emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2020 SGK Prim Borçlarını Yapılandırma Rehberi, Neleri Kapsıyor

2020 SGK Prim Borçlarını Yapılandırma Rehberi, Neleri Kapsıyor
SGK
19.11.2020

Merakla beklenen prim borçları yapılandırma kanunu yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da prim borçlarının nasıl yapılandırılacağına dair açıklama geldi. Yayınlanan genelgede hangi borçların nereye ve nasıl yapılacağı da açıklandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genelge Yayınladı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 7256 sayılı yapılandırma kanunu sonrasında genelge yayınlandı. Yayınlanan genelge kapsamında prim borçlarının nasıl yapılandırılacağı konusuna resmi açıklama getirildi. Buna göre yapılandırma yapmak isteyenler, bu noktaları temel alarak yapılandırma başvurusunda bulunabilecekler. Yapılan açıklama kapsamında prim borçları da vergi borçları gibi 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılarak yapılandırma kapsamına alınacak.

Borçların ödenmesinde ise peşin ya da 6, 9, 12 ve 18 aylık eşit taksitler temel alınarak alınacak. Başvuru yapanlar ise başvuru sırasında peşin ya da taksit ile ödeme seçeneklerini seçebilecekler ancak bu ödeme yöntemi 1 Mart 2021 tarihine kadar değiştirilebilecek. Peşin ödeme yöntemini seçenler ise belirtilen tarihe kadar ödeme yöntemlerini değiştirerek taksitle ödeme seçeneğinden yararlanabilecekler.

Ödeme Kanalları Belli Oldu

Yapılandırma başvurusu yapanların anapara alacaklarının tamamı tahsil edilmiş olacak, başka bir deyişle anapara borçları herhangi bir silinmeye uğramayacak. Diğer yandan gecikme faizi ya da gecikme cezaları yerine ise enflasyon farkı temek alınarak hesaplama yapılacak. Hesaplanacak tutar üzerinden ise taksit ile ödeme yapanlar için yıllık yüzde 4,5 ile yüzde 15 arasında değişen faiz oranları da uygulanacak. Anapara ödemelerinin Şubat ayında peşin yapılması halinde ise enflasyon farkının yüzde 90’ı silinmiş olacak, geriye sadece yüzde 10’luk fark tahsil edilmiş olacak.

Anapara ödemelerini Şubat ve Nisan aylarında iki taksit halinde ödeyenler için ise enflasyon farklarının yarısı silinmiş olacak. Başvuruların yapılmasından sonra ise SGK tarafından hazırlanmış olan ödeme planları imza karşılığı tebliğ edilmiş olacak. Borçların ödenmesinde ise banka kanalları kullanılabilecek. Bunun yanında E-SGK üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile de ödeme yapmak mümkün hale gelecek. Buradan yapılacak ödemeler için e-devlet ile sisteme giriş yapılabilecek.

Başvuru Nasıl Yapılacak, Borçlar Nereye Ödenecek?

SGK’ya olan borçlar için yapılandırma 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Başvurular ilgili birime şahsen, posta ya da e-devlet üzerinden yapılabilecek. Aynı zamanda e – sigorta yoluyla da 31 Aralık 2020 tarihine kadar yine başvurular gerçekleşecek. Posta yolu ile yapılan başvurularda başvuru tarihi başvuru dilekçesinin postaya – kargoya verildiği tarih kabul edilecek. Bu yüzden postada oluşacak gecikmeler yüzünden zorunlu haller dışında posta ile başvuru yapılmaması tavsiye ediliyor.

4A kapsamında çalışanlar için söz konusu olan prim borçları e – sigorta üzerinden yapılacak. Bu kapsamda işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, damga vergisi, özel işlem vergisi gibi borçlar bu kapsamda yapılandırmaya uğrayacak. Posta yolu ile yapılan başvurular da yine kabul edilecek.

4B yani Bağkur borçları için ise e – devlet kanalı kullanılabilecek. Bunun yanında SGK’nın resmi internet sitesinde bulunan başvuru dilekçesinin doldurulması ve elden ya da posta yolu ile teslim edilmesi ile internet dışında da başvuru yapmak mümkün olacak. SGK dahilinde fazla ya da yersiz olarak ödendiği tespit edilmiş olan iş göremezlik ödeneği ve gelir ve aylıklara ilişkin olan borçlar için de bu kapsamda olan kimseler bulundukları ilin sosyal güvenlik merkezlerine, 4C kapsamında olanlar ise sadece Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye/Ankara adresinde yer alan Emeklilik Hizmetleri Daire Başkanlığı’na şahsen ya da posta yolu ile başvuru yaparak yapılandırma talebinde bulunabilecekler.

