İTO Faaliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
İTO (İstanbul Ticaret Odası) faaliyet belgesi, firmaların ve esnafların işlerini yasal olarak yürüttüklerine dair devlet tarafından verilen bir belgedir. Firmaların ve esnafların, bağlı oldukları odaya her ay düzenli olarak aidat ödemesi yaptıklarını kanıtlayan ve aktif olarak çalıştıklarını belgeleyen bir belge olduğu için yapılan kontrollerde ve resmi işlerle İTO faaliyet belgesinin gösterilmesi çok önemlidir. Faaliyet belgesi, aidat ödemeleri ile birlikte firmanın sicil numarasını, adresini ve işe başlama tarihini de gösterir. Belge aynı zamanda firmaların vize işlemlerinde, ihaleye girmelerinde, fuar katılımlarında da büyük avantajlar sağlamaktadır.
İstanbul Ticaret Odası Nedir?
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 420 bini aşkın üyesi ile birlikte Türkiye’nin en büyük ticaret odalarından biridir. İstanbul Ticaret Odası, özel sektörde oluşan yapısal ve güncel sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi, ülke ekonomisine güvenli ve istikrarlı bir gelişim ortamı sağlamak amacıyla çalışan bir odadır. Odanın misyonu, Türkiye’yi ve üyelerini geliştirmek, en üst seviyeye taşımak, çağa ayak uydurmuş ve daha da ötesini hedefleyen bir sektör oluşturmaktır.
İTO Faaliyet Belgesi Başvuru İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
İTO faaliyet belgesi alabilmek için bakanlığa teslim edilmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler firmanın kayıtlı olduğu odaya göre değişiklik göstermektedir.
[highlight color=”red”]İstenen bazı belgeler şu şekildedir:[/highlight]
- Ticaret sicil kaydı belgesi
- Noter tasdikli imza sirküsü belgesi
- İşletme sicil numarası
- Oda faaliyet belgesi için ödeme yapıldığını gösteren belge
İTO Faaliyet Belgesi Nereden Alınır?
[highlight color=”red”]İTO faaliyet belgesini[/highlight] firmalar bağlı oldukları odadan belirli bir ücret karşılığında kendisi alabilmektedir. Örneğin şoförler İTO faaliyet belgesini almak için şehirlerinde bulunan ve bağlı oldukları şoförler odasına başvuru yaparak alabilmektedir.
İTO Faaliyet Belgesi Elektronik Ortamdan Nasıl Alınabilir?
İTO faaliyet belgesi, İstanbul Ticaret Odası’nın resmi web sitesi üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Web sitesi üzerinden ‘online işlemler’ kısmına giriş yaparak e-imzalı veya ıslak imzalı olacak şekilde faaliyet belgesi alınabilir. Online işlemler bölümünü açtıktan sonra almak istenilen belge seçimi yapılır. Açılan ekranda sicil numarası girilerek belge sorgulaması yapılır. Talep edilen belge üzerinde son güncellemeler yapıldıktan sonra ödeme yapılması gerekir. Ödeme yapıldıktan sonra belge, talep anında kişinin belirttiği mail adresine yollanır.
Bir diğer yöntem ise, e-devlet üzerinden faaliyet belgesi sorgulatma ve yazdırma işlemidir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-devlet sayfasına giriş yaptıktan sonra ‘Aldığı Belgeler’ sekmesine giriş yapılır. Ardından mevcut olan tüm belgeler arasından faaliyet belgesi seçeneği seçilir. Buradan belgenize indirerek veya yazdırarak hemen ulaşabilirsiniz.
İTO Faaliyet Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
İTO faaliyet belgesi geçerlilik süresi 3 aydır. 3 ayda bir belgenin yenilenmesi gerekmektedir. Bu sayede firmanın bağlı olduğu oda, firmanın veya işletmenin aktif olarak çalışıp çalışmadığını veya odaya aidatı düzenli bir şekilde yatırıp yatırılmadığı kontrollü bir şekilde denetlenebilir. Aynı zamanda oda, bu şekilde firmanın borçlarını da rahatlıkla takip edebilmektedir çünkü borcu bulunan firmalara İTO faaliyet belgesi verilmez. Birde firma herhangi bir cezai işleme maruz kalırsa yine oda tarafından takip altına alınabilir.
