Hangi Durumlarda İşsizlik Maaşı Kesiliyor?
İŞKUR’dan işsizlik maaşı alan vatandaşların en çok merak ettiği konu ise, hangi durumlarda işsizlik maaşım kesilir ? İşsizlik maaşı almanın belirli koşulları olduğu gibi aynı şekilde işsizlik maaşının kesildiği durumlar da söz konusudur.
İşsizlik Maaşı Alma Koşulları
2020 yılı itibariyle işsizlik maaşı alabilme koşulları en temel olarak prim gün sayısı ve sigortalının maaş almayı hak edecek biçimde işten çıkması ya da çıkarılmış olmasıdır. Buna göre çalışanın kendi istek ve arzusu dışında işten çıkarılması, son üç yıl içinde en az 600 gün prim gün sayısının bulunması, işten ayrıldığı tarihten öncesine ait son 120 günün hizmet sözleşmesinin kesintiye uğramamış olması ve işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapması işsizlik maaşı alabilmesi için temel şartlardır.
İşten çıkma ya da çıkarılma durumunda işsizlik maaşına hak kazanabilmek için ihbar sürelerine uygun olarak iş sözleşmelerinin işveren tarafından feshedilenler, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar sergilemesi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalanlar, sağlık gerekçesi olmasına karşılık çalışanın işte olması için ısrarcı olan ve bu durum sonucunda çalışanın kendi isteğiyle ayrılması ya da işten çıkarılması, iş sözleşmesinde belirtilen sürenin dolması neticesinde işten ayrılmak zorunda kalanlar, işyerinin el değiştirmesi sonucunda işsiz kalanlar işsizlik maaşı için hak sağlayan durumlardır. Bu koşulların sağlanması halinde prim ve çalışma gün sayısına da bakılarak işsizlik maaşı alınabilmektedir.
İşsizlik Maaşının Kesildiği Durumlar
İşsizlik maaşının kesildiği durumlar ilgili mevzuat çerçevesinde birtakım şartlara bağlanmıştır. Buna göre İŞKUR tarafından çalışana teklif edilen mesleklere, kendi iş tanımı için uygun ücret ve çakışma koşullarına yakın, ikamet edilen bölgede teklif edilen işlere herhangi bir haklı neden olmadan geri çevirenlerin maaşları kesilmektedir. Çünkü işsizlik maaşı en temel olarak iş arama kapsamında geçen sürelerin ekonomik olarak zorlu geçmemesi için verilen bir ücrettir, bu kapsamda İŞKUR tarafından teklif edilecek işlerin geri çevrilmemesi gerekmektedir.
Bunun yanında çalışma hayatını inceleme yetkisine sahip olan müfettişler kapsamında ya da kamu idarelerinin denetim personelleri tarafından yapılacak incelemelerde işsizlik maaşı alırken sigortasız olarak herhangi bir işte çalıştığı tespit edilenlerin maaşları kesilmektedir. İşsizlik maaşı alırken sigortalı bir işte çalışmak mümkün olmadığı gibi aynı şekilde sigortasız olarak çalışmak da olanaklı değildir. Bu durumda olan kimselerin işsizlik maaşları kesildiği gibi tekrar mevcut durumları itibariyle işsizlik maaşı almaları mümkün olmamaktadır.
İşsizlik Maaşının Tekrar Bağlatıldığı Durumlar
Bazı durumlarda ise işsizlik maaşını tekrar bağlatmak mümkün olmaktadır. Buna göre işsizlik maaşı kesilmekte ancak ilgili durum sona erdiğinde kişi tekrar işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilmektedir. İŞKUR tarafından önerilmiş olan meslek edindirme ve geliştirme kurslarına reddeden kimselerin maaşları kesilir. Aynı şekilde eğitime kayıt olup devamsızlık gösteren kimselerin de maaşları kesilmektedir. Herhangi bir haklı nedene dayanmayan İŞKUR tarafından yapılan çağrılara yanıt vermeyen kimselerin de tekrarı halinde yine işsizlik maaşları sona erdirilmektedir.
Fakat bu durumların sona ermesi halinde, yani İŞKUR tarafından tavsiye edilen eğitimlerin kabul edilmesi ve düzenli olarak eğitimlere katılma halinde kesilmiş olan işsizlik maaşlarının ödemeleri tekrar kaldıkları yerden devam eder. Bu şekilde başlatılmış olan ödemelerin süresi de başlangıçta belirtilen toplam hak sahipliliği süresinin sona erdiği yani bittiği tarihi geçememektedir. Başka bir deyişle işsizlik maaşı tekrar başladıktan sonra sadece kalan sürelerin sonuna kadar ödeme yapılmaktadır. Örnek olarak kişinin 8 ay boyunca işsizlik maaşı alması gerekiyor ve 3 ay aldıktan sonra kesintiye uğramış fakat daha sonra şartları yerine getirip tekrar işsizlik maaşı bağlandıysa bu durumda 5 aylık maaş alabilecektir.