emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2021 ADB Belgesi Nedir? Geçerlilik Süresi ve Evraklar

2021 ADB Belgesi Nedir? Geçerlilik Süresi ve Evraklar
21.06.2021

2021 yılında ADB belgesi (amatör denizcilik belgesi), ticari amaç dışında belirli özelliklere sahip tekneleri kullanabilecek olan bireylerin bulundurmaları gereken bir ehliyettir. Ticari amaçlı teknelerde kullanılması durumunda; ilk seferde para cezası, ikinci seferde 2 yıl belgenin geçerliliğini yitirmesi cezası verilmektedir. ADB belgesinin belirli bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.

ADB Belgesi Ne İşe Yaramaktadır?

ADB belgesinin açılımı; amatör denizci belgesidir. Belirli özelliklere sahip olan teknelerin kullanımlarını takip altına alabilecek, güvenli ve emniyetli bir şekilde teknenin seyir işlemlerini tamamlayabilecek donanımda olan bireylerin aldıkları ehliyete verilen isimdir. Bireylerin kendi teknelerini veya tatil için kiralamış oldukları tekneleri kullanabilmeleri için bu ehliyeti almaları gerekmektedir.

ADB Belgesi İle Hangi Tekneler Kullanılabilir ?

Amatör denizci belgesi sahiplerinin problemsiz bir şekilde kullanabilecekleri tekneler aşağıda verilmiştir:

  • Boyu 2.5 metreden büyük olan ve aynı zamanda 24 metreden de küçük olan tekneleri kullanabilmektedirler.
  • Hobi, eğlence veya su sporları gibi amaçlar ile tekneleri kullanabilmektedirler. Ancak kullanım amaçlarının ticari bir faaliyet olmaması gerekmektedir.
  • Mülkiyeti gerçek kişilere ait olmasına rağmen, faaliyet konusu su sporları olan derneklere ait tekneleri amatör denizci belgesi olanlar kullanabilmektedirler.
  • Bağlama kütüğüne kayıtlı olan teknelerin eğer özel tekne ruhsatnamesi alınmış ise; amatör denizci belgesi olanlar bu tekneleri kullanabilmektedirler.

ADB Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

ADB belgesinin alınabilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Amatör Denizcilik Eğitim Sistemi’ne kayıt olunması gerekmektedir. Bunun için https://ades.uab.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Açılan sayfanın alt kısmında bulunan eğitime başlayın butonundan kayıt olunabilmektedir. Bu sayede sınav hakkı kazanılabilmektedir.

Eğitime başlayın butonuna tıklandığında e-devlet sistemine yönlendirilmektedir. E-devlet sisteminde kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra açılan sayfadan kimlik ve adres bilgilerine ilgili kurumun erişmesine izin verilmesi gerekmektedir. Sonrasında istenen bilgiler doldurularak sınav kaydı tamamlanabilmektedir.

Sınava girmeden önce amatör denizcilik belgesi almak isteyen kişinin sitedeki teorik ve videolu derslere katılması gerekmektedir. Bu derslere katılması ile beraber kendisine kursu başarı ile tamamladığına dair bir sertifika verilmektedir. Bu belgeyi bastırıp, belgenin üzerinde bulunan sertifika numarasının not edilmesi gerekmektedir.

sinav basvuru abd
2021 adb belgesi nedir? geçerlilik süresi ve evraklar 1

Sınav giriş belgesi düzenlendikten ve gerekli evraklar hazırlandıktan sonra sağlık raporunun alınması gerekmektedir. Sadece bakanlığın yetki verdiği kurumlardan alınan sağlık raporları kabul edilmektedir. Amatör denizci belgesi almak isteyen bireyler göz ve kulak muayenesinden geçirilmektedirler.

Alınan sağlık raporunda amatör denizci belgesi alabilir ibaresi olması durumunda sınava girebilmektedirler. Sınava girmek için gerekli sınav harcını yatırmaları ve Gemi Adamları Sınav Sistemi portalına gerekli belgeleri yüklemeleri gerekmektedir. Sınav salonu ve sınav seansı seçildikten sonra başvuru aşaması tamamlanmış olmaktadır.

ADB Belgesi İçin Başvurular Şahsen Mi Yapılmalıdır?

Amatör denizcilik belgesi başvurusu yapacak olan bireylerin başvurularını bizzat kendilerinin yürütmesi gerekmektedir. Kendilerine en yakın liman başkanlığı ile iletişime geçerek başvuru sürecini tamamlamalıdırlar. Sınavları liman başkanlıkları yürütmektedir.z

ADB Belgesi İçin Alınan Sağlık Raporuna Ücret Ödenir Mi?

Amatör denizcilik belgesi alacak olanlar, sağlık raporunu ücretsiz alamamaktadırlar. Sağlık raporunun alınacağı hastaneye ve şehre göre değişmekle beraber; ortalama 75 TL ile 150 TL arasında sağlık raporu ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

ADB Belgesi İçin Alınmış Sağlık Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Amatör denizci belgesi almak isteyen bireylerin alacakları sağlık raporunun belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Raporun geçerlilik süresi 4 aydır. Eğer sağlık raporunu aldıktan sonraki 4 ay içerisinde kişi ADB belgesini alamaz ise; sağlık raporu geçerliliğini kaybetmektedir. Bu sebeple yeniden sağlık raporu alma aşamalarını tekrarlaması gerekmektedir.

ADB Belgesi İçin Sınav Harcı Nasıl Yatırılır?

Amatör denizcilik belgesi almak isteyen bireylerin sınav harçlarını anlaşmalı bir bankaya yatırdıktan sonra dekontlarını almaları istenmektedir. Bunun için önce sınav adına C kodu oluşturmaları gerekmektedir. Ardından kendilerinden istenen bedeli bankaya aktarmalıdırlar.

