emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Nikah Memuru Nasıl Olunur, Şartları ve Görevleri Nelerdir?

Nikah Memuru Nasıl Olunur, Şartları ve Görevleri Nelerdir?
31.01.2021

2021 yılında nikah memuru olabilmek için bazı gerekli şartlar bulunur. Nikah denilince akla kadın ve erkeğin belirli şartlar altında, şahitler huzurunda yaptıkları söz akdi gelmektedir. Bir nikahın gerçekleşebilmesi için gelin, damat, şahitler ve bir nikah memuruna ihtiyaç vardır. Medeni Kanun’un kabulünden sonra evlenmek isteyenlerin bu isteği yerine getirmekle görevli nikah memurluğu mesleği ortaya çıkmıştır. Daha önceden belirlenmiş olan bir tarihte eşler arasındaki birlikte yaşama isteği nikah memuru tarafından resmiyete dökülür ve her iki taraf da kanunen bazı hak ve sorumluluklar edinmiş olur.

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memurları görev yetkisini mevcut belediye başkanlarından alırlar. Belediye başkanının kendilerine verdikleri yetkiyle, başkanı temsilen nikahı kıyarlar.

Nikah memuru olabilmek şartlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az meslek yüksek okulu mezunu olmak,
  • KPSS’den geçerli bir not alarak belediye bünyesinde bir işte çalışıyor olmak,
  • Belediye başkanından yetki almış olmak.

Yukarıda bahsedilen şartların yerine getirilmesinin ardından herkesin nikah memuru olma şansı vardır. Bu şartların yanı sıra kılık – kıyafeti düzgün, hoşgörülü, iletişimimi kuvvetli kişiler tercih edilmektedir. Genellikle belediyelerin yazı işleri müdürleri bu iş için uygun görülür ve görevlendirilir. Yazı işleri müdürünün uygun olmadığı durumlarda ise herhangi bir görevdeki belediye çalışanına bu yetki verilebilir. Belediye başkanı tarafından görevlendirilen personel ilk olarak çeşitli kurs ve seminerlere katılarak nikah konusunda bilgi sahibi olur. Seminerleri başarıyla tamamlayan kişi nikah memuru olma vazifesini almaya hazır olacaktır.

Köylerde Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Köylerde durum şehirlere göre farklı bir işleyişe sahiptir. Belediye başkanının yeterli nüfuza sahip olmadığı ya da ilçeden uzak kalan köylerde nikah kıyma yetkisi muhtarlara aittir. Muhtarın kıyacağı nikahın belediye başkanı tarafından ya da nikah memurunun kıydığı nikahtan bir farkı olmayacaktır. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte gelin ve damadın rızası olduğu sürece taşradaki ya da merkezdeki din görevlileri de nikah kıyma yetkisine sahip olmuştur. Toplum huzurunda farklı yaklaşımlarla değerlendirilen bu duruma talep beklenenden daha fazladır.

Nikah Memuru Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devletin özel olarak “nikah memuru” kadrosu bulunmamaktadır. Diğer kamu çalışanları gibi KPSS’ye girip belirli bir puan alındıktan sonra tercih edilen bir meslek değildir. KPSS’ye girip devlet memuru olduktan sonra belediye başkanından yetki alınmasıyla nikah memurluğu görevi yapılabilir. Seçili kişilerin yetkilendirildiği bu görev için yetki sahibi olabilmek kolay değildir. Nikah memurunun görevleri evliliğe karar verilen andan nikahın kıyıldığı güne ve hatta nikah kıyıldıktan sonra bile devam etmektedir.

Nikah Memurunun Görevleri Nelerdir?

Nikah memurunun nikahın kıyılmasına karar verildiği evreden nikah gününe kadar bazı görevleri cardır.

Nikah memurunun görevleri :

  • Evlenmek için başvuruda bulunan çiftlerin başvurularını kabul etmek.
  • Evlilik dosyasını önceden hazırlamak.
  • Çiftlerin belirlemiş olduğu nikah törenine katılıp nikahlarını kıymak.
  • Önceden hazırlanmış olan aile cüzdanını nikah töreni ardından çiftlere teslim etmek.
  • Nikahın kıyıldığına dair resmî belgeleri nüfus müdürlüğüne teslim edip kütüğe kaydedilmesini sağlamak.
  • Evlenmek için kendisine başvuran çiftlerin evliliğinde herhangi bir engel olup olmadığı ile ilgili araştırma yapıp kontrol etmek.

Yukarıda bulunan görevler yerine getirildiği durumlarda nikah memuru nikahı kıymış ve görevlerini eksiksiz yerine getirmiş olacaktır.

Nikah Memuru Nasıl Giyinir?

Nikah memurları topluluk önüne çıkacakları için her zaman temiz ve şık bir görünüme sahip olmalıdır. Genellikle erkek nikah memurları takım elbise ve onun üzerine belediyenin vermiş olduğu nikah memurlarına özel olan cübbeyi giyerler. Kadın nikah memurları ise sade kıyafetleri tercih etmektedirler. Daha çok döpiyes tercih eden kadın nikah memurları giyindikleri kıyafetin üzerine yine belediyenin vermiş olduğu cübbeyi giyerler.

