Çocuk Emekliliğe Etkisi Ne Kadar?
Sosyal güvence herkesin hakkıdır. Özellikle kadınlar, çalışma hayatının vazgeçilmez bireyleri olarak iş yaşamında yerini alırken, aynı zamanda annelik görevlerini de yerine getirirler. Pek çok kadın, çalışma hayatının tüm zorluklarına karşın, topluma yararlı bir birey yetiştirmek için de canla başla çalışır.
Çalışma hayatında çocuktan uzak zorlu günler de geçirilse de çalışmayan bir anne, emeklilik hakkını ne yazık ki kazanamıyor. Ancak hem anne olup, hem de üretime katılmak, kadınlara emekli olurken de avantajlar sağlıyor. ‘Çocuk emekliliğe etkisi ne kadar?’ sorusunun pek çok kadın için merak edilen cevabı vardır. Ülkemizde kadınlar ve erkekler için kanunlar ve yönetmeliklerle emeklilik yaşı belirlenmiştir.
Geçmiş yıllarda sigortalı olup, doğumlar nedeniyle çalışamamış kadınlar, yaşını doldurduğu halde prim gün sayısı eksik ise doğum borçlanması yaparak emeklilik yaşını öne çekebilmektedir. Hem çalışan hem de annelik görevlerini eksiksiz yerine getiren kadınlar, emeklilik günleri yaklaştığında bunu bir avantaja çevirerek emeklilik mutluluğuna daha erken de ulaşabilir. Kadınlarda emeklilik yaş hesaplama kimi durumlarda doğum borçlanması dâhil edilerek de yapılır.
Kadınların emekli olabilmesi için doğrudan bir yaş söylemek mümkün olmaz. Emekli olabilmek için sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, yaş en önemli etkendir. Günümüzde doğum borçlanmalarının da dâhil edilerek 50 yaşında emekli olabilmek mümkün iken, giriş tarihi ve hizmet süresine bakılarak 61 yaşını beklemek durumunda olan kadınlar da vardır.
Çocuk Sayısı Emeklilik Yaşını Düşürüyor Mu?
Bu sorunun cevabı evet olarak verilebilir ancak bazı şartlarının bulunduğu bilinmelidir. Ülkemizde 2 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı tanınırken, kadınların çalışma hayatında daha aktif olmaları amacıyla 2014 yılında bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle bazı kadınlara erken emeklilik yolu da açılmış oldu.
Cumhurbaşkanından erken emeklilik müjdesi ile gelen kanun, doğum öncesi staj girişi yapılmış dahi olsa, kadınlara 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verilmesini sağlamıştır. Doğum öncesi yapılmış stajın da dâhil edildiği sigorta başlangıcı yapılmış ama sonrasında çocuklar nedeniyle çalışamamış olan kadınlar, her çocuk için 720 gün olmak üzere üç çocuk için doğum borçlanması hakkı tanınmıştır.
Yani kadının sigortalılığı başladıktan sonra 3 çocuk için borçlanarak toplamda 2 bin 160 gün erken emekli olması mümkün hale gelmiştir. Ancak bunun için emeklilik yaşını doldurmuş, sadece prim gün sayısının eksik olması gerekir. Bu uygulama annelere erken emeklilik şartları sağlayan bir düzenleme getirmiştir. Dolayısıyla; ‘Çocuk sayısı emeklilik yaşını düşürüyor mu?’sorusuna şu şekilde net cevapverelim: Sigortalılık yaşının başladığı tarih, doğum öncesi sigorta başlangıcının olup olmaması ve dünyaya getirilen çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu durumda, her anne, her çocuğu için prim gün sayısı borçlanamaz.
Emeklilik İçin 1 Çocuk Parası Ne Kadar?
Emeklilik yaşına gelip, eksik primlerini tamamlayarak doğum borçlanması yapan bir kadının ödeyeceği ücret Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından her yıl belirlenmektedir. Emeklilik hakkını edinebilmek ve doğum borçlanmasından yararlanmak için sigorta başlangıç tarihi burada da önemlidir.
