emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Plaka Değiştirme

Plaka Değiştirme
05.08.2016

Türkiye’de trafikte yer alan binlerce insan vardır ve bu sayı trafiği özellikle büyük şehirlerde çok olumsuz etkilemektedir. Türkiye’nin merkezi olarak kabul edilen şehirlerde gün içerisinde belirli bir zaman aralığında trafik kitlenme ya da durma noktasına gelmektedir, araçlar zar zor ilerlemektedir. Normal şartlarda kısa sürede ulaşacakları yere birkaç saat içinde ulaşmaktadırlar. Gün içerisinde çok fazla trafikte zaman kaybeden sürücüler bu durumdan çok kötü etkilenmektedirler. Yetişmeleri gereken bir yer olduğunda yetişip yetişememe kaygısını sürekli yaşamaktadırlar. Uzun süre zor şartlar altında trafikte bekleyen sürücüler, psikolojik olarak bu durumdan kötü etkilenmektedir, trafikte uzun süre bekleyen her sürücü normalde olması gerektiğinden çok daha fazla sinirli olur ve trafikte bu yüzden küçük bir sebeple başlayan kavgalar ölümle bile noktalanmaktadır. Sosyal devlet araç ve sürücü sayısını azaltmak için trafikle ilgili yeni kanunlar çıkarmaktadır. Bu kanunların çoğu sürücüleri korumaya yönelik çıkarılan kanunlardır. Trafikte küçük bir hata olarak görülüp önemsenmeyen hatalar büyük sonuçlar doğurmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü kasıtlı yapılan küçük hataları azaltmak ve bu hataların önüne geçmek için büyük miktarda trafik cezaları ile caydırıcı rol oynamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu işlemlerden biri plaka değiştirme işlemidir. Eğer arabanızın plakasını herhangi bir sebepten dolayı sevmiyorsanız, plaka değiştirme işlemi ile değiştirmeniz mümkün olacaktır.

Sosyal devlet artan trafik kazaları nedeniyle bu kazalara engel olmak için sürücülerin, sürücü belgesi ve sürücü eğitimi aldığı sürücü kurslarına da yeni uygulamalar getirmiştir. Bu yeni uygulamalarla sürüş yeteneği, sürüş dikkati olmayan bireylerin sürücü belgesi alması zorlaştırılmış ve daha aşamalı bir hale gelmiştir. Sürücü kursu tarafından verilen bu eğitimler büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Sosyal devlet tarafından çıkarılan yeni yasalar kapsamında artık herkes kolay bir şekilde sürücü belgesi alamayacak, sürücü belgesi alabilmeleri için birçok zorlu aşamayı başarıyla tamamlamış olmaları gerekecektir. Sürücü kurslarına yılbaşı itibariyle yapılan zamlar da trafikte hata yapabilecek, sürücü yeteneğine sahip olmayan bireylerin sürücü belgesi almasını da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle sürücü kurslarına hem sürücü belgesi olmasını çok isteyen bunun için çok çaba sarf eden hem de sürücü yeteneklerine sahip, dikkatli, küçük hatalar bile yapmayacak bireyler sürücü kurslarına kayıt yaptırmaktadırlar. Sürücü belgesi için yazılı sınavdan belirli bir puan almış olan ve sürüş derslerini başarı ile tamamlamış her birey sürücü belgesi almaya hak kazanmıştır. Sürücü belgesi almasının ardından birey, kullanacağı arabanın plakasını değiştirmek isterse, plaka değiştirme işlemini gerçekleştirebilmektedir. Plaka değiştirme işlemi isteğe bağlı olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Sürücü belgesi almaya hak kazanan bireyler sürücü belgesi için birtakım belgeleri hazırlayıp, onları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne internet üzerinden alınan randevu saati zamanında teslim etmesi gerekmektedir. Plaka değiştirme işleminiz için de başvurabilirsiniz ve plaka değiştirme işlemi için de birtakım belgelerin hazırlanıp, teslim etme aşaması bulunmaktadır.

Sürücü  belgesi almak için birtakım belgelerin hazırlanıp, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler nüfus cüzdanı, pasaport ve sadece avukatların resmi işlemlerde nüfus cüzdanı yerine kullanabildikleri avukatlık kimliği, şoförler odasından alınan sürücü belgesi dosyası, sürücünün sağlık raporu, 5×6 ebatlarında beyaz arka fonu olan ve biyometrik olması gereken iki adet vesikalık fotoğraf kan grubunuzu gösteren bir belge. Sürücü belgesi almak için birtakım belgelerin yanında bazı ödemelerin yapılması da gerekmektedir. Sürücü belgesi almak için sürücü belgesi harcı, değerli kağıt bedeli ve son olarak ise sürücü belgesi ücreti gibi birtakım ödenmesi gereken ücretleri anlaşmalı bankalara ya da vergi dairelerine ödeyebilirsiniz. Sürücü belgesinin alınmasının ardından kendi aracıyla trafiğe çıkan bireyler plakalarını beğenmeme durumlarında, gerekli belgelerle başvuruda bulunarak plaka değiştirme işlemini gerçekleştirebilirler. Plaka değiştirme işlemi gerekli evrakların teslim edilmesinin ardından belirli bir süre sonunda gerçekleşmektedir.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirmek isterseniz birtakım belgeleri hazırlanarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Plaka değişikliği işleminizi aracı satın alma sırasında ya da bir ay sonra gibi bir süre sonra da gerçekleştirebilirsiniz. Plaka değiştirme için gereken belgeler şunlardır. Araç sahibi olan ya da araç kimin üzerine kayıtlı ise onun bizzat başvuruda bulunması gerekmektedir. Bunun yanında nüfus cüzdanı, sahip olduğunuz aracınıza ait olan eski trafik belgesi ve aracın plakası, yapılması zorunlu olan sigorta poliçeleri, Şoförler Odası’ndan temin edilebilecek olan nakil dosyası, aracın satışına dair bir belge olan noter satışı ve olması gereken geçici tescil belgesinin kendisi ve fotokopisi, aracın muayenesi yapılmamışsa, onun da yapılarak yaptırıldığına dair bir belgeye ihtiyaç vardır. Aynı zamanda plaka değiştirme işleminizde sahip olduğunuz aracın MTV borcunun da olmaması gerekmektedir.

Plaka değiştirmenin aracın satış tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılması gerekmektedir. İlk olarak bağlı olduğunuz Trafik Tescil Bürosundan randevu almanız gerekmektedir. Aracınızın satış sözleşmesiyle ve ruhsatıyla birlikte Şoförler Odası’na giderek dosya açtırmanız gerekmektedir. Orada size belirli bir ücret karşılığında verilen Ek 1 formunu doldurmanız gerekmektedir. Hazırladığınız tüm belgelerle birlikte Trafik Tescil Büro Amirliği’ne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Belgelerinizi ve plakanızı teslim ederek, size verilen plaka bastırma belgesi ile plaka değiştirme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.