2024 Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?
2024 pasaport yenileme ücreti, pasaportların süresine göre değişiklik gösterir. Eski pasaportunuzun süresi bittiğinde ya da ilk defa bir pasaport alacağınızda belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret her yıl yeniden belirlenir. 2024 pasaport yenileme ücreti ise en güncel tutarı oluşturur. Bu tutarı ödemeden yeni pasaportunuzu almanız mümkün değildir.
Yurt dışına çıkış yaparken yanınızda bulundurmanız gereken evraklardan biri pasaporttur. Bu nedenle yurt dışına çıkış tarihiniz belli olduğunda hemen pasaport işlemlerini başlatmanız gerekir. Evrakların hazırlanma ve teslim sürelerini de göz önünde bulundurarak bu işlemlere ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Yapmanız gereken ilgili kurumlardan randevu alarak başvurunuzu gerçekleştirmektir. Başvuru sırasında sizden istenilen evrakları da teslim etmelisiniz.
2024 Yılı Pasaport Yenileme Ücretleri
Pasaport yenileme ücretleri türüne göre farklılık göstermektedir. Burada esas alınan pasaportun kullanım süresinin ne kadar olduğudur. Uzun süreli pasaportlarda daha yüksek bir tutar ödemeniz gerekir. Kısa süreli olanları ise daha makul bir ücretle alabilirsiniz.
Pasaport süreleri şu şekilde sıralanabilir:
- 6 aylık
- 1 yıllık
- 2 yıllık
- 3 yıllık
- 10 yıllık
Bir kereliğine mahsus olmak üzere yurt dışına çıkacaksanız 6 aylık pasaport sizin için yeterli olur. 1 yıl içerisinde birden fazla yurt dışına çıkmanız durumunda 1 ya da 3 yıl seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Sık sık yurt dışına çıkanlar ise 10 yıllık bir pasaport alabilir.
Süre Harç Defter Toplam 6 Ay 1.639,30 TL 790,00 TL 2.429,30 TL 1 Yıl 2.396,60 TL 790,00 TL 3.186,60 TL 2 Yıl 3.912,60 TL 790,00 TL 4.702,60 TL 3 Yıl 5.558,30 TL 790,00 TL 6.348,30 TL 3+ Yıl 7.833,00 TL 790,00 TL 8.623,00 TL
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere pasaport yenileme ücretleri süre uzadıkça artar. Buna göre en yüksek ücret 4-10 yıl arası pasaportlar için talep edilir.
6 Aylık Pasaport Yenileme Ücreti
6 aylık pasaport yenileme ücreti, 2024 yılı için toplam 2.429,30 TL’dir. Bu tutarın 1.639,30 TL’si harç bedeli, 709 TL’si defter bedelidir. Başvurunuzu yapmadan önce bu tutarı ödemeniz gerekir. 6 aylık pasaport her ne kadar kısa süreli olsa da özellikle bir defaya mahsus yurt dışına çıkacaklar için avantajlıdır. Bu sayede yüksek ücretler ödemeden çıkış işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
1 Yıllık Pasaport Yenileme Ücreti
1 yıllık pasaport yenileme ücreti, 3.186,60 TL olarak 2024 yılı için belirlenmiştir. Bunun 2.396,60 TL’si harç bedelidir. Cüzdan bedeli ise 790 TL’dir. 1 yıllık pasaport almak özellikle aynı yıl içerisinde birden fazla kez seyahat edenler için uygundur. Bir yıl içerisinde farklı noktalara seyahat planlarınız varsa bu tür pasaport alarak 6 ayda bir yenileme zahmetinden kurtulabilirsiniz.
2 Yıllık Pasaportu Yenileme Ücreti
2 yıllık pasaport yenileme ücreti, 4.702,60 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın 3.912,60 TL’si harç ücreti, 790 TL’si ise cüzdan ücreti olarak ödenir. 2 yıl boyunca planlanmış yurt dışı seyahatleriniz varsa bu pasaport türünü tercih etmeniz daha mantıklıdır.
3 Yıllık ve Üzeri Pasaport Yenileme Ücreti
3 yıllık pasaport yenileme ücreti için sizden alınacak tutarın 6.348,30 TL olarak ödenmesi gerekir. Bu tutardan 5.558,30 TL yenileme ücreti alınır. 790 TL’si ise harç ücreti olarak ayrılır. Uzun süreli seyahatleriniz için 3 yıl ve üzeri süreleri kapsayan bir pasaport alabilirsiniz. 3 yıldan sonra tutarlar aynı olduğu için en uzun süreli seçeneği tercih ederek tekrar yenileme bedeli ödemekten kurtulabilirsiniz.
