Anlaşmalı Boşananların Maaşı Kesilir mi?
Anlaşmalı boşanan kişilerde maaş kesintisi boşanmaya rağmen halen aynı evde yaşayan çiftler için geçerlidir. Bazı kişiler, anne ya da babasından emekli maaşı alabilmek için anlaşmalı şekilde boşanmakta ve maaş almaya devam etmektedir. Devlet, bu durumu engellemek için çeşitli yaptırımları yasaya koymuştur. Çiftin anlaşmalı olarak boşanıp alıp aynı evde yaşamaya devam etmesi halinde çeşitli cezalar verilmektedir.
Hangi Anlaşmalı Boşanma Durumlarında Maaş Kesintisi Yapılmaz?
Anlaşmalı boşanmada maaş kesintisi yapılmaması için çiftin aynı evde yaşamıyor olması gerekmektedir. 5510 sayılı olan kanunun 56. Maddesine göre eşi ile boşanmış olan kişiler halen aynı evde kamet ediyorsa, maaş alamayacaktır. Fakat, bir kişi evli olmadığı halde, başkası ile aynı ev paylaşıyorsa, nikah ve boşanma durumları söz konusu olmadığı için maaş kesintisi olmamaktadır. Eski eşin ara sıra eve gelmesi, maaş kesintisinin olmasına yol açmamaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Şikayetleri için İhbar Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma şikayetleri çiftin çevresinde yaşayan herkes tarafından yapılabilmektedir. Bu gibi bir durum ile haksız kazanç elde eden çiftlerin şikayet edilmesi için il ya da ilçe SGK kurumlarına yazılı olarak şikayetin bildirilmesi gerekmektedir. Yazılı şikayette bulunmak istemeyen kişiler, Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak durumu ihbar edebilmektedir. Bunun dışında anlaşmalı olarak boşanan ancak maaş almaya devam eden çiftleri şikayet etmek için BİMER’e de gerekli ihbar yapılabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şikayet Hattı
Anlaşmalı boşanmayı şikayet etmek için öncelikli olarak çiftin emekli maaşı aldığından ve bunun için boşandığından emin olmak gerekmektedir. Alo 170’i arayarak çiftin ev adresi ve isimlerini vermek gerekmektedir. Bu gibi durumlarda şikayet eden kişinin ismi verilmemektedir. SGK şikayetleri aldıktan sonra denetim memurları aracılığı ile olay yerine gidecek ve ön soruşturmaları yapacaktır. Bu adımdan sonra yetkiler daha ayrıntılı bir soruşturma yapmak için komşu ve esnafların ifadeleri alınacaktır. Adrese gelen faturalar ve kişilerin ortak ya da bireysel hesapları da analiz edilmektedir. Eğer, çiftin birlikte yaşadığı tespit edilirse bu durumda yasal olarak yaptırımlar söz konusu olacaktır.
Anlaşmalı Boşanmada Maaş Almak Suç mu?
Anlaşmalı boşanmada maaş almak eğer çift devleti yanıltmak ve emekli maaşı almak amacıyla yapılmış ise suçtur. Bu durum yasal olarak ‘’Kamuyu Dolandırmak’’ olarak kabul edileceği için çift bazı yaptırımlara tabi tutulmaktadır. Bu durumda yüksek para cezası kesilmektedir. Vefat eden sigortalı olan kişinin çocuğu emekli maaşının yüzde 75’ini almaktadır. Bunun dışında şayet vefat etmiş olan sigortalı kişinin bekar ya da dul kızı varsa, onlar da yüzde 25 oranında yetim maaşı almaktadır. Anlaşmalı boşanma durumlarında ise bu maaş yeniden çocuğa bağlanmaktadır. Maaşı yalnızca geçim sıkıntısı ya da farklı sebeplerle boşanma ile bağlatan kişiler, yasal olarak suç işlemiş kabul edilmektedir.
Baba Maaşı Almak için Boşananlar Nereye Şikayet
Baba maaşı almak için boşanan kişileri ihbar etmek için Alo 170 aranarak durum izah edilebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu; emekli maaşı alabilmek için anlaşmalı olarak boşanan çiftlere karşı suç duyurusu açmaktadır. Şüpheli durumdaki çiftler için inceleme bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başlatılmaktadır. Alo 170 hattına yapılan ihbarlar, direkt olarak incelemeye alınmaktadır. Usulsüzlük yaparak emekli maaşı alan çiftler için savcılığa suç duyurusunda bulunmaktadır. Bu noktada kişiler nitelikli dolandırıcılık ve remsi evrakta sahtecilik yaptıkları gerekçesi ile ağız ceza mahkemelerinde yargılanabilmektedir. Yapılan araştırma neticelerinde ise suçlu oldukları tespit edilen çiftlere, gerekli yaptırımlar yapmaktadır.
