Kafe Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir, Nereye Başvurulur?
Kafe açmak isteyenlerin gerekli belgeleri temin edebilmeleri için önce vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Ardından belediyeye gitmelidirler. İş yeri açma ruhsatını aldıktan sonra esnaf kefalet odasına gitmelidirler. Sonrasında iş yerlerini açarak işletmeye başlayabilmektedirler. Kafe açmak isteyenlerin bu süreçte doğru adımlar atmaları ve doğru fikirler ile hareket etmeleri durumunda; büyük cafe zincirlerinden daha fazla kazanç elde edebilmeleri mümkün olmaktadır.
Kafe Açmak İçin Nereden Başlanmalıdır?
Kafe açmak isteyenlerin öncelikle orijinal bir fikir bulmaları gerekmektedir. Bu sayede kafelerinin uzun vadede kendilerine getiri sağlama ihtimalini yükseltebilmektedirler. Orijinal bir fikir ile kafe açmak için yapılması gereken yatırımın tutarı fazla olabilmektedir. Ancak bir ortak bularak da bu işe başlanabilmektedir. Planlanan kafe için gerekli olan giderlerin detaylı bir şekilde düşünülmesi gerekmektedir. Bu sayede kredi alınacak ise ne kadar kredi alınması gerektiği de bilinebilmektedir. Kafe ile ilgili planlama süreci tamamlandıktan sonra ise; kafe için doğru yerin belirlenmesi ve ardından resmi kurumlar ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Kafe Açmak İçin Başvuru Yapılacak Yerler Nerelerdir?
[highlight color=”red”]Gerekli evrakların temin edileceği ve onaylatılması gereken kurumlar aşağıda listelenmiştir:[/highlight]
- Kafenin açılacağı bölgenin bağlı bulunduğu belediyelere gidilmelidir.
- Kafenin alanına giren vergi dairesine gidilmelidir.
- Esnaf kefalet odasına başvuru yapılması gerekmektedir.
Kafe Açmak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Kafe açmak için uyulması gereken mevzuat, belediyeden belediyeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Serbest muhasebeci mali müşavir ile anlaşarak sürecin daha yakından takip edilmesi sağlanabilmektedir.
[highlight color=”red”]Vergi dairesine giderek evrak kayıt servisinden kayıt ettirilecek olan evraklar ise aşağıdaki gibidir:[/highlight]
- Doldurulmuş işe başlama tutanağı istenmektedir.
- Noterden ya da muhtardan onaylanmış olan kimlik belgesi gerekmektedir.
- İkametgah senedi talep edilmektedir.
- İmza beyannamesi gerekmektedir.
- Başvuru dilekçesi istenmektedir.
- Kafe açılacak olan yerin mülk sahibi olunması durumunda tapu senedi, kiracısı olunması halinde ise kira sözleşmesi gerekmektedir.
Kafe Açmak İçin Vergi Dairesine Evrakları Onaylattıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
Vergi dairesine gerekli evraklar onaylatıldıktan sonraki 2 gün içerisinde kafe için beyan edilmiş olan adrese kontrol memurları gelmektedir. Tespit yoklaması yapmaktadırlar. Bu tespit yoklaması gerçekleştikten sonra vergi dairesine giderek vergi levhasının onaylatılması gerekmektedir. Bu süreçte mutlaka yazarkasanın temin edilmesi istenmektedir. Ardından belediyelerden iş yeri açma ruhsatı alınabilmektedir.
Kafe Açmak İçin Belediyelerden Alınması Gereken İzinler Nelerdir?
[highlight color=”red”]Açılacak olan kafenin sağlaması gereken koşullar ve belediyeden alınması gereken izinler aşağıda sıralanmıştır:[/highlight]
- Kafenin açılacağı yerin tapıda konut olarak gözükmesi halinde; kat mülkiyetine sahip olan özel ve tüzel bireylerin oy birliği ile kafenin açılmasını onayladıklarına dair dilekçe talep edilmektedir.
- Kafenin yerinin tapuda iş yeri olarak görünmesi durumunda; kat mülkiyetine sahip olanların oy birliği kararını gösteren dilekçe ile belediyeye gidilmelidir.
- İnsanların sıklıkla kullandığı açık alanlarda gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yetkililer ile görüşülmesi gerekmektedir.
- Patlayıcı, yanıcı ve gaz dolumu ile alakalı yerlerden bilir kişilerin belirlediği uzaklıkta olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
- Karayolunun işlek olduğu bir yerde kafe açılacak ise; trafik güvenliğinin yeterli derecede sağlanmış ve gerekli bütün önlemlerin de alınmış olması gerekmektedir.
- İtfaiye raporu talep edilmektedir.
- Kafe açmak isteyen birey eğer yabancı uyruklu ise; bu durumda iş yeri açması ve çalıştırılması için izninin olması gerekmektedir.
- İş yeri açma ruhsatı belediyelerden alınmaktadır. Ancak bu ruhsatı almak için öncesinde vergi dairesinden vergi levhasının ve diğer gerekli evrakların alınması gerekmektedir.