4-10 yıllık bir pasaport almak istediğinizde yenileme ücreti olarak ödemeniz gereken tutar 8.623,00 TL’dir. Burada tek bir ücret söz konusu olduğu için 10 yıllık pasaport almanız daha mantıklıdır.
PASAPORT YENİLEME NEREDEN YAPILIR?
Pasaport yenileme işlemi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü aracılığıyla yapılır. İşlemlerinizi yaptırmak için ilk önce randevu almalısınız. Randevunuzu herhangi bir nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Burada ikamet sınırlaması uygulanmaz.
Pasaport Randevusu İçin : https://www.ssk.biz.tr/2018-pasaport-haclari-ne-kadar-oldu/
E-Devlet Pasaport Yenileme Randevusu Alma
E-Devlet internet sitesinden pasaport yenileme randevusu alma şansınız vardır. Bunun için ilk önce e-Devlet sitesine giriş yapmanız gerekir. E-Devlet adresi turkiye.gov.tr’dir. Bu adreste sağ üst kısımda yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıkladıktan sonra şifre ekranına ulaşırsınız.
Şifre ekranında kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yapmalısınız. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-imza, mobil imza gibi seçenekleri kullanarak giriş aşamasını tamamlayabilirsiniz. Bu aşamayı tamamladıktan sonra yapmanız gereken arama alanına pasaport yazmaktır.
Arama kısmına “Pasaport” yazdığınızda randevu ve başvuru durum sorgulama seçeneklerine ulaşırsınız. Daha önce yapılmış bir başvurunuz varsa başvuru durumu sorgulama seçeneğinden işlemin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. “Pasaport başvuru randevusu” kısmından ise istediğiniz tarihte randevunuzu alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Randevunuzu aldıktan sonra 2024 pasaport yenileme ücretini yatırmalısınız.
Bu ekrandan “Yeni Randevu” seçeneğine tıklayarak randevunuzu oluşturabilirsiniz.
İlk etapta size yazılı bir metin gösterilir. Bu metni okuduktan sonra “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” yazısının yanına tik koymalı ve “Devam Et” butonuna tıklamalısınız.
Başvuru aşamasında size hangi tür pasaport istediğiniz sorulur. Burada karşınıza üç seçenek çıkar:
- Umuma mahsus pasaport
- Hizmet pasaportu
- Hususi pasaport
Umuma mahsus pasaport herkes tarafından alınabilir. Hizmet pasaportu, yurt dışına belirli bir görev için gönderilen devlet memurlarına verilir. Hususi pasaport ise devlet memurlarına verilen pasaport türüdür.
Pasaport seçimini yaptıktan sonra hangi ilden işlemlerinizi gerçekleştirecekseniz onu seçmeli ve randevu tarihini belirlemelisiniz. Ardından “Devam et” butonuna tıklayarak işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.
E-Devlet Mobil Uygulamadan Pasaport Yenileme Başvurusu Yapma
E-Devlet mobil uygulama üzerinden pasaport yenileme başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce e-Devlet uygulamasını cihazınıza indirmeniz gerekir.
Yukarıda gösterilen biçimde e-Devlet uygulamasını cihazınıza indirebilirsiniz. İndirme işlemini tamamladıktan sonra kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekir.
Giriş adımını tamamladıktan sonra e-Devlet internet sitesinde olduğu gibi arama alanına pasaport yazmalısınız.
Arama alanına ulaşmak için mobil uygulama sayfasında alt kısımda bulunan “Arama” sekmesini kullanmalısınız.
Arama alanına pasaport yazdığınızda karşınıza farklı seçenekler çıkar. Eğer mevcut bir başvurunuz varsa “Pasaport başvuru durumu sorgulama” seçeneğini tercih etmelisiniz. Mevcut belgelerinizi kontrol etmek içinse “T.C. Kimlik kartı/nüfus cüzdanı, pasaport ve sürücü belgesi sorgulama” seçeneğini tercih etmelisiniz. “Pasaport Başvuru Randevusu” seçeneğini tercih ettikten sonra devamında yapacağınız işlemler e-Devlet internet sitesi pasaport randevusu adımlarıyla aynıdır.
Pasaport Yenileme İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Pasaport yenileme için gereken belgeler arasında nüfus cüzdanı, eski pasaport gibi farklı evraklar vardır. Bu evrakların tamamını şöyle sıralayabiliriz:
- Mevcut kullanılan ya da süresi dolan pasaport
- Nüfus cüzdanı
- 2 tane biyometrik olarak çekilmiş fotoğraf
- Pasaport ücretinin tahsil edildiğini gösteren dekont
- Parmak izi
- Çocuklar için pasaport alınacaksa muvafakatname
Bu evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayarak randevunuza gitmelisiniz.