Sınav harcını yatırabilmek için https://odemeler.uab.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. Bireysel kullanıcıyı işaretledikten sonra giriş butonuna tıklamalıdırlar. Açılan sayfada e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapılması istenmektedir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girilerek doğrulama yapılmalıdır. E-devlet şifresi olmayanlar ise; PTT şubelerinden kimlik belgeleri ve 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alabilmektedirler.

Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra açılan sayfanın sol kısmındaki işlem menüsünde, Denizcilik Genel Müdürlüğü Gelir Kalemleri başlığının bulunması gerekmektedir. Bu başlık altındaki Sınav ve Sınav İtiraz Harçları başlığının seçilmesi gerekmektedir.

İsim, sınav harcı ödenecek olan belge ve not yazılarak hesapla butonuna tıklanmalıdır. Amatör denizci sınavı harcı seçildikten sonra otomatik olarak amatör denizci belgesi için borçlandırılmış olmaktadır. Sonrasında borçlandırılan tutarın ödemesi yapılmalıdır.

ADB Belgesi Maliyetleri Hangi Bankaya Yatırılmalıdır?

Amatör denizci belgesi almak isteyen bireyler; sınav harçlarını Ziraat Bankası’na yatırmalıdırlar. Amatör denici belgesi almaya hak kazandıktan sonra çıkartacakları kart için ödemeleri gereken miktarı ise Halk Bankası’na yatırmalıdırlar.

ADB Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amatör denizci belgesi almak isteyenlerin başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:

  • Sınav katılım belgesi istenmektedir.
  • Amatör denizci sağlık raporu gerekmektedir.
  • Sınav harcının ödendiğine dair dekont talep edilmektedir.
  • 1 tane vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
  • Sürücü belgesi olanların sürücü belgelerinin fotokopilerini başvuru belgelerinin arasına eklemeleri gerekmektedir. Ancak sürücü belgesi olmayan bireylerin kamu veya özel sağlık kurumlarından sürücü adayı olabileceklerine dair sağlık raporu almaları gerekmektedir.
  • Kimlik belgesinin fotokopisi talep edilmektedir. Üzerinde T.C. kimlik numarası olan herhangi bir kimlik belgesinin fotokopisi olması yeterlidir. Sürücü belgesi, pasaport, geçici kimlik belgesi gibi belgeler kabul edilmektedir.
  • 18 yaşından küçük olan bireylerin başvuru yapacak olmaları durumunda; veli veya vasilerinin muvafakatnamesi istenmektedir.

ADB Belgesi Alabilmek İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Amatör denizci belgesi başvuru koşulları aşağıda belirtilmiştir:

  • 14 yaşını doldurmuş olan bireylerin başvuruları kabul edilmektedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ADB belgesi için başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca yabancı uyruklu olup Türkiye’de oturma izni olan bireylerin de başvuruları kabul edilmektedir.
  • Başvuru yapabilmek için eğitim seviyesinin en az ilkokul olması gerekmektedir.
  • Adli sicili temiz olan bireylere verilen bir belgedir.
  • Sağlık koşullarının ADB belgesi almaya uygun olması gerekmektedir.

ADB Belgesi Alabilmek İçin Sınavdan Kaç Puan Alınmalıdır?

Amatör denizci belgesi almak isteyen bireylere sınavda 50 soru sorulmaktadır. Sınav süresi ise; 60 dakikadır. Bu 50 sorunun en az 30 tanesine doğru cevap vermeleri talep edilmektedir. Sınavdan geçer not alabilmek ve amatör denizci belgesi almaya hak kazanabilmek için en az 60 puan almak yeterli olmaktadır.

ADB Belgesi Almak İsteyenler Ne Kadar Harcama Yapmaktadırlar?

Amatör denizci belgesi almak isteyenlerin süreç içerisinde yaptıkları harcamalar aşağıda listelenmiştir:

  • Sağlık raporu için ortalama 100 TL harcama yapmaları gerekmektedir.
  • Amatör denizci belgesi almak isteyen bireyler, sınav harcı olarak 100 TL ödeme yapmaktadırlar.
  • Sınavdan başarı ile geçenlerin kart ücreti olarak 32 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
  • Bu süreç içerisinde ulaşım ve konaklamaya harcanan giderler, başvuru sahibine ait olmaktadır.
  • ADB belgesi almak isteyen bireyler ortalama 250 TL ödeyerek belgeye sahip olabilmektedirler.
Dava Harcı Ne Kadar? Hesaplama ve Ödeme
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır, Ücreti Ne Kadar?
Sanayi Sicil Belgesi Nedir, Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar?

Yorumlar

  1. Doğan dedi ki:

    Sınavı geçip hak kazandım ama çıkartmadım kaç yıl süresi var 4 yıl olmuş sınava gireli

  2. Yüksel Eryiğit dedi ki:

    Merhaba ben yurtdisindan müracat etmek istiyorum ehliyetim alman kabul edilirmi ben türk vatandasiyim hangi aylarda imtihanlar basliyor izmir benim icin ideal ne kadar zaman sürer tesekürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet https://adbs.uab.gov.tr/users adresinden e devletten başvuru yapabilirsiniz.

    2. Yunus dedi ki:

      Merhaba, bende yurtdisinda yasiyorum iki hafta once ders ve sinavi online yapip aldim, biryere gitmeden evden e devlet sifrenle yapabilirsin.

  3. Iskender hakan gurlek dedi ki:

    Belgenin suresi ne kadar 20 yıldan fazla ehliyetim var bir iki sefer yeniledim tekrar yenilemem gerekiyormu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Amatör Denizci belgesi süresizdir. Kayıp durumunda yenilenir.