçememesinin sebebi ortadan kaldırılıp tekrar araç muayenesine gidilmesi gerekmektedir. İlk 1 ay içerisinde tekrar araç muayenesi yaptırılması durumunda, tekrarlayan muayene için ücret ödenmemektedir.
Araç Muayene İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
[highlight color=”red”]Araç muayene evrakları aşağıda sıralanmıştır:[/highlight]
- Araç ruhsatı gerekmektedir. Ruhsatın içerisinde trafik tescil belgesi ya da motorlu araç trafik belgesi bulunmalıdır.
- Trafik sigortası talep edilmektedir.
- Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi sunulmalıdır.
- Aracın cezasının veya borcunun olmadığını gösteren belge gerekmektedir.
LPG/CNGli Araçların Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
[highlight color=”red”]LPG/CNGli araçların muayenesi için istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:[/highlight]
- LPG/CNG tankının üzerindeki bilgilerin okunabiliyor olması istenmektedir.
- LPG/CNG tadilatı sonrasında yapılacak olan muayenelerde montaj tespit raporunun ve gaz sızdırmazlık raporunun sunulması gerekmektedir.
- Bu araçların ilk muayeneleri sırasında eğer sıvı gaz sistemi onaysız kusuru dışında bir problem tespit edilir ise; bir sonraki muayenede gaz sızdırmazlık raporlarının olması gerekmektedir. Gaz sızdırmazlık raporlarının tarihlerinin güncel olup olmadığına da dikkat edilmektedir.
Tadilattan Geçmiş Olan Araçların Muayenesinde İstenen Ek Belgeler Nelerdir?
[highlight color=”red”]Tadilat sonrası araç muayenesi evrakları aşağıda verilmiştir:[/highlight]
- Tadilat sonrasında yetkili mühendisin çizdiği ve onayladığı tadilat projesine ve hesaplamalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Tadilat sonrasında girilen araç muayenesinin onaylanması ile beraber araç üzerinde yapılmış olan değişikliklerin kayıtlara geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için Trafik Tescil Büroları’na gerekli evraklar ile gitmeleri gerekmektedir. Trafik tescil müracaat ve işlem formunu doldurmalıdırlar.
- Egzoz gazı ölçüm belgesinin olması gerekmektedir. Olmaması halinde, bu ağır kusur olarak sayılmaktadır.
- Araç muayenesine aracın ruhsat sahibinin gitmesinin zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir başka kişi de yanında T.C. kimlik numarasının bulunduğu resmi bir evrak bulundurması durumunda araç muayenesi yaptırabilmektedir.
Araç Muayenesinde Araçta Bulunması Gereken Zorunlu Ekipmanlar Nelerdir?
[highlight color=”red”]Araç muayenesinde araçta olup olmadığına bakılan gerekli ekipmanlar aşağıda listelenmiştir:[/highlight]
- İlk yardım çantasının traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler haricinde bütün araç sınıflarında 1 adet bulundurulması gerekmektedir. İçerisinde; büyük sargı bezi, hidrofil gaz steril, üçgen sargı, antiseptik solüsyon, flaster, çengelli iğne, küçük makas, esmark bandajı, turnike, yara bandı, alüminyum yanık örtüsü, tıbbi eldiven ve el feneri olmalıdır.
- Motosikletler ve motorlu bisikletler haricindeki motorlu araçların araçlarında 2 adet üçgen reflektör bulundurmaları gerekmektedir.
- Yangın söndürme cihazının bulundurulması gerekmektedir. Aracın sınıfına ve kullanım amacına göre araçta bulundurulması gereken yangın söndürme tüpünün sayısı, türü ve kapasitesi farklılık göstermektedir.
- Motosiklet, lastik tekerlekli traktörler haricinde bütün araçlarda stepne olması istenmektedir.
Araç Muayenesi Hangi Kanun Kapsamındadır?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi kapsamında motorlu ve motorsuz araçların hem yolcu hem de trafik güvenliğini tehdit etmeyecek nitelikte olup olmadığı araç muayenesi ile kontrol edilmektedir. Araç muayenesi için gerekli evraklar ve muayenenin nasıl olması gerektiği bu kanun kapsamında açıklanmaktadır.
Araç Muayenesinde Gerçekleştirilmesi Gereken Kontroller Nelerdir?
Araç muayenesinde yapılan kontroller Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Yönetmeliği kapsamında kararlaştırılmaktadır.
[highlight color=”red”]Hem motorlu hem de motorsuz araçlara yapılan bu kontroller aşağıdaki gibidir:[/highlight]
- Taşıt tanıtımı yapılmaktadır.
- Fren sistemi kontrol edilmektedir.
- Direksiyon ve direksiyon sisteminin kontrolü sağlanmaktadır.
- Aracın görüş özelliğine bakılmaktadır.
- Lambalar, yansıtıcılar, elektrik teçhizatı, aydınlatma sistemi kontrol edilmektedir.
