Üniversitelerin Online Sınavları Nasıl Yapılacak?
Üniversitelerin Online Sınavları Nasıl Yapılacak? Korona virüsü nedeni ile sınavlar yüz yüze gerçekleştirilememektedir. Bu kapsamda dönem sonu sınavları da yüz yüze gerçekleştirilemediğinden YÖK dönem sonu sınavları için ilkeleri belirlemiş ve üniversitelere bildirmiş bulunmaktadır. YÖK tarafından gelen son dakika haberine göre üniversitelerin dijital ortam çerçevesinde gerçekleştireceği sınavlar doğrultusunda temel ilkeleri belirlemiş bulunuyor. Yapılan belirlemeye göre sorular rastgele seçilecek, sınav ekranı tam ekran kullanılacak ve tarayıcı kilidi işlevselleştirilecek.
Dijital ortamda yapılacak ölçme ve değerlendirmeye yönelik ilkeler, YÖK bünyesinde yer alan çeşitli üniversitelerden uzaktan eğitim alanında uzman eğitim üyelerinden oluşturulan komisyonda belirlenmiş bulunuyor. Üniversitelere gönderilen yazılarda, öğrencilere teknik destek sağlanmasından sınav güvenliğine kadar dijital sınavlarda uygulanacak olan bütün ilkeler sıralanmış bulunuyor.
Şeffaf ve Denetlenebilirlik Esas Alınmaktadır!
Şeffaf ve Denetlenebilirlik Esas Alınmaktadır! Pandemi sürecinde dönem sonu başarı puanlarının hesaplanmasında çevrimiçi sınav puanlarının hesaplanmasında yanında mümkün olduğunca ödev, proje, tartışma ve Öğrenme Yönetim Sistemi aktivitelerine katılım gibi değerlendirilmesi teşvik edilecektir. Ayrıca dijital ortamlarda gerçekleştirilecek olan sınavlarda şeffaflık ve denetlenebilirlik esas alınacaktır. ÖYS’nin ya da dijital ortamların izin verdiği sınav güvenlik tedbirleri uygulanacak. İlgili tedbir kapsamında soruların rastgele sorulması, tam ekran ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi yer almakta.
Üniversitelerde çevrim içi sınav uygulamaları konusunda öğretim elemanları ve öğrenciler için bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri bulunacaktır. Sınav öncesi sınavın işleyişi, sınav süresi, puanlama ilkeleri, öğrenci sorumlulukları, sınav itirazları ve etik kurallar öğrencilere açık ve net şekilde bilgilendirme yapılacaktır.
Sınava Giremeyen Öğrencilere Telafi Sınavı Uygulanacak!
Sınava Giremeyen Öğrencilere Telafi Sınavı Uygulanacak! Sınava girecek olan öğrenciler için e-Devlet sistemi üzerinden girişlerine öncelik tanınacaktır. Dijital ortamlara erişim imkanı olmayan öğrenciler için teknik destek sağlamak amacı ile yani çözüm yolları üretilecektir. Bu kapsam çerçevesinde öğrencilerin alternatif çevrim içi erişim yollarını kullanmasına izin verilecektir. Öğrencilere bulunduğu yerdeki üniversite birimlerinde öncelik olmak üzere gerekli olması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet olanaklarına erişim sağlanacaktır.
Üniversite sınavlarına giremeyen öğrenciler için kabul edilebilir sebeple sınava girememeleri durumunda, mağduriyet yanmaması için telafi amaçlı çevrim içi sınav imkanı tanınacaktır. Teknik problemler yaşayan öğrencilerin sınavı tamamlamaları için gerekli tüm prosedürler belirlenecektir. Ödev, proje ve araştırma raporlarının değerlendirilmesinde intihal tespit programları kullanılabilecek. Çevrim içi değerlendirmelerde, sınavın türüne göre öğrencilere yeterli süre verilecektir. Dezavantajlı engelli öğrencilerin sınavlarının dijital ortamlarda sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerek tüm tedbirler alınacaktır.