Malulen Emekliliğe Başvurdum Maaşım Ne Zaman Bağlanır?
Sağlık problemleri nedeniyle iş gücü kaybı yaşayan vatandaşların başvuru yapması akabinde maaşın bağlanma süresi başvuru yapılan kurum tarafından yapılan incelemelere ve kurumun yoğunluğuna göre değişiklikler göstermektedir. Malulen emekli maaşının bağlanması ortalama 1 ay ile 3 ay arası bir süreci kapsamaktadır. Vatandaşların malulen emekliliğe başvurmaları için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık raporu belgesi alması gerekmektedir. Alınan belge ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmak gerekmektedir.
Malulen Emekliliğin Şartları Nelerdir?
Malulen emekli olmak için gereken koşullar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmektedir. Bu belirlemeler neticesinde vatandaşların yaşadığı iş kazaları sonucu iş gücü kaybı yaşamaları durumuna göre malulen emeklilik maaşı bağlanmaktadır. İş gübü kaybının devlet hastanelerinden alınacak olan detaylı sağlık raporu ile ispatlanması gerekmektedir.
Malulen emeklilik için gereken diğer şartlar işe aşağıdaki gibidir:
- Kişilerin malulen emekli olmaya hak kazanmaları için en az 10 senelik sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
- 1800 yaşlılık, malullük ve ölüm sigorta prim ödeme gün sayısı eksiksiz olarak yatırılmış olmalıdır.
- 4B (Bağ-Kur) kapsamında çalışan vatandaşların geçmişe yönelik Bağ-Kur borcu bulunmamalıdır. Bağ-Kur borcunun bulunması durumunda kişilerin malulen emeklilik maaşından faydalanabilmek için bu borcu kapatmaları gerekmektedir.
- Vatandaşın işten ayrılış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde malulen emeklilik için talepte bulunmalıdır.
Malulen Emeklilik İçin İş Gücü Kaybı Oranları Nasıl Olmalıdır?
Vatandaşların malulen emeklilik maşına hak kazanabilmeleri için belirlenen iş gücü kaybı oranları aşağıdaki gibidir:
- Kişinin %80 oranında ve üzerinde engeli bulunuyorsa kişi birinci dereceden engelli olarak kabul edilir ve malulen emekli maaşı almaya hak kazanır.
- Kişinin %60 ve %79 oranı arasında engeli bulunuyorsa kişi ikinci dereceden engelli olarak kabul edilir ve malulen emekli maaşı almaya hak kazanır.
- Kişinin %40 ve %59 oranı arasında engeli bulunuyorsa kişi üçüncü dereceden engelli olarak kabul edilir ve malulen emekli maaşı almaya hak kazanır.
- Kişinin %39 oranında ve altında engeli bulunuyorsa kişi malulen emeklilik maaşından faydalanamaz.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Malulen emekli olabilmek için bütün şartlar el veriyorsa kişilerin izlemesi gereken yol aşağıdaki gibidir:
- Kişilerin gerekli belgelerle birlikte SGK İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.
- Malulen emekli olabileceklerine dair rapor alabilmek için kişilerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden rapor alması talep edilir. Özel hastanelerden alınan raporlar ise kabul edilmemektedir.
- Başvuru talebi sigortalı kişi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’nda oluşturulmaktadır.
Malulen Emeklilik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Malulen emeklilik başvurusu oluşturmak isteyen vatandaşlardan ilgili kurum tarafından birtakım evraklar talep edilmektedir. Bu evrakların bir kısmı kişinin bağlı olduğu sigorta kurumuna göre (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) değişiklikler gösterse de çoğu belgeler ortaktır.
Ortak olan belgeler ise aşağıdaki gibidir:
- Tahsis talep ve beyan taahhüt evrakları,
- Kamu görevlisi olarak çalışanlar ve 4C kapsamında (Emekli Sandığı) hizmet verenler için sevk onay belgesi,
- İş gücü kaybının yüzdesini ispatlayan, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış belge.
Malulen Emeklilikten Kimler Faydalanabilir?
Malulen emeklilik hakkı tanınan hastalıklar yasalar kapsamında düzenlenmiştir. Bu yasalar dâhilinde kişilerin malulen emekli olabilmeleri için belirlenen hastalıklardan müzdarip olmaları ve bu hastalıkları tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınacak raporla belgelemeleri gerekmektedir.
Düzenlenen yasa kapsamında belirlenen hastalıklar ise aşağıdaki gibidir:
- Parkinson Sendromu,
- Serebral Palsi,
- Karaciğer kanseri,
- Safra kesesi ve pankreas kanseri,
- Mesane ve böbrek kanseri,
- Prostat ve testis kanseri,
- Mide kanseri,
- Akciğer kanseri,
- İnce ve kalın bağırsak kanseri,
- Tiroit bezi kanseri,
- Meme kanseri,
- Lösemi,
- Baş ve boyun yumuşak dokusu kanseri,
- Cilt kanseri,
- Tükürük bezler, sinir sistemi ve penis kanserleri,
- Retina hastalıkları,
- Organ kayıpları,
- Epilepsi, konvülsif epilepsi,
- Santral sinir sistemi rahatsızlıkları,
- İleri derecede şeker hastalığı,
- Genetik rahatsızlıklar,
- İleri düzeyde stres ve obsesif bozukluklar,
- Tüberküloz,
- AIDS,
- Anemi hastalıklar.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Malulen emeklilik hakkı kazanan vatandaşların 2020 yılında aldıkları maaş enflasyon oranlarına göre 971 TL olarak belirlenmiştir. Malulen emekli olmak için kişilerin en az 10 senelik çalışma süresi ile birlikte primlerini de doldurmuş olmaları gerekmektedir. Belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumu İl Merkezi’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne teslim edip başvuruları akabinde olumlu değerlendirme alan vatandaşların alacakları maaş 3 ya da 4 ay içerisinde 971 TL olarak hesaplarına yatmaya başlayacaktır.