- Tekerleklerin, lastiklerin ve süspansiyonun gerekli kontrolleri yapılmaktadır.
- Şasi ve şasi bağlantıları için gerekli kontroller sağlanmaktadır.
- Araçta bulundurulması zorunlu olan ekipmanların kontrolü yapılmaktadır.
- Gürültü kirliliği ve gürültü kirliliğinin seviyesinin kontrolü sağlanmaktadır.
- Yolcu taşıyan araçlar için bazı ek kontroller de eklenmektedir.
Araçların Muayene Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
[highlight color=”red”]Araç sınıflarına göre muayenelerin geçerlilik süreleri şunlardır:[/highlight]
- Özel araçların 2 yılda bir araç muayenesinden geçirilmesi gerekmektedir.
- Resmi araçlar için araç muayenesi periyotları 1 senedir.
- Lastik tekerlekli traktörlerin 3 yıllık periyotlarda araç muayenesine sokulması gerekmektedir.
- İki ve üç tekerlekli araçlar için araç muayene geçerlilik süresi 2 senedir.
- Bir, iki ve üç tekerlekli araçların üç yaşlarını doldurmaları ile beraber 2 yıllık periyotlarda araç muayenesine sokulması gerekmektedir. Bu süre diğer motorlu araçlar için 1 yaştan sonra yılda bir olmaktadır.
Araç Muayene Randevusu Almak İçin İzlenebilecek Yöntemler Nelerdir?
Araç muayenesi için randevunun TÜVTÜRK’ten alınması gerekmektedir. TÜVTÜRK Araç Muayene Randevu Sistemi üzerinden randevu alındıktan sonra araç muayenesine gidilmelidir.
[highlight color=”red”]Araç muayene randevu yöntemleri şöyledir:[/highlight]
- TÜVTÜRK çağrı merkezi aranarak randevu alınabilmektedir.
- TÜVTÜRK online randevu sistemi üzerinden randevu oluşturulabilmektedir.
- E-devlet sistemi aracılığı ile randevu kaydedilebilmektedir.
TÜVTÜRK Çağrı Merkezinden Araç Muayene Randevusu Nasıl Oluşturulur?
TÜVTÜRK’ten araç muayene randevusunu telefon ile almak isteyenlerin 0850 222 88 88’i aramaları gerekmektedir. Operatörün kendilerinden istediği plaka ve ruhsat numarası gibi bilgileri verdikten sonra muayeneye gidilmek istenen tarih belirtilerek randevu oluşturulmalıdır.
TÜVTÜRK Online Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
TÜVTÜRK’ten çevrimiçi randevu alabilmek için https://www.tuvturk.com.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. Ana sayfada ücretsiz randevu alabilmek için bir form bulunmaktadır. Araç plakası, ruhsat seri ve no, araç muayenesi yapılacak olan şehir bilgisi istenmektedir. Bunlar girildikten sonra devam butonuna tıklanmalıdır. Araç muayenesine gidilmek istenen şehirdeki istasyonlar arasından seçim yapılmalıdır. Araç muayenesi için istenen tarih ve saat aralığı seçilerek randevu oluşturulmalıdır.
[button color=”red” size=”medium” link=”https://www.tuvturk.com.tr” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]TÜVTÜRK Online Araç Muayene Randevusu İçin TIKLAYINIZ[/button]
E-Devlet Sisteminden Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
E-devlet sistemine giriş yapıp kimlik doğrulandıktan sonra, e-hizmetler listesinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın seçilmesi gerekmektedir. Ardından TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt butonuna tıklanmalıdır. Açılan sayfada araç muayene randevusu ve muayene süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler listelenmektedir. Devam butonuna tıklandıktan sonra aracın borç ve ceza durumunun kontrol edilebileceği bir link verilmektedir. İlerledikten sonra aracın plaka ve tescil belgesi seri numarası yazıldıktan sonra istenen tarih ve saat aralığına randevu oluşturulabilmektedir.
Araç Muayene Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Araç muayene sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. İzlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
- https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
- Ana sayfadaki giriş yap butonuna tıklayarak kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Kimlik doğrulaması için e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri sunulmaktadır. E-devlet şifresi PTT şubelerinden ücreti karşılığında talep edilebilmektedir. Yurt dışındakiler e-devlet şifresini konsolosluklardan talep edebilmektedirler. E-devlet şifresi olmayan, şifresini kaybetmiş veya hatırlamıyor olanlar ise; diğer yöntemler ile kimlik doğrulaması yapabilmektedirler.
- Ana sayfanın üst kısmında bulunan e-hizmetler menüsüne giriş yapıldıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bulunmalıdır.
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yapılabilecek işlemler içerisinden TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama butonuna tıklanmalıdır.
- Açılan sayfada plaka numarası ve araç muayene numarası yazıldıktan sonra listele butonuna tıklanmalıdır. İlgili plakaya ait randevu bilgileri görülebilmektedir.