Yeni Pasaportum Kaç Günde Çıkar?
Yeni pasaportun çıkma süresi normal şartlar altında iki iş günüdür. Pasaport sorgulama işlemi yaparak pasaportunuzun sürecini görebilirsiniz. Basımı tamamlanan pasaportlar başvuru sırasında beyan ettiğiniz adresinize PTT Kargo ile gönderilir. Pasaportun elinize geçme süresi ise kargo firmasının yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.
Pasaport Ücreti Nereye Ödenir?
Pasaport ücretinin ödenme yeri olarak farklı kurumları tercih edebilir ya da online ödeme kanallarını kullanabilirsiniz.
Ödeme yapabileceğiniz noktalar şunlardır:
- Vergi dairesi müdürlükleri
- PTT şubeleri
- Anlaşmalı bankalar
- Gelir İdaresi Başkanlığı
Bu seçenekleri kullanarak ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Ancak daha hızlı bir şekilde ödeme yapabilmek için online ödeme kanallarını kullanabilirsiniz. Bankaların internet şubelerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için o bankada bir hesabınızın olması gerekir. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödeme yapabilirsiniz.
Halkbank İnternet Şubesinden Pasaport Ücreti Ödeme
Halkbank internet şubesinden pasaport ücreti ödeme için ilk önce Halkbank.com.tr adresine girmeniz gerekir.
Halkbank internet şubesine giriş yaptıktan sonra ekranın sağ tarafında bulunan “İnternet Şubesi” kısmından şifre ekranına erişebilirsiniz.
Kimlik numaranızı ya da müşteri numaranızı kullanarak giriş işlemini tamamlayabilirsiniz. İnternet şifresi parolanızı da girerek ardından “Giriş” butonuna tıklamalısınız. Şifrenizi bilmiyorsanız “Dijital parolamı unuttum” seçeneğine tıklamalısınız. Giriş aşamasına tamamladıktan sonra “Ödeme-Vergi” sekmesine girmelisiniz. Açılan listede ise tercih etmeniz gereken kısım “Diğer vergi, harç, cezalar” seçeneğidir.
Bu kısımdan pasaport türünü seçerek ona tekabül eden ücreti banka hesabınızdan ya da kredi kartından yatırmanız gerekir.
İnteraktif Vergi Dairesinden Pasaport Ücreti Ödeme
İnteraktif Vergi Dairesinden pasaport ücreti ödeme için ivd.gib.gov.tr adresine girmelisiniz. Bu adreste ana sayfadan ödeme ekranına ulaşabilirsiniz.
Ana sayfadan “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” seçeneğine tıklamanız gerekir. Ardından açılan ekranda pasaport ile ilgili gerçekleştirmek istediğiniz işlemi tercih etmelisiniz.
“Umuma Mahsus Pasaport Harcı” kısmından harcı yatırdıktan sonra değerli kâğıt bedelini de diğer seçeneğe tıklayarak yatırabilirsiniz.
Ödeme ekranında sizden kimlik numaranız, il-ilçe bilgileri, bağlı olduğunuz vergi dairesi gibi bilgiler istenir. Bu bilgileri eksiksiz şekilde girdikten sonra “Öde” butonuna tıklayarak kredi kartınızla ödeme aşamasını tamamlayabilirsiniz.
ATM’lerden Pasaport Ücreti Ödeme
ATM’lerden pasaport ücreti ödeme şansınız vardır. Bu işlemi yalnızca anlaşmalı bankaların para yatırma özelliği olan ATM’lerinden yapabilirsiniz. Ödeme işlemini “Kartsız İşlemler” menüsünden yönlendirme adımlarını takip ederek yapmalısınız.
PTT Şubelerinden Pasaport Ücreti Ödeme
PTT şubelerinden pasaport ücreti ödemesi yapmanız mümkündür. Bizzat PTT şubesine giderek kimlik numaranızla ücret yatırabilirsiniz. Başkası adına ücret yatıracaksanız o kişinin kimlik numarasını bilmeniz gerekir. Bunun yanı sıra ptt.gov.tr adresinden de ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. PTT İnternet Bankacılığı üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Ancak bunun için PTT Kart başvurusu yapmanız ve ardından internet şubesini kullanıma açtırmanız gerekir.