Anlaşmalı Boşananlar SGK Kurtulma
Anlaşmalı boşananlara SGK’dan kurtulma söz konusu değildir. SGK denetim memurları tarafından yapılacak olan değerlendirmelere göre boşanan çiftlerin büyük bir kısmı para cezasına çarptırılmaktadır. 5510 sayılı olan kanunun 56. Maddesine göre eşinden boşanmasına rağmen, eşi ile halen beraber yaşadığı tespit edilmiş olan eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları da kesilmektedir. Bu kişilere ödenmiş olan toplam tutar ise 96. Olan madde hükümlerine göre geri alınmaktadır. Ödenmiş olan toplam aylığın geri alınması için çiftlerin ihbar edilmesi gerekmektedir. Buna göre 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi nedenle olursa olsun, eylemli şekilde birlikte yaşadıkları tespit edilmiş olan çiftlerde aylığın kesilmesi zorunlu olmaktadır.
Babadan Maaş Almak için Anlaşmalı Boşanma
Babadan maaş için boşanma davası açan çiftler, çeşitli durumlarda yaptırımlara tabi tutulmaktadır. Babadan yetim aylığı almak için gerekli koşullar ise:
- Türkiye’de ve yurt dışında sigortalı olarak çalışmamak gerekmektedir.
- Asli sigortalılığı sebepleri ile aylık almıyor olmak gerekmektedir.
- Evlenmemiş ya da dul kalmış olmak gerekmektedir.
Vefat etmiş anne ve babadan maaşı almak için evli olmama şartı aranmaktadır. Muvazaalı boşanmaların temelinde de bu maaşları alabilmek yatmaktadır. SGK kapsamında 5510 sayılı olan kanunun 56. Maddesine göre boşanmış olmasına karşın eşi ile halen aynı evde yaşayan kişilerin ödenmiş olan toplu emekli maaşı geri alınmaktadır.
SGK Anlaşmalı Boşanmaları Nasıl Tespit Eder?
SGK’da anlaşmalı boşanma tespiti yapılan ihbarlar ile tespit edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında boşanmasına rağmen aynı evde yaşayan çiftler, çeşitli yaptırımlara tabi tutulmaktadır. SGK bu konuda denetimlerini yapılan şikayetlere göre yapmaktadır. Muvazaalı boşanma konusunda gelmiş olan ihbarlar neticesinde öncelikli olarak SGK bu konuda analizleri yapmaktadır. Daha sonra çiftin yaşadığı adrese giderek, oldukça detaylı bir soruşturma yapmaktadır. Bu soruşturmalar ise komşular, mahalle esnafı, mahalle muhtarı da dahildir. Yapılan çevre soruşturmasında boşanmış olan kişinin aynı evde yaşadığı tespit edilirse gerekli müdahaleler yapılır. Yapılan araştırmalar sonucunda çiftin bu sebeple boşandığı tespit edilirse, yatan tüm emekli aylıkları geri alınır.
Boşanan Eşler Aynı Evde Kalabilir mi?
Boşanan eşlerin aynı evde yaşaması yasal olarak bir yaptırıma tabi tutulmamaktadır. Ancak boşanan eşler, boşanmadan faydalanarak emekli maaşı alıyorsa ve hala aynı evde yaşıyorsa bu durumda cezai yaptırımlar söz konusu olmaktadır. Ancak boşanan eşler, herhangi bir kazanç elde etmiyor, bu durumdan maddi çıkar sağlamıyorsa, herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır. Boşanan çiftler, diledikleri gibi aynı evde ikamet edebilir, hesap açabilir ya da ikamet adresini aynı konuma alabilmektedir. Ancak boşanmış olan çiftlerin bu durumdan maddi bir kazanç elde etmesi söz konusu ise, durumun tespiti halinde ödenmiş olan tüm emekli aylıkları geri alınmaktadır. Öte yandan çiftin emekli maaşı da kesilmektedir.
Boşanıp Aynı Evde Yaşamak Şikayet
Boşanıp aynı evde yaşayanları ihbar etmek yasal bir sorumluluktur. Devletten ve SGK’dan haksız kazanç elde etmek amacıyla boşanarak emekli maaşı alan çiftler, suç işlemiş sayılarak, savcılığa şikayet edilmektedir. Alo 170 hattını arayarak, bu durumda olan çiftler şikayet edilmektedir. Şikayet edilmiş olan çiftler ise SGk tarafından detaylı bir araştırmaya tabii tutulur. Bu çiftler için ilk olarak çevre soruşturması yapılmaktadır. Komşular, esnaf ve çevredeki herkese bu konuyla ilgili bilgi verilir. Ardından çiftin ikamet ettiği ev, kişisel banka hesapları ve aileler soruşturmaya alınır. Eğer haksız kazanç elde edildiği tespit edilirse, çifte soruşturma açılır.
