Diyabet (Şeker) Hastaları Malulen Emeklilikten Yararlanabilir mi?
Diyabet yada şeker hastaları malulen emeklilikten yararlanabilir mi ? İşgücünün yüzde 60’ı ve daha fazlasının sigortalı olunduğu süre içerisinde kaybedilmesi ve bu durumun da heyet raporu ile açıklığa kavuşturulduğu durumlarda sigortalılar için bir tür erken emeklilik durumu olan malulen emeklilik gündeme gelmektedir. Pek çok hastalık için geçerli olan bu durum şeker hastalarında ise değişiklik göstermektedir.
Diyabet Hastalığı İçin Malulen Emeklilik Şartları
Her hastalıkta olduğu gibi diyabet – şeker hastalığına bağlı olarak malulen emekli olunması için de birtakım şartlar bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda diyabet hastalarının sayısının artış görüldüğü için bu hastalığa yakalanan sigortalılar da emeklilik yaşlarını merak ediyorlar.
Sigortalı olarak çalışan kişinin malulen emekli olmasını sağlayacak rahatsızlığın, sigortalı olmasından sonra ortaya çıkması yani sigortalı olarak işe başladıktan sonra hasta olarak çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi ve yanında 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ödemesi şartları bulunmaktadır. Bu bakımdan diyabet hastalığı için de çalışma gücünün yüzde 60’ını azaltması durumu gerekmektedir.
SGK tarafından Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği kapsamında diyabet ile ilgili olarak; “Diabetes Mellitus, Kronik hiperglisemi veya hipoglisemiye bağlı en az 3 sistemi etkileyen orta-ağır komplikasyonların bulunması (görme kaybı, nöropatiler, periferik damar hastalıkları, retinopatiler ve nefropatiler v.b” durumlarda malulen emeklilik şartlarının taşındığı ifade edilmiştir. Ancak diyabet hastaları için diğer şartlar sağlık kriterlerinin taşınmasının yanında diyabete bağlı olarak yüzde 60 oranında (en az) çalışma gücünün kaybı yaşanmalıdır.
Şeker Hastalarında Yüzde 60 Oranında İşgücü Kaybı Gerekli
İlgili mevzuata göre şeker hastası olan kişinin, bu hastalığı sigortalı olarak çalışmaya başladığı dönemden sonra ortaya çıkmışsa ve yapılacak sağlık incelemeleri sonucunda iş gücünün yüzde 60’ını düşürüyorsa, bu durumda, malulen emekli olabileceği belirtilmektedir. Malulen emekli olabilmek için temel nokta ortaya çıkan hastalığın insan vücudunda en az üç organı orta ve ileri düzeyde bozması halidir. Buna göre diyabet hastalığı sağlık açısından bu durumlara yol açıyorsa malulen emekli sayılmaktadır.
Çünkü diyabet hastalığı ilerleyen zamanlarda şekere bağlı olarak böbrek, kalp damarları ve sinir sistemlerinde ya da gözlerinde önemli kayıplar yaşayabilmektedirler. Şekere bağlı olarak bu bölgelerde ya da farklı uzuvlarda ortaya çıkacak rahatsızlıklar malulen emeklilik kapsamında değerlendirilir.
Şeker Hastaları İçin Dikkat Edecekleri Noktalar
Mevzuatta şeker hastalığının malulen emeklilik kapsamında sayılacağı belirtiliyor olsa da temel dikkat edilmesi gereken nokta üç uzvu kapsayan bölgelerde rahatsızlık ya da hasar oluşması bunun yanında üç uzuv bozulmadan da tek başına böbreklerde görülen rahatsızlık ya da böbreklerin diyalize girmesi gerekmesi kadar ciddi oranda kayıp yaşanmasının da malullük sebebi olarak sayılacağı belirtilmektedir. Bu noktada, böbreklerde oluşan rahatsızlığın sebebi şeker hastalığından kaynaklansa da o kadar ileri seviyeye ulaşmış rahatsızlık durumunda diyabet şartı da aranmıyor, başka bir deyişle böbreklerde oluşan ciddi hastalıklar ya da diyaliz gerektiren durumlar tek başına da malulen emeklilik kapsamında değerlendiriliyor.
Diyabet – şeker hastalarına getirilen malulen emeklilik imkânları için dikkat edilmesi gereken nokta normalde her bir organın tek başına malul sayılacak kadar bozulması halinde malul sayılabilme hususu çok ileri seviyede şeker hastalığını getirebilirken, şekere bağlı malul sayılmalarda ise üç organın da orta ya da ileri düzeyde bozulması yeterli kabul ediliyor. Bu durumda her organın tek başına malul sayılacak kadar bozulması biraz daha zor malullük şartı oluştururken üç organda birden, belirli düzeylerde ortaya çıkan bozulmalar sigortalının çalışma gücünü düşürebileceği için bu durumda SGK sağlık kurulu yüzde 60’ın üzerinde rapor belirleyerek malullük şartları sağlanıyor.
Merhaba,
Yeni şeker hastalığım çıktı. 🙁 Tip 1 mi yoksa 2 mi henüz netleşmedi. 2001 girişliyim 6300 günüm var. Emekli olma durumum var mıdır? tip 1 veya tip 2 ye göre durum nedir? Malülen emeklilik ile normal emeklilik arasında nasıl bir maaş farkı vardır. Bilginizi rica ederim. Saygılarımla
merhabalar 1996 sgk girişliyim 4300 günüm var şeker hastasıyım ve son 5 yıldır gibi bi süre gözlerime vuruyor kanamalara yol açıyor düzenli göze iğne oluyorum 1966 doğumluyum kaç günde olabilirim
Merhaba,
Göz de görme bozukluğu durumu oluşmuyor ve açlık şekeri ilaçlı dahi 300 altında ise rapor çıkmaz.
Giris 2010 gun 3400 tip1 diyabetliyim ama baska bir rahatsizligim yok 2012de sekere yakalandim 2014 de %40 rapor aldim kac gunle nasil emekli olabiliriim 2008 askerligim de yaptim 15 ay
Merhaba,
2010 sigorta başlangıcı ve % 40 engel oranı ile; 4300 gün ve 18 yıl hizmet süresine tabisiniz. Prim gününüzü doldurarak 2028 yılında emekli olabilirsiniz.
Hiç sigortası olmayan şeker tansiyon kan demir eksiği olan bir anneye maaş bağlanırmı vede /4A engelli4400 gün ile 20 senedemi emekli olunur şikayet etmiş gibi olmayalım ama öyle bir durum varmı lütfen epostama mesaj atarmısınız yokise bulamıyorum teşekküler
Merhaba,
Açlık şekeri 300 ün üzerinde ise engel raporu alabilir. Bu raporla ikametgahında bulunanların maaşı muhtaçlık sınırının altında kalıyor ise sosyal hizmetler engelli maaşı bağlayabilir. engelli oranlarına göre emeklilik süreleri değişiklik gösterir bununla ilgili