Vergi Dairesinden Pasaport Ücreti Ödeme
Vergi dairesinden pasaport ücreti ödeme yapabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine gitmelisiniz. Vergi dairelerindeki pasaport birimlerine başvurarak ödeme aşamasını tamamlayabilirsiniz. Ödeme sırasında sizden kimlik numarası istenir. Aynı zamanda hangi tür pasaport için ödeme yapmak istediğiniz de vergi dairesi yetkilisi tarafından size sorulur. Pasaport yenileme ücreti tablosundan hangi pasaport türü için ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Pasaportum süresi 10 yıllık, ama eski defter modellerinden. Geçerli mi, yoksa yeni defter mi gerekir!?
Süresi bitmiş bordo pasaportumu yenilemek için yeniden defter bedeli ödemem gerekiyor mu?
yeşil pasaport yenilenme durumunda da harç yatırmam gerekiyormu
Merhaba,
Hususi (Yeşil) ve Hizmet Damgalı (Gri) Pasaport Başvurularında harç bedeli ödenmemektedir.
yeşil pasaportumu kayıp olduğundan nüfos müdürlüğünden iptal ettim,yenisi için emekli karnem var,başka bir belgeye ihtiyaç varmı?tşk.
Merhaba,
Yazımızda da belirtildiği üzere;
Pasaportunu yenilemek isteyen kişilerin kimlik belgesi istenmektedir.
2 tane biyometrik fotoğraf gereklidir.
İstenen pasaport süresi için ödenmesi gereken harç ve defter bedellerinin ödendiğine dair dekont gereklidir. Birinci nüsha olması gereken bu dekontta banka görevlisinin ıslak imzası ve bedellerin tahsil edildiğine dair tahsil edilmiştir kaşesi olmalıdır.
YEŞİL PASAPORTUM VAR. AMA 25 YAŞINI DOLDURDUM VE PASAPORTUMUN SÜRESİ DOLDU. YEŞİL PASAPORTUN SÜRESİ UZATILABİLİR Mİ YOKSA BORDO PASAPORTA GEÇİŞ Mİ YAPMALIYIM?
10.ocak 2022 de pasaport tumun günü bitiyor 6 ay günü var yenisine başvuran bilirmiyim
Merhaba,
Eğer pasaportunuz çipli ise süresi bitmeden uzatmanız mümkün değil.
Defter yenilenmesini istememe şansımız yokmu iki yıllık pasaport var bende ama hiç kullanılmadı ve süresinin bitmesine dört ay kaldı ve şimdi kullanma zamanı geldi süre uzatma ücretine tamam ama defter ücreti vermesek oluyormu bu şekilde cevap verin lütfen
Asker emeklisieşim ve benim yeşil pasaportumuz 2018 de süresi doldu ,yenilemek için nereye baş vuracağız,ücreti nedir
Sadece pasaport süresini uzatmak için yatırılan harçta defter bedeli ödeniyor mu? (Pasaportlarımız zaten yeni)
Bir ay önce 6 aylık pasaport çıkardım fakat süresini uzatmam gerek (6 aylık pasaporta vize vermiyorlar)
Bu durumda ne yapmam gerek süre uzatmanın ücreti yeni pasaport bedeli kadar mı
merhaba ben eşimden boşanma sürecine girdim ve eşimin üzerinden aldığım yeşil pasaportun gününün bitmesine yıl daha var.ben 3 yıl daha yeşil pasaportumu kullanabilirmiyim.
yeşil pasaportumun cüzdanı 2014 de uzatılmış ve cüzdan değişmişti. Şimdi 2019dq sğresğ doldu süreyi uzatırken cüzdan değişecek veya yenieneck mi?
yeşil pasapportum 2014de yenilendi şimdi süresi uzatılırken üzdan değişecekmi
asker emeklisiyiz eşimle ben,yeşil pasaport sahibiyiz,pasapor yeniliyeceğiz,süresi bittiğinden.nüfüs cüzdanımız ve askeri kimliğimiz ve 2 ad.resim,eski pasaportumuz ,yeterlimi,müracaat için..harç ne yatıracağız,yoksa defter parasımı,
Yeşil pasaport umu yenilemek istiyorum.bununla birlikte artık özel bir kurumda çalışıyorum .devletteki görevimden ayrıldım.bir belge götürmem gerekiyormu çalıştığım yerden??
Merhaba. Yeşil pasaport süresi dolduğu için
Pasaport yenilemesi yapacağız. Bu süreçte
Şirketimizde kaç tane yeşil pasaport varsa
(Başka kişilere ait) bunların hepsini teslim etmemiz
Gerekiyor mu. Yoksa sadece ilgili kişinin
Yeşil pasaportunu teslim etsek yeter mi.
