emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bilinçli Yurt Dışı Borçlanma Nasıl Yapılır?

Bilinçli Yurt Dışı Borçlanma Nasıl Yapılır?
SGK
12.07.2018

İnsanlar, emeklilik hakkı kazanmak için çeşitli yöntemleri kullanmaktadırlar. Kimi çalışarak bu hakka sahip olurken; kimileri yasal şartları yerine getirip isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapıp yine emekli olabilirler. Malulen emeklilik olmak da ayrıca bir yasal hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar için de ‘’bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ soruları bir hayli gündem kazanmaktadır. Lakin devletimizin bazı durumlarda vatandaşa çalışamadığı zamanlar için sigorta primi borçlanma ve prim bedelini yatırma fırsatı gibi kolaylıkları bulunmaktadır. Zorunlu çalışamama durumuna örnek olarak erkek vatandaşlarda askerlik görevindeki kaybolan primler, bayan vatandaşlarda ise doğum yapması gibi durumlara değinilmektedir. Askerlik görevi yapan erkek ve doğum izni alan kadınlara sonradan borçlandırılarak kayıp primleri ödeme hakkı tanınmıştır. Sigortalılık süresi satın alma olarak da tanımlanan bu borçlanma durumu, devletin kolay emekli yapma aşamasındaki istisnai bir durumu olarak bilinmektedir.

‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ konusu da Türk vatandaşların yurt dışına gidip Türkiye sınırlarında çalışabilme ihtimali olmayan kişiler için geçerlidir. Bu kişilerin kendileri ve eşlerine yapılacak ödemelerin borçlandırılması, ayrıca Türkiye’de hiç sigorta girişi veya primi olmamış olsa dahi, yurt dışında olduğu zaman kadar bu primleri satın alma ve Türkiye için emeklilik şartlarını yerine getirmiş olmakla beraber Türkiye’de emekli olmuş gibi aylık alabilme halini kapsamaktadır.

Gurbetçi Vatandaşların Türkiye’den Emekli Olabilmesi İçin Yapması Gerekenler

Türkiye’de SGK yasası devamlı değişikliğe uğradığı ve haliyle sürekli değişik sistem uygulandığından bu sistemi takip etmek uzman işi olmaktadır. ‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ konusunda da ilk olarak Türk ama yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, hangi sigorta kolundan emekli olmak istediğine karar vermelidir. Gerek askerlik gerekse doğum izni için yapılandırılacak olan borçlanmada, en düşük primini hangi kolda ödeyebilir ve hangi şartlar daha uygundur bunun bilincinde olarak hareket etmelidir. Bunun için de uzman kişilerle iletişime geçerek, bu vatandaşlarımızın bilgi alması gerekmektedir.

‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ sorgulamaları için;

  • Kişi veya kişilerin isim, soy isim, doğum tarihi (gün, ay, yıl tam olacak şekilde)
  • SSK, Bağ-Kur veya emekli sandığı olmak üzere, daha önce Türkiye’de çalışmış olup olmadığı ve çalıştıysa hangi sigorta koluna bağlı olduğunun yazılı beyannamesi
  • Türkiye’de ilk sigorta girişinin olup olmadığı ve varsa hizmet prim süresinin gün sayısı
  • Yurt dışı ikametinin başladığı tarih
  • Daha önce Türkiye’de geçmişe dayalı sigorta primi ya da başlangıcı, yoksa yurt dışında ikamet ettiği bölgedeki ilk sigortaya başladığı tarih ve sigorta niteliğini belirleyen bilgiler (Almanya’da olan Türk gurbetçiler DRV’ dan alınan hizmet cetvelleri ile çalışma dökümünü belgeleyebilmektedirler.)
  • Türk vatandaşlığından çıkan mavi kartlıların, tam olarak çıkış tarihleri ve Türk vatandaşlığından çıktığını belirleyen belge

Bu bilgiler doğrultusunda gerekli yerlere yapılan müracaatlarda uygun görülen kişi ya da kişiler Türkiye’den emekli olma hakkını kazanmaktadırlar.