Anneler, çocuklarına bakmak için çalışamamış ve sonrasında çalışma yaşamına dâhil olmuş ise 1 çocuk için 720 gün prim borçlanması yapabilir. Bu süre bir çocuk için en fazla bu süredir, ancak 720 günden aşağı sayılarda borçlanmak da mümkündür. ‘Emeklilik için 1 çocuk parası ne kadar?’ sorusunu cevaplamaya devam edelim. SGK görevlileri, prim satın alınacak gün sayısı üzerinden ödenecek miktarı belirler. Bu miktar, her yıl belirlenen günlük sigorta primi miktarının satın alınan prim gün sayısına çarpımıyla elde edilir. Bu miktarlar her yıl belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır.
2022 yılı için asgari ücret üzerindeki işveren ve işçi SGK payı aylık olarak toplamda 1476, 8 TL’dir. Bu nedenle, hesaplama SGK görevlileri tarafından yapılarak, kadın emeklilik yaş hesabının yapıldığı dilekçenin kabulü sonrası başvuru sahibine resmi olarak bildirilmektedir.
3 Çocuklu Anne Kaç Yaşında Emekli Olacak?
Çalışma hayatının her alanında bulunan ve 3 çocuk sahibi olan kadınların, çocukları ile ilgilenirken çalışmadıkları süreler, emeklilik yaşına etki edebilir. Sigorta başlangıcı bulunan, çocukları dünyaya geldikten sonra çalışma hayatına ara veren kadınlar 3 çocuğa kadar doğum borçlanması imkânından yararlanabiliyorlar ve kadınlarda emeklilik yaş hesaplama buna göre yapılıyor.
Emeklilik yaşı gelmiş, ancak prim gün sayısı eksik olan üç çocuk annesi kadınlar her çocuk için 2 yıl, yani 720 gün doğum borçlanması yapabiliyor. Daha önce iki çocuğa kadar borçlanma yapılabilirken, Cumhurbaşkanından emeklilik müjdesi ile 2014 yılında yapılan yasa değişikliği ile 3 çocuk için toplamda 2 bin 160 gün borçlanabilme imkânı getirilmiştir.
Böylelikle, emeklilik yaşı geldiği halde 2 bin 160 prim gün sayısı borçlanarak, emekli olmak mümkün hale getirilmiştir. Yasa gereği, her çocuk 720 güne kadar borçlanma yapılabilmesi için çocukların sağ olması gereklidir. Vefat eden bebek için ise vefat tarihine kadar olan prim günü alınabilmektedir. Bu bölümde ‘3 çocuklu anne kaç yaşında emekli olacak?’ sorusuna kapsamlı cevap verdik.
3 Çocuklu Anne Nasıl Emekli Olabilir?
Dünyaya üç çocuk getirmiş annelere erken emeklilik haklarısayesinde, yaşlarını doldurmuşlarsa prim gününe çocuklarına baktıkları günleri ekleyerek emekli olma şansı tanınmıştır. Geçmiş tarihlerde sigorta başlangıcı olan ve çocukları için çalışma hayatına ara veren 3 çocuk annesi kadınlar 2 bin 260 gün doğum borçlanması ile prim günlerini tamamlayarak emeklilik hakkı kazanabilirler.
Annelere erken emeklilik şartları sağlanabilmesi için şu anda emeklilik yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. ‘3 çocuklu anne nasıl emekli olabilir?’ sorusunun cevabını şu şekilde sonuçlandıralım: Yukarıda bahsettiğimiz hususlar, annelerin eksik prim günlerini tamamlamaları için geçerli bir uygulamadır.
Kadınlar En Erken Ne Zaman Emekli Olur?
Ülkemizde, kadınların ve erkeklerin emeklilik yaşları, 1999 ile 2008 yıllarından önce ve sonra işe giriş tarihlerine göre değişiklikler göstermektedir. Eğer sigortalılık başlangıcı 08 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4 bin 500 prim günü ve 58 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.
Burada şöyle bir ayrım yapılmıştır: Belli tarihler arasında 15 yıllık hizmet süresi ve 3 bin 600 prim gününü tamamlayanların emeklilik yaşı değişebilmektedir.