İTO Faaliyet Belgesinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
İTO faaliyet belgesinde yer alan tüm bilgiler, işletmenin kimliği niteliğindedir. İşletmenin faaliyete başladığı tarihten sicil numarasına kadar tüm bilgiler bu belgede toplanmıştır. Bu yüzden belgenin aslının ve fotokopisinin özenle bulundurulması ve kaybedilmemesi çok önemlidir.
[highlight color=”red”]İTO faaliyet belgesinde işletme veya firma ile ilgili bulunan belgeler şu şekildedir:[/highlight]
- Ticaret sicil numarası
- İşletme adresi
- İşe başlama tarihi
- Faaliyet alanı
- Kayıtlı olunan odanın bilgileri
- İletişim bilgileri
İTO Faaliyet Belgesinin Avantajları Nelerdir?
[highlight color=”red”]İTO faaliyet belgesi almış olan işletmeler[/highlight], birçok açıdan avantaj sahibi haline gelir. Her şeyden önce bağlı oldukları oda tarafından titizlik ve kontrollü bir biçimde takibi yapılan işletme, sorunsuz ve problemsiz bir şekilde çalışma hayatını sürdürmeye devam eder. Bunun dışında faaliyet belgesi alan işletmelerin avantajları şu şekildedir:
- İşletme için kredi çekme işlemlerinde büyük kolaylık sağlayabilir.
- İhaleye katılmak için avantaj sağlayabilir.
- Vize işlemlerinde, işletmenin ve sahibinin gösterdiği örnek davranışlar, gecikmeyen ödemeler ve işletmenin borcu olmaması büyük avantaj sağlayabilir.
- Fuar katılımlarından avantaj sağlayabilir.
İTO Faaliyet Belgesi İş Kodları Nelerdir?
Özellikle ilk olarak meslek grubunuza uygun bir odaya kayıt yaptırırken, oda tarafından belirlenmiş bir kod, sisteme girilir. Bu işlem, Mesleklerin Gruplandırılması Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır ve işletmelerin Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirdikleri faaliyet alanına göre belirlenir. Faaliyet kodları, Avrupa Birliği ekonomik faaliyetlerin istatistiksel olarak oluşturulmasını sağlayan 6 haneli NACE kodlarına göre belirlenir. Faaliyet belgesinde yer alan bazı iş kodları şu şekildedir:
- 01 – meyve ve sebze işlenmesi ve ticareti
- 04 – hububat ve bakliyatın işlenmesi ve ticareti
- 15 – mühendislik ve mimarlık
- 16 – inşaat malzemeleri üretim ve ticareti
- 19 – yük ve eşya taşımacılığı
Faaliyet belgesinde işletmelerin aktif olarak hizmet verdiklerini ifade eden iş kolları bu kodlar yardımı ile sınıflandırılmaktadır. Üye işletmeler için birden fazla meslek kodunun verilmesi mümkün değildir. Bu nedenle odalara yeni kayıt yapan firma veya işletmelerin mutlaka tek bir kod ile belgelerini oluşturmaları zorunludur. Birden fazla hizmet alanında faaliyet gösteren işletme veya firmaların gerekli koşulları taşımaları halinde bu durumlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmeleri gerekmektedir.
NACE Faaliyet Kodları ve Meslek Gruplandırması Nedir?
[highlight color=”red”]NACE faaliyet kodu[/highlight], Avrupa’da ekonomik ve ticari faaliyetlerin yayılması, üretilmesi ve istatistiksel olarak sınıflandırılmasına yarayan bir kodlama sistemidir. Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC) ile bağlantılı olan bu kod sayesinde firmaların veya şirketlerin faaliyet belgelerinde hangi alanda çalıştıkları ayrıntılı olarak belirtilir. Bu kod aynı zamanda işletmelerin faaliyetlerinden dolayı doğacak olan tehlike boyutlarını da göstermektedir. Faaliyet belgelerinde belirtilen meslek kodlarının detaylandırılması ile oluşturulan bu kodlar tüm işletme veya firmalar için kullanılmaktadır. Tüm sektörler ve faaliyet alanları için farklı bir NACE kodu ve meslek gruplandırma kodu kullanılmaktadır. NACE faaliyet kodlarına birkaç örnek şu şekildedir:
- 01 – meyve ve sebzelerin işlenmesi ve ticareti kodu için;
- 13.17 – şeker pancarı yetiştiriciliği
- 21.05 – üzüm yetiştiriciliği (şarap, sofralık gibi)