Ben boşandım maaşım bağlandı .Annem vardı 25 oranında Annem vefat etti 25 değişmedi.Aklı evvel bacım 5dairesi eşinin emekli maaşı yetmemiş. boşanıp aynı evde yaşayıp yüzde 25 o almış . Bende SGK bilgilendirdim .O düşünsün
Ablam anlaşmalı eşinden boşandı, evler ayrı ama enişte her gün gelip gidiyor ablamın yanına şikayette bulunsam sonuç ne olur.
antalyada kemerde bosanipbaba maasini almakta olan nejla erol hakkinda sikayetim selahattin Salman la anlasmali bosanip baba maasi aliyor hem antalyada hem kemerde oturuyorlar
Kiracım 14 ay evimde oturdu hsksıx yere yetim maaşı alıyor tespit ettim şikayet ettim boşanmışlar beraber yaşıyorlar fakat anladı ve evden beraber kaçtılar bu durumda şikayetim nasıl ilerler evden kaçınca takip düşer mi
Merhaba bir tadığım 2010 yılında eşinden boşandı babasının maaşını almak için ama birlikte yaşadılar sonrasında hamile kalınca tekrar nikah kıymak zorunda kaldılar geçmişe dönük şikayet edilebilir mi?
Tanıdığım bir komşum yıllar önce boşanmış ama 5 yıldır beraber yaşıyorlar boşandığı eşiyle ve ikiside çalıştığı için ayrı ayrı çocuk parası alıyor devletten bu yasal mı değilmi şikayet edilmesi gerekirmi
Merhaba,
Çocuğun velayeti kimde ise o agi de gösterebilir. 2022 de zaten agi olmayacak bu nedenle şikayet etmenize lüzum kalmadı.
Annemin dedemden aldığı duk ve yetim maaşı 4 yıl önce muhafazalı boşanma diye kesildi o dönemde babam kanser hastasıydı biz bakıyorduk babam 2 yıl önce vefat etti maaşın tekrar bağlanma ihtimali varmı 4 yıldır anneme dava açılmış gözüküyor ama duruşma yok
Babam eşinden boşandı,nafaka her hangi bir maddi istekte bulunmadı ve tek celsede boşandılar,boşadığı eşi afyonda babam ise ıspartada mevcut 50 yıldır oturduğu ikametinde,babamın emekli maaşından 500 tl gibi bir kesinti oldu bu yasalmı
Merhaba,
Kesintilerle ilgili edevlette bilgileri olmalı. Neden kesildiğini maaş detayını görmeden cevaplayabilmemiz mümkün değil.
Yurt dışında Amerika da yaşıyor Iraklı bir kişi ile e hem Amerika da evli hem Irak ta evli gözüküypr Türkiyede bpşanmış gözüküyor ve yetim aylığı alıyor yasal mı?yasal drğil ise nereye şikayet edilir.
Bu ülkede bir çok insan aç gezerken Amerika da çalışıyor birde buradan maaş alıyor.