Bu konudaki kadınlarda emeklilik tablosu şu şekildedir: 15 yıl ve 3 bin 600 günü;
- 23 Mayıs 2002 tarihi öncesinde tamamlayanlar (50 yaşında),
- 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005 tarihleri arasında tamamlayanlar( 52 yaşında),
- 24 Mayıs 2005-23 Mayıs 2008 tarihleri arasında tamamlayanlar (54 yaşında),
- 24 Mayıs 2008-23 Mayıs 2011 tarihleri arasında tamamlayanlar (56 yaşında),
- 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra tamamlayanlar (58 yaşında) emekli olabilmektedir.
Eğer bir kadının işe giriş tarihi, 2008’den sonra ise en erken 61 yaşında emekli olabilmekte ve 2035 yılı sonuna kadar 5 bin 400 prim gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bu bölümde de ‘Kadınlar en erken ne zaman emekli olur?’ sorusuna cevap verdik.
3600 Günüm Var Ne Zaman Emekli Olurum?
Bir kadın, 3 bin 600 gün prim ödeyerek emekli olabilmektedir. Bunun için işe başlangıç tarihi son derece önemlidir. Geçmiş yıllarda sigorta girişi bulunan kadınlar, 3 bin 600 prim günü üzerinden emekli olabilmektedir.
Ancak bunun için kadın emeklilik yaş şartlarını yerine getirebiliyor olmak son derece önemlidir. 3 bin 600 prim günü, yukarıda emeklilik tablosu ile gösterildiği gibi belirlenen tarihte tamamlayanlar belirtilen yaşlarda emekli olabilmektedir. ‘3600 günüm var ne zaman emekli olurum?’ sorusuna şöyle cevap verelim: 3 bin 600 prim günü ile emekli olmak isteyenler tablolarda yer alan şartları yerine getirmeleri durumunda SGK’ya dilekçe başvurmaları gerekmektedir.
4A Doğum Borçlanması Başvurusu Ne Demek?
4A; özetle, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışma hayatının sürdürülmesi anlamına gelir. Bu kapsamda çalışma hayatını sürdürüp, doğum öncesi bir sigorta kaydı bulunan, sonrasında da çalışma hayatına devam eden kadınlar, eğer emeklilik yaşını hak etmiş ama prim günü eksik ise doğum borçlanması yapabilmektedir.
Başvuru sahibi erken emeklilik şartlar dâhilinde ise emeklilik yolu açılabilmektedir. Prim günü eksik olup, emeklilik yaşına gelmiş kadınlar 4A doğum borçlanması için SGK Müdürlükleri’ne başvurarak, borçlanma talebinde bulunabilirler. ‘4A doğum borçlanması başvurusu ne demek?’ sorusunu açıklamaya devam edelim.
Durumu incelenen kadınların doğum borçlanması şartlarına uygun olması durumunda başvuru onaylanarak, ödenecek miktar sigortalıya bildirilmektedir. Ödemenin ardından, prim günleri emeklilik toplam primlerine eklenerek, emekliliği hak eden yaşta olmasına rağmen çalışmak zorunda olan kadınları bu külfetten kurtarmakta ve emeklilik hayatına ulaştırmaktadır.
1999 ‘dan Önce Sigortalı Olanlar Ne Zaman Emekli Olur
Emeklilik yaşının bugüne göre daha düşük hesaplandığı, daha az prim günüyle emekli olunabildiği 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan kadınlar, belki de emeklilik hakkını elde etmiş olabilirler. Prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen, yaşı kaç olursa olsun emeklilik hakkı elde edemeyenler bulunmaktadır.
Kadın emeklilik yaş şartı dikkat edilmesi gereken husustur. Bunun için işe girişleri üzerinden hesaplanan hizmet süresi 9 bin de olsa, bu kişiler emeklilik yaşını beklemek durumundadır. Yaş haddi ise işe başlama yaşı ya da yapılan işe göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan biri, 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurduğunda, 50-60 yaş aralığında emekli olabiliyor.
Doğum Borçlanmasıyla Memur Emeklilik Yaşı Düşer Mi?
Doğum borçlanması, staj dâhil, doğum öncesi sigorta girişinin olması halinde sağlanabilen bir imkândır. Bu imkân annelere erken emekliliksağlar. ‘Doğum borçlanmasıyla memur emeklilik yaşı düşer mi?’ sorusunu cevaplamaya devam edelim. Eğer çalışan, doğum öncesi çalışmış ise bağlı bulunduğu sosyal güvenlik sistemi hangisi olursa olsun emeklilik yaşını doldurduğunda eksik günlerinin primlerini satın alabilir.