Emeklilik Şartları Değerlendirildikten Sonra Yapılması Gerekenler ve Gerekli Belgeler

Yurt dışında ikamet edip ‘’bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ düşüncesine sahip olan Türk vatandaşlar için; yukarıda listelenen şartların yerine getirilmesi halinde, emekli olmak isteyen kişilerin karar vermiş olması sonucu, tarafına bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Ayrıca yurt dışı kapsamında hangi ülkede yaşıyor olursa olsun, kişinin durumuna yönelik uygun koşullarda düzenleme yapılarak, istenilen belgelerin de tedarik edilmesi halinde borçlanma işlemi çabucak gerçekleştirilmektedir.

  1. Yurt dışında olan erkek vatandaşlar için gerekli belgeler;
  • Yurt dışında çalışan ve çalıştığını resmen beyan ettiği ülkenin resmi hizmet cetveli. (Almanya çalışanları için DRV’ dan alınan Versicherungsverlauf. Hollanda çalışanları için Ayrıştırılmış Hizmet Cetveli alınmalıdır. Hollanda yönetmeliğinde sağlık ve emeklilik primleri beraber ödenmekte olduğundan hizmet cetveli ayrıca Konsolosluk Çalışma Ataşeliklerinden alınmalıdır.)
  • Yurt dışında olup serbest çalışanlar için; bulunduğu ülkenin yetkili kurumlarından alınmış vergi ödemesine tabi olan belge. (Vergi belgesi Türkçe tercümeli olmalıdır.)
  • Mavi Kart olan kimlik fotokopisi
  • Pasaport Fotokopisi
  • Konsolosluktan alınmış ve emeklilik işlemlerinin yürütülmesi yetkisini taşıyan vekaletname
  1. Yurt dışında olan bayan vatandaşlar için gerekli belgeler;
  • Yurt dışında çalışan ve çalıştığını resmen beyan ettiği ülkenin resmi hizmet cetveli. (Almanya çalışanları için DRV’ dan alınan Versicherungsverlauf. Hollanda çalışanları için Ayrıştırılmış Hizmet Cetveli alınmalıdır. Hollanda yönetmeliğinde sağlık ve emeklilik primleri beraber ödenmekte olduğundan hizmet cetveli ayrıca Konsolosluk Çalışma Ataşeliklerinden alınmalıdır.) Varsa çocuk yetiştirme süreleri de hizmet cetveline kesinlikle işletilmelidir.
  • Yurt dışında kaldığı süre boyunca ev hanımlığı dönemlerinin borçlanması için; hangi ülkede ikamet edilmişse ve 18 yaşından itibaren ülkenin hangi bölgelerinde ikameti olmuşsa Türkçe tercümeli ikametgâh belgeleri bulunmalıdır.
  • Önceki ve güncel pasaport fotokopisi
  • Mavi kart olan kimlik fotokopisi
  • Konsolosluktan alınmış ve emeklilik işlemlerinin yürütülmesi yetkisini taşıyan vekaletname.

Emeklilik Hakkı Kazanan Vatandaşların Türkiye’de Olması Gerekir Mi?

‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ konusunda, kişinin Türkiye tabanlı sigorta primi olması ya da olmaması pek de önemli olmayıp, borçlanma tutarını yatırmış olması halinde emekliliğe hak kazanmış ise; kişi Türkiye’de SGK tarafına müracaat etmek zorunda olmaktadır. Aynı zamanda Türkiye seyahati yapma zorunluluğu olmadan da bulunduğu ülkeden posta gönderimi yaparak SGK başvurusu yapılabilmektedir.

‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ konusunun ekstra bir püf noktası da, borçlanma bitirilip emekliliğe hak kazanılmış olsa bile, SGK tarafına başvuru yapılmadığı takdirde emekli aylığı kendiliğinden bağlanmamaktadır ve geçmişe yönelik maaş talebi yapılamamaktadır.

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Emeklilik ve Borçlanma Ücreti Var mıdır?

Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının yapacakları Türkiye emekliliği veya borçlanması adına yapacakları işlemler iki aşamalı olarak kabul edilmektedir. ‘’Bilinçli yurt dışı borçlanma nasıl yapılır?’’ diye araştırma yapan kişiler aynı zamanda emeklilik için de bu araştırmaları yapmaktadır. Kısacası gerekli mercilere yapılan borçlanma veya emeklilik müracaatları için; ayrı ayrı işlem prosedürü belirlenerek, bu işlemlerin gerçekleştirilmesi adına ücret tahsisi yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.