emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

KİK Yasaklı Sorgulama

KİK Yasaklı Sorgulama

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel yapısı gereğince tüm işlemler ihale yoluyla yapılmaktadır. Devlet işlerini halletmek amacıyla çeşitli zamanlarda çeşitli konular ile ilgili ihaleler açar. Tüm şirket ve şahısların da bu ihalelere katılma hakkı vardır. İhaleye katılıp almaya hak kazanan şirket ya da kişi ihale sonucu almış olduğu işi ihale şartnamesinin belirttiği şartlarda yapmak zorundadır. İhale şartnamesi dışına çıkanların yahut şartlara uymayanlara devlet tarafından ceza kesilmekte ve devlet tarafından açılan ihalelerine girmesini yasaklamaktadır.

Devlet yapacağı ihaleleri (KİK) sitesinden bireylere duyurmaktadır. KİK, açılım olarak Kamu İhale Kurumu’dur. Bu kurum adlarına ihalelere katılma yasağı bulunan şahıs veya şirketlerin sicil bilgilerini tutan ve bu yasaklı kişi veya şahısların isimlerinin var olduğu bir liste meydana getirmekle sorumlu bir kurumdur. Devlet tarafından çıkarılan Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşme Kanunu ve Devlet İhale Kanunları çerçevesinde resmi gazetede yayınlanan ve ihalelere katılma hakkını kaybetmiş kişiler listesinde şirket ya da şahısların isimleri bulunmaktadır. Bu liste şirketler tarafından takip edilerek KİK tarafından sürekli güncellenmesi yapılmaktadır. İhalelere girmek isteyen kişilerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra ihaleye girebilmektedirler. İhaleye girmek isteyen kişilerin sicilinin temiz olması, ihalelerden men cezası almamış olması ve gerekli teminatları göstermeleri gereklidir.

Çıkarılan birçok kanun dahilinde KİK tarafından yasaklanan kişilerin alanları ve ihale çeşitleri de değişebilmektedir. Mesela tamamen yasaklanmış olma durumu bütün kamu kuruluşlarının yapacağı ihalelerinden geçici anlamda yasaklanmış olma durumu anlamına gelir. Fakat kurum yasaklı olma durumu ise sadece kararın verildiği kamu kurumunun ihalelerinden geçici olarak yasaklanmayı ifade ederken, bakanlık yasağı da kararın verildiği Bakanlık kapsamında geçici olarak yasaklı olma durumunu ifade etmektedir.

KİK tarafından yasaklı bulunan kişi ve şirketlerin adlarının bulunduğu listelere erişim sağlamak amacıyla KİK yasaklı sorgulaması yapabilirsiniz. Bu listeye erişmek için ihale kurumuna gitmeye gerek olmadan KİK’in online internet sitesi üzerinden KİK yasaklı sorgulama işlemini yaparak ihale yasağınızın olup olmadığına ve güncel listeye de ulaşabilirsiniz.

KİK Yasaklı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kamu İhale Kanunu online internet sitesinden yasaklı sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey aşağıda verilen linke tıklamanız. Siteye giriş yaptıktan sonra yasaklılık sorgulama yazısına tıkladıktan sonra karşınıza aşağıda verilen ekran çıkacaktır.

ki̇k yasaklı sorgulama 1

Resimde görüldüğü gibi oklarla belirtilen boşlukların doldurulması gerekmektedir. Sırasıyla yasaklıların uyruğu, kayıtlı olduğu oda, vergi no, yasaklama süresi, ardından yasaklananın adı, sicil numarası ve TC kimlik numarası girilmelidir. Devamında yasaklayan bakanlık yahut kurum, ihaleyi yapan bakanlık yahut kurum ve yasaklanan kanun maddesi de girilir. Son olarak ‘ ara’ butonuna basılarak işlem tamamlanır. KİK yasaklı sorgulama işlemi sayesinde bir yasaklama durumu varsa öğrenebilirsiniz.

KİK yasaklı sorgulama işlemini E- Devlet sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. KİK yasaklı sorgulama işlemi yapmak için ilk olarak aşağıda verilen linke tıklamanız gerekmektedir. Ardından karşınıza aşağıda verilen ekran çıkacaktır.

ki̇k yasaklı sorgulama 2

Yukarıda verilen resimden de anlaşılacağı gibi boşluklu alanları sırasıyla doldurmak gerekmektedir. İlk olarak vergi no, yasaklanan adı ve kimlik numarası da girilir. Son olarak ‘ gönder’ tuşuna basılarak sorgulama işlemi tamamlanır. E-devlet sistemi üzerinden KİK yasaklı sorgulama işlemi ile KİK yasaklı kişiler ve bunların listesine de erişim sağlayabilirsiniz.

KİK Yasaklı Sorgulama İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet Sistemi Üzerinden KİK Yasaklı Sorgulama İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

  1. Siracettin AY dedi ki:

    ihale karar aşamasında 4734/11″g maddesine göre yapılan emniyet sorgulamasında sakıncalı olduğu anlaşılan limited şirketin temsilcisi ihaleyi en avantajlı olarak haketmiş olup karar sürecinde şirketini bütün hakları ile başkasına devretmiştir.bu durumda şirket ve sakıncalı yetkilisi hakkında nasıl karar alınmalıdır.saygılarımla.