emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İkinci El Telefon Satışlarına Tramer Kaydı Uygulaması Geliyor!

İkinci El Telefon Satışlarına Tramer Kaydı Uygulaması Geliyor!
05.03.2020

İkinci El Telefon Satışlarına Tramer Kaydı Uygulaması Geliyor! Genellikle ikinci el araç alım ve satımında, araçta parça değişimizin ve herhangi bir hasarın olup olmadığını araştırma durumu artık ikinci el cep telefonlarında da kullanılacak. Yapılacak olan Tramer uygulaması ile birlikte vatandaşlar ikinci el cep telefonu alımı yapmadan önce cihaz hakkında bilgi sahibi olabilecek. Tramer uygulaması ile cihaz hakkında sistem üzerinden sorgulama yapabilecekleri konular ise cihazın hasar durumu ve değişen bir parçasının olup olmadığını IMEI kaydı ile sorgulama yapabilecekler.

Henüz gelişim aşamasında bulunan mobil uygulamanın, ikinci el model cihazlarda yani bir dönem başlatılacağı tahmin ediliyor. İkinci el cihaz almak isteyen vatandaşların, cihazın kaçıncı el olduğundan başlayarak hangi parçasının değiştiğine kadar tüm bilgilere ulaşım sağlayabilecekler. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı olan Mustafa Kemal Turnacı cep telefonu ile ilgili olarak, telefonun lüks tüketim olmadığını ve bir zaruret olduğunu ifade etti. İkinci el cep telefonu ile ilgili olarak da regülasyonlara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kullanılmış Telefonları İhraç Edilebilir!

Kullanılmış Telefonları İhraç Edilebilir! MOBİSAT Başkanı ikinci el cep telefonları ile ilgili olarak ihracat önerisinde bulunurken, “Şu an için ikinci el telefonlarda yenileme oranının % 12 civarında olduğunu, bu rakamı yükselterek üçüncü dünya ülkelerine ihraç edilebilineceğini belirtti. Konu hakkında çalışmaların devam ettiğine de belirtti.

Turnacı, 5809 numaralı elektronik Haberleşme Kanunu’na göre sahte kimlik ve işlemler nedeni ile yaklaşık olarak 300 bin dosyanın beklediğini belirtti. Bu dosyaların % 90’nın lehte olarak sonuçlandığını belirtti. Mağduriyetin giderilmesi adına Mernis sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti. IMEI klonlamasına yönelik olarak da ağır ceza uygulanması gerektiğini ve bu şekilde mağduriyetlerin % 99 azalacağını sözlerine ekledi.

Sektör üzerinde 15 yıldan beri klonlama sorunlarından bahsettiklerini belirten Başkan, düzenleme ile 7 yıl sinyal alınamayan cihazların IMEI havuzundan çıkarıldığını belirterek, bu sürenin 2 yıla indirgenmesi gerektiğini bildirdi. Başkan Turnacı, Türkiye’nin cihaz klonlama işleminden yaklaşık olarak yıllık kaybının 3 milyar TL olduğunu ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.