Buradan ihbar yapılabiliyor mu acaba…
Benim annemin maasi gecen sene subat ayinda kizi tarafindan bolundu. Kizi anlasmali bosanarak esiyle bir arada yasiyordu bu sgk tarafindan da tespit edildi. Annem de şikayet etti sikayet sonucu 1 bucuk sene sonra haziran ayinda zorla da olsa parasi tekrar baglandi. Toplu parasinida aldik ancak bu ay maasinin tekrar kesildigini ve hisse oraninin 6/8 den 4/8 e dustugunu gorduk sanirim kizi tekrardan basvurmus ve ona aylik baglanmis bu nasil olur 2 ay gibi kisa bir surede bu maasi nasil tekrar alabilir bu durumda ne yapmamiz lazim
12 yıl önce kavgalı bir şekilde ayrıldık mahkemede 4 çocuk babaya verildi.Ayrılığımız 2 yıldan fazla sürdü çocuklarım rezil oluyor diye geri döndüm bebeğim vardı.Aynı evde yaşadık ama çok problemler yaşadık. Aynı evde yaşarken polislik olup uzaklaştırma kararı bile çıktı eşime yıl 2018 Di bu karar çıktığında …2019 da şikayet üzerine maaş kesildi üstüne düşmedim fakat biz yine kavga ettiğimizde başka şehire gidip orada kalmak istedim ikametgamıda aldırdım bu da 2020 yılı nikah olmadan 2 ay önce oldu çocuklarımızın anne soyadın bizimle aynı olsun biz utanıyoruz falan sözleriyle anlaşıp onlar için nikah kıydık daha sonra 109 milyar ceza geldi aynı evde yaşadık ama 4 çocuk için anlaşamayıp karakolluk olduk bunlar da var ve aynı evde kaldığımız için soruşturmada mahallede bu kanıtlandı. Benim eczanede attığım imza ilaç aldığım su faturası ödediğim de eşimin adına kayıtlı ikametgah olduğu için hepsi göz önünde bulunduruldu.Sasece emekli maaş var bu parayı nasıl ödetirler nasıl bir kuralı var ödeme şeklinin ceza başka türlü olur mu. Ben size bu soruyu sormuştum sormam gereken bir şey daha var bize dava kağıdı ulaştıktan sonra borcumuz olduğu için ödeyemediğimiz için davalı kişi üstündeki bahçeleri ona verdi borç karşılığı ama elimizde belge yok borcumuz olduğuna dair biz avukata sonradan bu şekilde sorduk devletten mal kaçırmaya girer dedi eğer belgeniz yoksa borcunuz olduğuna dair dedi şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz bahçeyi verdiğimiz kişiden geri satın almak için uğraşmamız mı gerek o şekilde söylediler mahkemede bu durumla ilgili ne derler lütfen yardımcı olun bide başımıza böyle bişey çıkmasından çok korkuyoruz kime sorsak farklı söylüyorlar
12 yıl önce kavgalı bir şekilde ayrıldık mahkemede 4 çocuk babaya verildi.Ayrılığımız 2 yıldan fazla sürdü çocuklarım rezil oluyor diye geri döndüm bebeğim vardı.Aynı evde yaşadık ama çok problemler yaşadık. Aynı evde yaşarken polislik olup uzaklaştırma kararı bile çıktı eşime yıl 2018 Di bu karar çıktığında …2019 da şikayet üzerine maaş kesildi üstüne düşmedim fakat biz yine kavga ettiğimizde başka şehire gidip orada kalmak istedim ikametgamıda aldırdım bu da 2020 yılı nikah olmadan 2 ay önce oldu çocuklarımızın anne soyadın bizimle aynı olsun biz utanıyoruz falan sözleriyle anlaşıp onlar için nikah kıydık daha sonra 109 milyar ceza geldi aynı evde yaşadık ama 4 çocuk için anlaşamayıp karakolluk olduk bunlar da var ve aynı evde kaldığımız için soruşturmada mahallede bu kanıtlandı. Benim eczanede attığım imza ilaç aldığım su faturası ödediğim de eşimin adına kayıtlı ikametgah olduğu için hepsi göz önünde bulunduruldu.Sasece emekli maaş var bu parayı nasıl ödetirler nasıl bir kuralı var ödeme şeklinin ceza başka türlü olur mu
Merhaba,
Emekli veya ssk lı maaşınızdan 1/4 oranında kesinti yapılarak ödenir.
Dava için dilekçe geldikten sonra borcumuz vardı borç karşılığı para olmadığı için davalı kişinin borcu ödeyemeyeceği için borcu olan kişiye bahçelerini verdi bunu biz sonradan duyduk bu mal kaçırmaya girer diye böyle bişey var mı nasıl bir yol izlememiz gerek elimizde belgeli bişey de yok bir yardımcı olur musunuz
Ben babamdan yetim aylığı alıyordum iki ay önce evlendim ama evliliğim yürümedi ve boşanma davası açtım bu taktirde boşandıktan sonra tekrar yetim maaşı alabilirmiyim
Merhaba,
Boşandıktan sonra tekrar müracaat ederseniz yetim maaşınız bağlanır.
Merhaba
Eniştem ile teyzem yıllar önce anlaşmalı olarak boşanmış ve babasından maaş almış.Şimdi yeniden evlendiler ve maaş almıyor.Ancak telefon ile aranıp teyzem için hakkında soruşturma açıldığı söylenmiş.Aldığı paraları geri ödemeye razı.
Sorum şu ; İkiside emekli olan teyze ve eniştenin emeklilik maaşları kesilirmi veya birinin kesilirmi?
Hapis cezası varmı?
Teşekkürler
Merhaba,
Emekli maaşları kesilmez. Ancak taksitlerle faiziyle maaşından düşüm yapılır.