Nikah Memurunun Kaç Saat Çalışır ?

Nikah memurları diğer memurlar gibi haftalık 40 saatlik çalışma süresine tabii tutulur. Yıllık izinleri, tatil günleri, çalışma saatleri diğer memurlara göre herhangi bir farklılık göstermez. Nikah memuru gerekli olduğunda hafta sonları resmî tatillerde de nikah kıyabilir. Çalışma saatleri dışında hafta sonu ve resmî tatillerde kıydıkları nikahlar için ekstra ücret alırlar.

Nikah Memurları Ne Kadar Maaş Alır?

Nikah memuru maaşları ne kadar ? Nikah memurları kamuda çalışan diğer memurlarla aynı maaşı almaktadır. Ancak özel günlerde kıydıkları nikahlar için ekstra gelir elde ederler. Nikah memurlarının aldıkları maaş 4.500 TL ile 5.250 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Diğer memurların sahip oldukları tüm özlük haklarına sahiptirler. İşten çıkarılmaları için yüz kızartıcı bir suç işlemesi ya da görevi kötüye kullandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu iki suçun işlenmemesi halinde emekli olana kadar nikah memuru görevlerine devam etmektedirler.

Nikah Memurlarının Çalışma İlkeleri Nelerdir?

Nikah memurlarının çeşitli ilkeleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en önemlisi nikah memurları herkese eşit davranmak zorundadır.  Görevlerinden dolayı alış – veriş yapamazlar. Aynı şekilde borç para veremez ya da alamazlar. Tıpkı diğer memurlar gibi mesaisinin bitmesi ile görevleri sona ermiş olur. Görevlerine ait tüm evrakları saklamak ve muhafaza etmek zorundadırlar. Nikahla ilgili tüm işlemleri düzenlenmiş olan plana bağlı olarak yürütmesi gerekmektedir. Bir nedenden dolayı görevinden ayrılacaksa bile üzerinde bulunan ütün işlerin iyeni görevlendirilecek kişiye eksiksiz bir biçimde teslim etmek zorundadır.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

Türk Medeni Kanunu’na Göre Resmî Nikah Kararları Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’nun kabulüyle nikah zorunlu hale gelmiş ve bu kanun ile bazı kararlar alınıştır. Kadınların geleceği bu nikah ile güvence altına alınmıştır.

Bu kanunla birlikte alınan kararlar aşağıdaki gibidir:

  • Ailede kadın erkek eşitliği kabul edildi.
  • Tek eşle evlilik kabul edildi.
  • Evlilikte resmî nikah zorunlu kılındı.
  • Kadınları istediği mesleği seçme hakkı verildi.
  • Eskiden boşanmalarda söz hakkı sahibi olmayan kadınlar, bu kanun ile birlikte erkeklerle eşit sayıldı. Erkeklerin boşanma hakkı bulunurken artık kadınlarında boşanma hakkı elde etmesi sağlandı.
  • Evlenmelerde yalnızca erkeklerin değil, kadınlarında fikri alınmaya başlandı.
  • Alınan tüm bu kararlar ile Türk aile yapısı çağdaş ve demokratik düzeye taşındı.

Evlilik için Nikah Memurlarının İstediği Belgeler Nelerdir?

Nikah memurlarının evlilik için istediği belgeler şu şekildedir:

  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Aslı ve Fotokopileri,
  • Vesikalık Fotoğraf,
  • Sağlık Raporu,
  • Evlenme Beyannamesi.

Nikah başvurusunda bulunmak için gerekli belgeler yukarıdaki gibidir. Ancak sürücü belgesinin kimlik yerine geçmediğini ve listelenen belgelerin başvurulacağı belediyeye göre değişkenlik gösterdiği bilinmelidir. Birçok belediye artık e–devlet sistemine entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bundan dolayı eskiden beyan edilmesi gereken pek çok bilgiyi online sisteminde otomatik olarak görebilmektedirler. Sisteme entegre olmayan belediyeler ikametgâh belgesi, nüfus kayıt örneği ya da evlenme ehliyet belgesi gibi belgeleri de talep edebilirler.

Gemide Kaptan Tarafından Kıyılan Nikah Resmî Nikah Yerine Geçer Mi?

Kaptan denizde nikah kıyabilir ve bunu jurnaline yani kayıt defterine yazar. Gemi bayrağı ülke sınırları dışında, geminin taşıdığı bayrağın toprağı olarak sayılmaktadır. Gemi toprak parçası olarak sayıldığından dolayı kaptan da o toprağın en yetkilisi olarak sayılır ve nikah memuru olabilir. Kaptan denizde nikah kıydıktan sonra jurnaline yazar. Sonrasında ilgili kamu kuruluşuna bu yazı ile birlikte başvurulup resmi nikah haline getirilebilir.

Ustalık Belgesi En Kısa Yoldan Nasıl Alınır?
Güncel Diyetisyenler Ne Kadar, Uzmanlar Ne Kadar Maaş Alır?
İŞKUR Kursiyer Ücretleri (Maaşları) Ne Kadar Oldu?
Yorumlar

  1. güllünur dedi ki:

    kpps sınavından kaç puan alırsak nikah memuru olabiliriz