SGK Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu yapılandırma başvurusu 2020 senesinde devam etmektedir. Şayet yasalar kapsamında yapılandırmaya uygun görülen borçlar varsa, vatandaşlar başvuru yaparak borçlarını yapılandırabilir. Bu kanun kapsamında yapılandırmadan faydalanabilmek için başvuru yapılacak yöntemler:

  • Bizzat başvuru
  • Posta yoluyla başvuru,
  • İnternet üzerinden başvuru yapılabilmektedir.

SGK Borç Yapılandırma Neleri Kapsar?

SGK borç yapılandırması birçok SGK borcu için ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu borç yapılandırması:

  • Özel işlem vergi borçları,
  • Avukat, noter ve sporcuların prim borçları,
  • Eğitime katkı payı ve gecikme borçları,
  • Genel Sağlık Sigortası prim borçları,
  • Bağkur kapsamında vatandaşların ödemediği prim borçları,
  • Emekli Sandığı kapsamında yapılan kesintiler ve borçlar,
  • Emekliler için SGK destek prim borçları,
  • Tarım sigortalılarının ödeme gereken prim borçları,
  • SGK kapsamında ifade edilen ödeme zorunlulukları,
  • SGK kapsamında verilen idari para cezaları borç yapılandırılması ile ödenebilmektedir.

SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama online olarak yapılabilmektedir. SGK borç sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmak yeterli olacaktır. SGK borç sorgulamak için:

Online SGK Borç Sorgulama

  • Sisteme TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmaktadır. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi satın alabilmektedir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sol tarafında yer alan ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ alanına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden SGK borç sorgulaması yapılabilmektedir.
  • Borç sorgulaması aynı alandan ödenebilmektedir.

SGK Online Tahsilat Bağkur Prim Borcu Ödeme Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlar online tahsilat ile ödenebilmektedir.

Bağkur prim borçlarını ödemek için:

Online Borç Ödemek İçin TIKLAYINIZ

  • SGK Bağkur prim borçlarını ödeme işlemleri için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi olan https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf adresinden ödemek gerekmektedir.
  • Linke giriş yaptıktan sonra e-devlet kimlik doğrulama sayfası ile kimlik doğrulamanın tamamlanması gerekmektedir.
  • Bu adımın tamamlanmasından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açılan tahsilat sayfası üzerinden sorgulama türü, sorgu tipi ve sicil numarası bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemlerinin tamamlanmasından sonra sorgu sayfası üzerinden Bağ-Kur ödemeleri için ‘’4B sigortalı tahsilat’’ kısmına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden Bağkur prim borçları ödenmektedir.

Yapılandırılmış SGK Borçları Nereden Ödenir?

Yapılandırılmış olan SGK prim borçları online olarak ya da anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödenebilmektedir. Yapılandırılmış olan SGK borçları mobil ya da online bankacılık sistemlerinden ödeme yapılmaktadır. Bunun dışında PTT ATM’leri üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Ödeme yapmak için:

  • E-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Bu sistem üzerinden SGK borç ödeme sayfasının tıklanması gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden SGK yapılandırılmış borçların tahsilatının seçilmesi gerekmektedir.
  • Daha sonra sorgulama tipin seçmek gerekmektedir.
  • Emekli Sandığı 4C idari para cezası yapılandırma borçları, 4C Emekli Sandığı fiili hizmet yapılandırılmış prim borçlarını ve yapılandırılmış genel sağlık sigortası prim borçları aynı sayfa üzerinden ödenebilmektedir.

İnternetten Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır ?

Vergi dairesine gitmeden vergi borçlarını internetten yapılandırmak isteyen vatadanşlar, aşağıda ki adımları izleyerek borçlarını kolayca yapılandırabilirler.

  • Yapılandırma yapmanız için ilk önce gib.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekiyor.
  • Kullanıcı giriş bilgilerinizi girdikten sonra genel ekrana giriş yapmış olacaksınız.
  • Sol tarafta ki menüde yer alan Yapılandırma İşlemleri > 7256 Yapılandırma Başvuru Formuna tıklayarak yapılandırma formuna ulaşmanız gerekiyor.
  • Daha sonra tüm borçlarınızı gördüğünüz forma gerekli bilgileri girerek başvurunuzu yapabilirsiniz.
SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sigortam Ödeniyor mu, Sigortam Başladı mı, Nasıl Öğrenebilirim?
SGK Rapor Parası Sorgulama
Yorumlar

  1. SATI ERSOY dedi ki:

    10.12.1972 DOGUMLU BİR BAYANIM .1985 TARİHİNDE 25 GÜNLÜK SIGORTA BAŞLANGICIM VAR SSK DAN.BENİM EMEKLİ OLMA İHTİMALİM NE KADAR. BORÇLANMA YAPARAK EMEKLİ OLA BİLİRMİYİM