Bir de bordo pasaportu da teslim etmemiz
Gerekiyor mı
Teşekkürler
Merhaba. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Öğretmenim. Oğlum 19 yaşında ve yeşil pasaportu var. Almanya ya üniversite eğitimi için gidecek. Yeşil pasaportu iptal olmadan hususi pasaport çıkarabilir miyiz? Gerekli olduğu durumda her ikisini de kullanabilmesini istiyorum mümkünse…
Yeşil pasaport Hususi pasaporttur zaten.
Öğrenci pasaportu çıkardım yaşın 25 olacağından dolayı bana 6 aylık pasaport verilebildi ama umreye gideceğim için en az 1 yıllık pasaport gerekiyormuş tekrardan pasaport çıkartma işleminde tüm ödemeleri cüzdan bedelide dahil olarak mı ödemem gerekir
Merhaba pasaportumun süresinin bitmesine 6 yıl daha var fakat yenileyip 10 yıla çıkarmak istiyorum bu mümkünmüdür cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
Merhaba,
emekli olan aile bireyim üzerinden yeşişl pasaport kullanıyorum, 5 yıllık kullanım suresı 19/03/19 da bıtıyor. Tekrar yenileme işlemi yapabılıyorum demı süresi doldugunu için butun surec basa sarmıyor?(25 yasını doldurmadım ogrencıyım)
2yıllık pasaport yerine 1 yıllık cıkarttımısım. İki yıllığa nasıl tamamlarım ne kadar ücret öderim
Yeşil pasaportlar ilçelerde (emniyet müdürlüklerindemi yoksa nüfus idarelerindemi verilmekte)İlleremi gitmemiz gerekiyor.Bir adet pasaport yenilemenin maliyeti nedir. TEŞEKÜRLER.
Merhabalar,
Babam 10 yillik pasaport yenilemesi gerekirken banka gorevlisinin yanlis bilgilendirmesi sebebi ile 3 yillik ucret yatirmis. Ayni sekilde bu makbuz ile basvurusunu yapmis bugun. Ucret farkini odeyerek, basvuruda degisiklik yapma imkani varmidir zaman gecmeden.
Tesekkurler
1 yıllık pasaport çıkardım 1 ay önce…pasaportumun süresini 10 yıllık yapmak istiyorum ne kadar harç parası yatırmam gerekiyor …
pasaportumun süresi haziran 2019 da doluyor. ben 6 ay daha süresini uzatabilirmiyim? ve defter bedeli yeniden yatırmalımıyım?
Merhaba. Emekli olmak için işlemlerim devam etmektedir. Yeşil pasaportumu yenilemem gerekiyor mu? Yoksa mevcut yeşil pasaportumla yurtdışı çıkış yapabilir miyim?
Süresi dolan yeşil pasaport uzatılıyormu ,yenişimi veriliyor.
Merhaba,
Eskiden pasaportlar süreleri bittiğinde yeni bir kaşe ile yenilenirdi. Şimdi pasaportunuzun süresi bittiyse yeni bir pasaport veriliyor.
merhabalar , benim pasaportumun süresinin bitmesine 3 ay var yine de bu süre dolmadan uzatmak için başvurabilir miyim ?
Merhabalar,
Evet, 3 ay önceden başvuru yapabilirsiniz.
Müstefi memurum sağlık bakanlığına bağlı kurumumdan 2011 de istifa ettim.2016 da eşim ve kendimin pasportumu yeniledim emniyete kurumumdan en son kadro derecemi bildirir yazıyı verdim.Şimdi il nüfus müdürlüğünden oğlumun pasaport yenilemesi için randevu aldım tekrar kurumdan kadro derecesi için belge isteniyor mu öğrenebilirmiyim
Inyeraktif vergi dairesinden dekont aldim kase imza gerekiyor mu
Ben emekli öğretmenim yeşil pasaportumun süresi bitti yenilemek istiyorum.Emekli olduğum kurumdan evrak almam lazımmı.Bankaya ne kadar ücret yatiracam.
Merhaba,
Eğer emekliyseniz, yeşil pasaportu yenilemek istiyorsanız Emniyet Müdürlüklerinden temin edilen formu doldurmanız yeterli. Yeşil pasaport için sadece cüzdan bedeli ödenir 2018 yılı için cüzdan bedeli 108,00 TL dir Hemen hemen tüm bankalara yatırılabilir.
Yeşil pasaportumun biten süresini uzatmak için
yatıracağım harcın geçerli olduğu zaman aralığı??
Ne kadar zaman içinde müracaat etmeliyim?
(Uzatma işlemi bulunduğum ilçede yapılamadığı
için il merkezine gitmem gerekiyor)