Emeklilikte Ayın 15’inden Önceki Süreler Neden Hizmet Olarak Sayılmıyor?
Yasalarca korunan 5434 kanunu ile emeklilik hizmet süresinin başlangıcı tam olarak aylık alınmaya başlandığı andan itibaren başlatılır. Bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden ay başında gerçekleşir. Hizmet süresi içerisinde hastalık izni süresi de yine kanun kapsamında belirlenen durum ve gün sayısınca sınırlandırılır.
Sağlığı nedeniyle sıhhi izin süresini kullanarak dolduranların son kesin bir rapor ile izin süresi dolduktan sonra geçen memurluk süreleri emeklilikte dikkate alınmaz.
Sıhhi İzin Süresi Emeklilik Kapsamında Sayılmıyor!
Sıhhi izin süresi dolduğu andan itibaren geçen çalışma süresi emeklilik hizmet süresi kapsamında sayılmaz. Devlet memuru olan bir kişinin emeklilik sürecinin başlangıcı tam aylık aldığı tarih ile ancak başlayabilir. Bu nedenle ayın 15’inden önce ki çalışma süreleri kapsamda dikkate alınmaz.
Göreve başlanan tarih ile tam görev aylığı alınan tarih arasındaki geçen süre emeklilik hizmeti olarak kabul edilmez. Ayın 15’inde görev aylığını almış bir kişi ayın 16’sında emekli olmuşsa hizmet süresini takip eden ayın 14’üne kadar olan süre dikkate alınır.
Hastalık Durumunda Memurun İzin Süresi ve Emeklilik Süreci
Sıhhi izin süresi olarak adı verilen hastalık durumundan kaynaklı olarak bir izin alınmışsa süre tamamlandıktan sonra geçen hizmetler emeklilikte geçerli olarak kabul edilmez. Kanunlar kapsamında bu hüküm korunur.
5434 Kanun kapsamındaki hüküm süresi ise memurlara verilecek raporlarda akıl hastalığı, kanser, verem gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar da 18 ay diğer hastalık türlerinde ise 12 aylık izin verilir.
İzin süresi tamamlandığında Sağlık Kurulu Raporu ile memurun izni belirtilen sürelere kadar uzatılır. Hastalık devam ediyorsa eğer süre uzatıldığı halde memurun durumu iyileşmiyorsa emeklilik süreci başlatılır. Sıhhi izin süresi 36 ay ile 24 ay arasında değişir.
Memurların Emeklilik İkramiye Ödemesi
Emeklilik ikramiyesi ödemelerinde de kanunlar kapsamında memurlara yönelik tam yıllara ödeme yapılması söz konusudur. Tam yıldan az süre bulunuyorsa emekli ikramiyesi ödenmiyor. Ancak belirlenen bu süreler emekli aylığı hesaplanırken dikkate alınıyor.