Bu durumda, ticaret erbabı ya da eski adıyla emekli sandığına bağlı memurluk veya sözleşmeli çalışan olunmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması yapılabilirken, iki veya üç çocuk için de 720’şer gün borçlanma yapılabilmekte, ancak her çocuk arasında 2 yıl çalışma şartı bulunmaktadır.
Anne Nasıl Emekli Olur?
Çocuklarını büyütürken, çalışma hayatının içinde kalan annelerin emeklilik yolları çeşitlidir. Emeklilikteki önemli kriter olan yaş haddi, kadınların avantajına olacak şekilde düzenlenmiştir. Kadınlarda emeklilik yaşı hesaplaması yapılırken bu durum göz önünde bulundurulur.
Günümüzde sigorta başlangıcı olan bir kadın en erken 61 yaşında emekli olabilecekken, geçmiş dönemde çalışma hayatına atılmış, çocuk doğurduğu için zaman zaman çalışma hayatından ayrı kalmış kadınlara erken emeklilik şansı vardır. Bunun için çıkarılan kanunlar ve düzenlemeler ile yaş aralıkları belirlenmiştir. ‘Anne nasıl emekli olur ?’merak ettiklerinizi cevaplamaya devam edelim.
2008’den kademeli olarak 1999 ve öncesine kadar sigorta başlangıçları bulunan anneler eğer doğum yaptıktan sonra çalışmamışsa 3 çocuğa kadar her çocuk için 2’şer yıl olmak üzere doğum borçlanması yapabilmektedir. Sigortalılık başlangıcı bu tarihlerden önce ve emeklilik yaşı hak edilmiş ise eksik prim günleri doğum borçlanmaları ile kapatılabilmektedir. Bu durumda olan kadınlarda erken emeklilik mümkün olabildiği gibi, bunun yolu ancak doğum borçlanması ve emeklilik yaşının gelmesiyle ilgilidir.
Doğum Borçlanması Kimler Yararlanabilir?
Doğum borçlanması, kadın çalışanlar için bir avantajdır. 2014 yılında düzenlenen yasa ile 3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl prim gün sayısı, çalışmış gibi sayılabilmektedir. Doğum borçlanmasından yararlanabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. Çalışma hayatında olmak, anne olmaya engel olmadığı gibi, çocuk bazı durumlarda emekliliğe de etki etmektedir. Erken emeklilik şartlar içinde bu etki de yer alır.
Doğum borçlanmasına başvurmak için doğum öncesi sigorta kaydının bulunması en önemli kuraldır. Sigorta kaydı bulunan, doğum yaptıktan sonra da çalışma hayatına devam eden kadınlar doğum borçlanması hakkı kazanırlar. 3 çocuğa kadar olan hakkın kullanılması için her çocuğun doğumundan 2 yıl sonra çalışma hayatına yeniden dönmek ve çocukların sağ olması gerekmektedir. Erken emeklilik şartlar içinde doğum borçlanması da sayılabilir. Emeklilik yaşı gelmiş, prim gün sayısı eksik ve çocuk sahibi her kadın bu hakka sahiptir ve erken emekli olma şansı bulunabilmektedir. Bu bölümde ‘Doğum borçlanması kimler yararlanabilir?’ sorusuna detaylı cevap verdik.
Doğumdan Sonra Sigortalı Olan Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir Mi?
Doğum borçlanması, doğum yapan ancak çocuğunu büyütmek isteyen annelerin çalışma hayatından uzak kaldığı dönemi kapsamaktadır. Kapsam, doğumdan önce sigorta başlangıcı olup, doğumdan iki yıl sonra çalışmış kadınları içine almaktadır. Kadın emeklilikkriterleri arasında doğum borçlanması da yer almaktadır.
Doğumdan sonra sigortalı olan kadın doğum borçlanması yapabilir mi? Eğer bir kadın, doğum yaptıktan sonra 2 yıl çocuğu ile ilgilendi ve çalışma yaşamından ayrı kaldıysa doğum borçlanması için başvurabilir. Doğumdan hemen sonra işine geri dönen kadınlar çalışma hayatına katıldığından prim günleri ödenmektedir.