Malulen Emeklilik Maaşı Hangi Durumlarda Kesintiye Uğrar?
Malulen emeklilik maaşının kesintiye uğradığı durumların başında kişinin yasal olmayan bir şekilde çalışmaya başlaması gelmektedir. Malulen emekli vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürekli bir biçimde denetlenmektedir. Yapılan denetlemeler akabinde kişilerin malulen emeklilik maaşından faydalanmasına rağmen çalışmayı sürdürdüğü görüldüğü takdirde maaşları tümüyle kesilmektedir. Ayrıca kişilerin malullük durumunu ortadan kalkması ve tekrar çalışabilir düzeye gelmesi halinde kişiler bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür. Kişilerin bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmemesi durumunda almış oldukları malulen emeklilik maaşının faiziyle birlikte kişiden iade edilmesi ilgili kurum tarafından istenmektedir.
Malulen Emeklilik Maaşı Sorgusunu Kimler Yapabilir?
Malulen emeklilik sorgulama işlemi yalnızca malulen emekliliği kabul edilmiş ve maaşları almaya hak kazanmış kişiler tarafından e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilinmektedir. Malulen emeklilik başvuru sürecinin gidişatını ve başvurunun nasıl sonuçlandığını e-Devlet kapısı üzerinden online olarak görmenin mümkünatı bulunmamaktadır.
Malulen Emeklilik Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik sorgulaması e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilinmektedir. Malulen emeklilik sorgulamasını e-Devlet sistemi üzerinden yapmak isteyen kişilerin e-Devlet şifresine ihtiyacı vardır. Ardından kişilerin sorgulama işlemini yapmaları için izlemeleri gereken yol şöyledir:
- T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın.
- “e-Hizmetler” menüsünden “Sosyal Güvenlik Kurumu” sayfasını açın.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan hizmetleri inceleyin.
- SSK’ya bağlı iseniz “4A Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini açın.
- Bağ-Kur’a bağlı iseniz “4B Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini açın.
- Emekli Sandığı’na bağlı iseniz “4C Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini açın.
Nasıl e-Devlet Şifresi Edinebilirim?
e-Devlet şifrenizi temin etmek için PTT şubelerine müracaat etmeniz gerekmektedir. PTT veznelerinde 2 TL karşılığında e-Devlet şifrenizi oluşturabilirsiniz. Şifrenizi daha önce oluşturmuş olmanıza rağmen e-Devlet şifrenizi unutmuş olmanız durumunda şifrenizi yenilemek için iki yol bulunmaktadır. İlki e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. Fakat bu yolla şifrenizi yenilemek için cep telefonu numaranızın e-Devlet sisteminde kayıtlı olması gerekmektedir.
Eğer cep telefonu numaranız sistemde kayıtlı ise e-Devlet kapısının giriş menüsünde bulunan “Şifremi Unuttum” seçeneğini tıkladıktan sonra gerekli bilgilerinizi girerek şifrenizi yenileyebilirsiniz. Şifreniz e-Devlet sisteminde kayıtlı değilse yapmanız gereken PTT şubelerine müracaat etmektir. PTT veznelerinde 4 TL karşılığında e-Devlet şifrenizi yenileyebilirsiniz.
Malulen Emeklilik Süreç Sorgusu Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik başvurunuzun takibini online olarak yapmak mümkün değildir. Başvuru süreciniz hakkında bilgi almak için, tıpkı başvuru esnasında olduğu gibi, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine müracaat ederek malulen emeklilik başvurunuz ve başvuru sürecinizin işleyişi hakkında bilgi almanız mümkündür.
Zihinsel engelli raporum olan 26.11.2021 tarihinde ssk girişi olan vede %50 zihinsel engelli davranışsal bozukluğu olan nasıl emekli olur vede kaç sene ne kadar pirim günü ile emekli olur vede malulen emekli olunur mu
Merhaba,
Malulen emekli olunmaz. Erken emekli olabilir. Vergi indirim belgesi alarak. Sigorta başlangıcınız hangi tarih?
Babam heyete cıktı ve onaylanması için evrakları yönlendirdi lakin 6 ayı geçti ne olumlu ne de olumsuz bir yazı gelmedi mağduruz bu konuda nereye başvurabilir yada bir işlem yapabiliyor muyuz?
Rapor onaylandı %46 raporu bulanmaktadır .
Merhaba,
Pandemi sürecinden dolayı sonuçlarda gecikmeler yaşandı. Ankara’dan onayı beklemekten başka yapabileceğiniz bişey yok.
Gny emekli olmak için yasimi bekliyorum
Calisamaz haldeyim vergiden muaf engelli emekli olmak için baş vurdum sonucumu ne zaman belli olur evrak takibini kimden öğrene bilirim
Yüzde seksen iki engelim var 2 yıl süreli emekli oldum benim raporumda çalısamayacağı iş alanları boş bırakıldı ve ağır kusur yeri hayır yazıyor şimdi ben bu koşulda herhangi bir işde sigortalı çalışa bilirmiyim çalısırsam emekli aldığım maaş kesilirmi rapor aldığım hastanede sordum çalışa bilirsin bir mani yok dediler emin olmak için size sormak istedim saygılar