Merhaba bir tanıdığım babasının maaşını aliyor fakat bir sikayet olmuş galiba ayni evde yasamiyorlar ama maasi kesildi bu durumda kimlere ceza gelir evde bir kiz casliyor ona ceza gelir mi yoksa tek maas alana mi ceza gelir merak ediyorum
Beni suc makinasi bi adama muhtaç eden devleti Allaha havale ediyorum anlaştık nikah yaptik maaşı almaya devam edebilirdim sırf buyuzden araştırma yapıp para cezası gelmiş keşke nikah kıymadan yasasaydim iyi niyet göstermeseydim sevgili yapanlara ceza yok eski esle barışmak suç sayılıyor bu ülkede
Bi kimsum uzun yillar once esi okdukten sonra buriyle imam nikahli evlendi maas kesilmesin diye hem kocasından hemde babasindan maas aliyor bunun cezasi yokmu
Teyzem dedemin emekli maaşını almak için boşandı ispat edildiğinde tekrar bağlanırmı aylık eski sahibine
Merhabalar,
Boşanma sonrasında emekliliği olan erkek üzerinden SGK hizmeti alan kadın, boşanma sonrasında sgk muayene hastalık ya da ilaç hizmetlerinden faydalanabilir mi?
Boşanma sonrasında kadın nasıl hizmet alabilir, maaş demiyorum sadece hastane hizmetlerinden bahsediyorum.
MERHABALAR.biz 11 sene önce ayrıldık.ben annemin evinde kalıyorum adresimde burada. hatta oylarımıda burda kullandım.6 ay önce eski eşimin oturduğu eve kontrole gelmişler evde bulamamişlar.yandaki abisi çalıştığı adresi söylemiş.oraya gitmişler.eski eşimi sorguya çekmişler hemde yanlız odada.maddi imkansızlıktan yaptığınızı geçim için bu yola başvurduğunuzu biliyoruz diyerek ceza almayacaksınız diye kandırıp eski eşime okutmadan bir şeyler imzalatmışlar.kandırıp iş garanti olsun diye temizlik yaptıgım eve gelip banada imza attırdılar. sonrada ceza geldi.146.000.00 tl .ben bu parayı nasıl öderim.kendi ayaklarımın üzerinde duran birisiyim. öğrenim sebebiyle babasıyla kalıyor bende kızım için haftada birkaç gün temizliğe gidiyorum.dava açsam maaşımı geri verirlermi.
Merhaba,
Kendi elinizle imza atmışsınız. Dava açsanızda kazanabilmeniz çok zor. İnsan olmayan şeyi nasıl kabul eder.
Olmus Eşimden emekli maaşı alıyorum annem babam ölmüş onların maaşınida alabilirmiyim babam emekli sandığından annem SSK dan emekli tek çocuğum
eşimden boşadım 3 sene sonra babası
öldü ölüm aylıgı baglandı
eski eşimle yaşıyoruz maaşı
kesilirmi
Merhaba,
Şikayet edilirse veya tespit edilirse maaşı kesilir.
Ben ayrıldıgım insanla yasamadıgım halde yaşıyo denildi cok şey göz ardı edildi ben koskaca sgk nasıl basa cıkayım haksızlık onlara deyil kücük kızımla bana yapıldı araştırılma olurken aynı şehirde bile deyildim mahkemeyi önce kazandım yargıtaya gitti bozdu kaybettim dosya kapandı tejrar actım mahkeme tekrar kazandım yargıtaya gitti kac sene gecti hala gelmedi ben kızımla cok ac kaldık kimseye derdimi anlatamadım şimdi yardımla geciniyom bekliyom yargıtaydan onanmasını yardım bize yeterli gelmiyo bizim cektiklerimizin hesabını kim vercek durumumuz ne olcak diye uyku düzenim kalmadı haksızlıga ugradım
Bugün itibariyle işimden ayrilm işsizlik maaşı nasıl alabilirim
Merhabalar,
İşsizlik maaşı başvuru aşamalarını aşağıda ki linke tıklayarak görebilirsiniz.
İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?
anlasmalı bosaanlar kız basınını alamaz vefat etmis maası alamaz bunları sikayet etmek lazım
Boşandıkran sonra adam çocuklarını görmeye geliyorsa arada bir yada sık sık kadının elinden bu durumu çözmek için bir şey gelmiyorsa neden sadece kadın mahkemelerde sürünüypr erkek nwden suçlu görülmüyor. Bı durumda asıl suçlu erkek değilmi neden bütün çileyi kadınlar çekmek zorunda. Hem aylık kesiliyor hem mahkemede sürünüyor