4A Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Özel şirketlerde sözleşmeli çalışanları kapsayan 4A, doğum borçlanması yapılabilecek kategorilerdendir. Türkiye’de çalışan kesimin çoğunluğunun dâhil olduğu bu kategorideki kadınlar şartları yerine getirdiklerinde erken emeklilik şansı bile yakalayabilmektedir. 4A doğum borçlanması yapmak için öncelikle gerekli şartların yerine getirildiğinden emin olmalıdır. Kadınlara erken emeklilikşartlarıiçinde; doğumdan önce staj da olsa sigorta başlangıcının bulunması, doğumdan iki yol sonra çalışma hayatına katılınmış olması ve emeklilik yaşının gelmiş olması gerekiyor.
Eğer emeklilik yaşı geldiyse, şartların uyduğu 3 çocuğa kadar yani toplamda 2 bin 160 gün borçlanma yapılabiliyor. 4A doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır? Başvuru SGK müdürlüklerine matbu dilekçe ile yapılıyor. Şartların yerine getirilmesi halinde ödenecek prim gün sayısı ve miktarı belirleniyor. Bu işlemin ardından, doğum sonrası eksik günler emeklilik primlerine ekleniyor ve maaş bağlanıyor.
İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Borçlanması Yapabilir Mi?
Bazı kadınlar, hayatın getirdiği şartlar nedeniyle kadın emeklilik yaş süresine kadar isteğe bağlı sigorta ile hayatlarını sürdürüyorlar. İsteğe bağlı sigorta kişinin iradesinde olduğundan eksik prim gün sayısı fazla olabilen kategorilerden biridir. Bu nedenle isteğe bağlı sigortalı olan kadınların en çok başvurduğu yöntem doğum borçlanmasıdır.
Bu kategorideki sigortalılık 4B diye de bilinen BAĞ-KUR ile aynı statüdedir. Kadınlarda erken emeklilik kadar şartları ve maaşın yüksek olması da önemlidir. Bu nedenlerle çoğu insan 4A’dan emekli olmak ister. Eğer isteğe bağlı sigortalı olan kişi doğum borçlanması için başvurduğunda isteğe bağlı sigortalı ise borçlanma primi buna göre hesaplanır ve buna göre maaş ödenir.
Ancak doğum borçlanması yapmadan önce 4A kapsamındaki bir işyerine girerek faal olarak çalışmak ve bu esnada doğum borçlanması yapmak kişiye avantaj kazandırır. Çünkü prim ödemesi hesaplaması 4A üzerinden yapılacağından ödeme fazla olur ancak bu da maaşa doğrudan bir etki yapar. İsteğe bağlı sigortalı kadınlar da üç çocuğa kadar borçlanma yapabilmektedir. Bunun için doğumdan önce sigorta başlangıcı yaptırmış olmak, doğumdan sonraki iki yıl içinde prim ödemeye başlamış olmak şartı geçerlidir. Bu içeriğimizi ‘İsteğe bağlı sigortalılar doğum borçlanması yapabilir mi?’ sorusuna cevap vererek bitirmiş olduk.
5/3/1994 girişliyim-45 yaşındayım-1 oğlum var..Emekliliğe ne kadar etkisi olur.
Merhabalar, ben 21.08.1989 doğumluyum. 2009 tarihinde yapmış olduğum üniversite stajı im sigorta numarası aldım. 1.5 ay kadar staj yaptım bir fabrikada . Daha sonra 15.03.2011 yılında memur olarak emekli sandığına bağlı işe başladım 8 yıldır çalışıyorum ve 03.04.2019 tarihinde bir bebeğim oldu . Sorum şu;
Bir haberde okuduğum kadarıyla Doğum borçlanması için eskiden staj yaptığım esnada verilen sigorta numarası ile borçlanma yaparsam emekliliğim üzerine etkisi daha mı olumlu olur ?
2. Si henüz ücretsiz izne ayrılmadım fakat ayrılır ayrılmaz Mı yoksa ücretsiz iznin bitince mi Sgk ya başvurmalıyım ?