Kivi Yetiştiricilerine Devlet’den Gübre, Arazi, Mazot ve Traktör Desteği
Devlet tarafından üreticilere verilen hibe destek sayılarında önemli artışlar görülüyor. Yeni iş kurmak isteyen ya da mevcut işlerini büyütmek isteyen çiftçiler için sağlanan destekler ile birlikte büyük avantaj yakalanıyor. Son zamanlarda ise kivi yetiştiricilerine önemli devlet desteği sağlanıyor.
Kivi Yetiştiricilerine Büyük Destek
Yeni iş kurmak isteyenler ya da mevcut işlerini büyütmek isteyenler için devlet hibe destekleri devam ediyor. En son Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından kivi yetiştiriciliği üzerine verilen destekler açıklandı. Bir program için Yalova’da bulunan Pakdemirli, özellikle son yıllarda Yalova’da artan kivi yetiştiriciliğinin diğer bölgeler için de örnek olması gerektiğini ve kivi yetiştiriciliğinde önemli devlet desteklerinin sunulduğundan bahsetti.
Bakan şu ifadeleri kullandı: “dünyada kivi üretimi yaklaşık 4 milyon ton civarında. Türkiye’de ise 31 bin dekar alanda kivi üretimi yapılıyor ve dünyanın da sayılı üreticileri arasında yer alıyor. Bu noktaya özellikle dikkat çekilmeli, son 18 yıl içinde kivi üretimi 30 kat gibi rekor bir artışa uğradı.”
Devlet Mazot ve Gübre Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır?
Bakan daha sonra son dönemlerin popüler meyve yetiştiriciliği olan kivi üretimi için çiftçilere halihazırda verilen destek programlarından da bahsetti: “Özellikle kivi üreticilerine dekar başına toplam 19 lira mazot ve gübre desteği veriliyor. Aynı zamanda dekar başına 10 lira katı organik gübre desteği ve 20 ile 40 lira arasında değişen tarım desteği veriyoruz.
Kivi üretimlerinde aynı zamanda yeni bahçe kurumları da destekleniyor. Bu bakımdan standart fidan ile kurulan bahçelerde dekar başına 100 lira, sertifikalı fidan kullanımında ise 280 lira destek sağlanıyor. Küçük aile işletme desteği kapsamında ise dekar başına 100 lira veriliyor.”
İşleme ve Pazarlama Alanında da Destek Veriliyor
Kivi yetiştiriciliği için Bakan Pakdemirli aynı zamanda işleme, pazarlama ve depolama alanlarında da verilen desteklerden bahsetti: “Bunların yanında kivilerin işleme, pazarlama ve depolama konularında da hibe destekleri veriliyor. Şimdiye değin 13 soğuk hava deposu ve 16 işleme, paketleme olmak üzere toplamda 29 projeye 8,2 milyon lira hibe desteği sağlandı.
Aynı zamanda Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri de kivi üreticilerine, sektörü desteklemek adına düşük faiz ile yatırım ve işletme kredisi sağlıyorlar. Aynı zamanda doğal afetlerden korunmak için çiftçiler TARSİM kapsamında, poliçelerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak şekilde destekleniyor. Üreticinin kadın ya da gençler olması halinde ise destek miktarları artıyor.
Bu bakımdan genç ve kadınlar için kivi yetiştiriciliği yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü 10 dekarlık bir alana yapılacak ufak bir yatırım ile 30 yıl boyunca asgari ücretin aylık 6 katına kadar gelir elde etmek mümkün oluyor,” diyerek kivi yetiştiriciliğinin önemine vurgu yaptı.
Kivi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kivi yetiştirmek için en önemli nokta iklim koşullarıdır. Tropik bir meyve olduğu için kivi her iklimde yetişmemektedir. Aynı zamanda soğuğa karşı dirençli olsa da yüksek sıcaklıklarda çok daha büyük zararlar görebilmektedir. İklim olarak çok soğuk ve çok sıcak olmayan bölgelerin tercih edilmesi verim alınmasını sağlayacaktır.
Özellikle Türkiye’de Karadeniz ve Marmara sahil şeridi üzerinde kivi yetiştirmek oldukça uygun iklim koşullarını oluşturmaktadır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde de deniz seviyesinden 200 metre yüksekliğe sahip olan yerlerde üretimi yapılabilmektedir. Akdeniz’in sahile yakın olan kısımları ise aşırı sıcaklıklar yüzünden kivi yetiştirmek için uygun değildir. İklim koşullarından sonra fidan olarak dikilen kiviler, 4 yaşına geldikten sonra meyve vermeye başlarlar ve en iyi verimi de 7 yaşından sonra gösterirler.