Kafe Açmak İçin Belediyelere Verilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
[highlight color=”red”]Kafe açmak isteyenlerin belediyelere teslim etmeleri gereken evraklar şu şekildedir:[/highlight]
- Vergi dairesinden temin edilmiş olan vergi levhasının 2 adet fotokopisi istenmektedir.
- Kafe açmak için tutulan binanın imar durumunu gösteren belge istenmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik belgelerinin hem aslı hem de fotokopisi talep edilmektedir.
- Kafe açılacak olan mekanın sahibi olunması durumunda tapu belgesi, kiracısı olunması halinde ise kira sözleşmesi talep edilmektedir.
- Portör muayene kartı gerekmektedir.
- İşletmede yangın söndürme tüpünün olduğunu gösteren fatura istenmektedir.
- İşletme sahibinin esnaf odasına kayıtlı olduğunu gösteren belge gerekmektedir.
- Kafenin açılacağı yerin mülk sahiplerinin oy birliği ile imzaladıkları dilekçeleri sunulmalıdır.
- Kafenin okul ve cami gibi yerlere mesafesinin ne kadar olduğunu gösteren kroki talep edilmektedir.
- İtfaiyenin verdiği olumlu belge raporu gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı kayıt örneği ve adli sicil kaydı istenmektedir.
- Kafe açılacak olan bina için yapı sağlamlığını gösteren evrak sunulmalıdır.
İş Yeri Açma Ruhsatı Verilebilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Kafe açmak isteyenlerin ruhsat alabilmeleri için kapıdan kapıya okula 100 metrede daha yakın olmayan bir mekan seçmeleri gerekmektedir. Mekanları 40 metrekareden daha küçük olmamalıdır. En az 25 kitaptan oluşan bir kitap ve gazete köşelerinin bulunması gerekmektedir.
Esnaf Kefalet Odasının Talep Ettiği Evraklar Nelerdir?
Belediyeden sıhhi ruhsat alınmasının ardından esnaf kefalet odasına gidilmesi ve odaya kayıt olunması gerekmektedir. Ancak iş yeri açma ruhsatını almadan esnaf kefalet odasına gidilmemelidir.
Kafe Açmak İçin Esnaf Kefalet Kredisinden Yararlanılabilir Mi?
Esnaf kefalet kredisi almak isteyenlerin esnaf kefalet odasına kayıt olduktan sonra 6 ay beklemeleri istenmektedir. 6 aylık süreleri dolduktan sonra esnaf kefalet kredisinden yararlanabilmektedir. Ancak son 5 yıl içerisinde KOSGEB kredilerinden yararlanmamış olmaları gerekmektedir.
Kafe Açmak İçin Hijyen Belgesi Alınması Zorunlu Mudur?
Gıda sektöründe faaliyet gösterip işçi çalıştırmak için hijyen belgesinin olması gerekmektedir. Halk Eğitim Merkezlerinden hijyen belgesi kursuna kayıt olarak sertifika alınabilmesi mümkündür.
Kafe Açmak İçin Gözden Çıkartılması Gereken Meblağ Ne Kadardır?
Kafe açmanın maliyeti; kafe ile ilgili birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle konsept bir kafe ile standart bir kafenin maliyeti aynı olmamaktadır. Ayrıca kafenin bulunduğu konum, metrekaresi, eğer bayilik alınmış ise isim hakkı bedeli, dekorasyon giderleri, mutfak araç ve gereçleri, personel giderleri, temizlik ürünleri gibi pek çok faktöre göre kafenin maliyeti hesaplanmaktadır. Bu sebeple kafe açmak çok maliyetli olabileceği gibi oldukça uygun da olabilmektedir.
Kafe Açmak İçin Gerekli Olan Kafe Malzemelerinin Ortalama Maliyeti Ne Kadardır?
[highlight color=”red”]Kafe açmak isteyenlerin kafe içerisinde gerekli olacak olan malzemelere ve kafe dekorasyonuna harcayacakları ortalama tutar aşağıda belirtilmiştir:[/highlight]
- Sandalyeler için adet başı 200 TL harcanmaktadır.
- Masalar için tane başına 700 TL tutmaktadır.
- Buzdolabı ortalama 3.500 TL’dir.
- Dondurucu için ortalama 2.500 TL gerekmektedir.
- Fritöz ortalama 800 TL’dir.
- Fırın için 2.300 TL’nin gözden çıkartılması gerekmektedir.
- Tost makinesi için 700 TL gerekmektedir.
- Bulaşık makinesi için gerekli olan tutar 2.000 TL’dir.
- Çay makinesi için 1.500 TL gerekmektedir.
- Kahve makinesi tutarı ortalama 1.000 TL’dir.
- Masalar için gerekli olan malzemeler masa başına 100 TL’dir.
- Yazarkasa için ödenecek tutar 600 TL civarındadır.
- Dekorasyon için ortalama 25.000 TL harcanması gerekebilmektedir.