emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

TÜİK Son 10 Yılda En Çok Üniversite Mezunları Yoksullaştı

TÜİK Son 10 Yılda En Çok Üniversite Mezunları Yoksullaştı
23.01.2021

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre son 10 sene içinde Türkiye’de üniversite mezunlarının yüksek oranda yoksullaştıkları öğrenildi. Okuryazar olmayanların ise üniversite mezunlarına göre daha iyi gelir durumuna sahip oldukları veriler kapsamında açığa çıktı. 10 yıl içinde okuryazar olmayan yoksul sayısı 446 bin azalırken, üniversite mezunu yoksul sayısı 126 bin arttı.

Paylar Hakkında bilgiler Nasıl?

Türkiye İstatistik Kurumu Gelir ve Yaşam Koşulları İstatistikleri kapsamında Türkiye’de üretilen gelirin toplam diliminde, en zengin kişilerin %20’lik parçayı temsil ettikleri, bu verinin ise 2021 senesi ile birlikte ilk olarak %46’ya ardından %42’ye yükseldiği ortaya koyuldu. Verilere göre bu dilimde yer alamayan ve yoksulluk çeken kesimin ise okur-yazar ve üniversite mezunu insanlardan oluşuyor. Araştırma kapsamında, orta direk olarak adlandırılan kesimin cebine giren kişi başı 2.000 liralık ortalama kazancın, eriyerek zenginlerin cebine girmeye başladığı ve bu kapsamda orta direk kesiminde yoksul kesim dimine dahil olduğu açıklandı.

Kimler Ciddi Oranda Yoksullaştı?

Raporlara göre 2021’de en hızlı şekilde fakirleşen kesimin sahip olduğu eğitim durumu ise görenleri şaşırtıyor. Çünkü yoksullaşan kesim iş bulma sıkıntısını daha yüksek seviyede yaşayabilecek okuma-yazma bilmeyen kesim yerine lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarından oluşuyor.

2006 yılına bakıldığında Türkiye’de yoksul olan eğitimli insan sayısı 24 bin olarak kaynaklara geçmişken, 2015’te bu rakam 129 bine yükselmiştir. 2016 senesine gelindiğinde 150 bine ulaşan üniversite mezunu yoksul sayısı, geride bıraktığımız 2020 senesinde ise 21 bin kişilik artış yaşadı. Son 10 yıl verisi ele alındığında okuryazar olmayan yoksul sayısı 1 milyon 969 binden 1 milyon 523 bine gerilerken, bu alanda 446 bin kişilik bir azalma görüldü. Toplamda 446 bin kişilik düşüşün 114 bin kişilik kısmı ise sadece 2021 senesinde yoksulluktan çıkan kişiler oluşturuyor.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

Bu rakamlara verilerde yer alan okul bitirmeyen sayıları da eklendiğinde şaşırtıcı bir tablo ortaya çıkıyor. 10 sene içinde okul bitirmeyen yoksulların sayısı 75 bin azalarak, 1 milyon kişi adedinden 929 bin kişi adedine düştü. Bu kapsamda ilkokul bile bitirmeyen 521 kişi yoksulluktan kurtulmuş olarak kayıtlara geçti. Lise altı eğitime sahip olanlarda 10 yıl içinde yoksulluk sayısı 49 bin, son bir yıl içinde ise 74 bin düşüş yaşadı.

Yoksulluğu Azalan Kesime Ait Oranlar

Tabloda toplam yoksul sayınsa bakıldığında ise 264 bin toplam azalma ile 7.2 milyondan 6.9 milyon kişiye gerileme gözüküyor. Diğer yandan okuryazar olmayan kesimin geliri yıllık 3.269 lira iken bu rakam son bir sene içinde %231 gibi uçuk bir oranda artış ile 10.815 gibi inanılması güç bir rakama ulaştı. Dilime yönelik %29 artış ise sadece 2020 Aralık ve 2021 Ocak ayları kapsamında kayıtlara geçti. Tüm bu verilere rağmen üniversite mezunlarının gelirlerin ve istihdamlarına bakıldığında hiçbir oranda artış gözlemlenmezken aksine %70’i geçen düşüş rakamları görülüyor.

Zenginlerde Bir Değişim Var mı?

Zenginlere yönelik istatistiklere bakıldığında ise en zengin olan %20’lik kesimin %23 gelir yükselişi yaşayarak daha da zenginleştiği görüldü. Zenginlerin var olan gelirlerini yeniden yükselten kalemler ise menkul kıymetlere yapılan yatırımların gelirleri ve tahvil, hisse senedi alım kazançları olarak kayda geçti.

Tüm bu verilere rağmen akademisyen, memur, öğretmen, sağlık çalışanı ve diğer kadrolarda yer alan çalışanların sabit maaş üzerinden gelir elde ettikleri, okuryazar olmayan kesimde görüntülenen aniden gelir artışı düzeyinden yararlanamadıkları açıklandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.