Maaşını Alamayan İşçiye İş-Kur Desteği
Bilindiği üzere işsizlik fonu işten çıkarılanlar için hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primine göre işsizlik maaşı ödüyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor.
Buna göre;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.
Ancak İşsizlik Fonunun bu bilinen desteği haricinde; İş verenin maaşları ödeme güçlüğüne düştüğü noktada Ücret garanti Fonu ile işçinin ücretinin belirli bir kısmını karşılanıyor. İşsizlik ödeneği işçinin iş veren tarafından haksız nedenlerle sözleşmesini feshetmesinden sonra doğarken Ücret Garanti Fonunda destek, mevcut çalışılan durumda veya iş feshi yapılmış olsa dahi çalışırken alınamayan ücretleri kapsıyor.
Ücret Garanti Fonu Ne Zaman Devreye Girer?
Ücret Garanti Fonu, 4447 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin; konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası, iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde devreye girmektedir.
Ücret Garanti Fonu’ na Başvuru Nasıl Yapılır ?
- a) İşveren hakkında aciz vesikası alınması durumunda, icra dairesinden alınan aciz vesikası veya hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı ve işveren tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,
- b) İşverenin iflası durumunda, mahkemece verilen iflas kararı veya İcra ve İflas Kanununun 166 ncı maddesi uyarınca iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,
- c) İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda, mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya İcra ve İflas Kanununun 166 ncı maddesi uyarınca iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge ve kayyım tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,
- d) İşveren hakkında konkordato ilan edilmesi durumunda, mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya İcra ve İflas Kanununun 288 inci maddesi uyarınca konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge ve konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından onaylanan işçi alacak belgesi ile birlikte işçinin Kurum birimine başvurması gerekir.
Ücret Garanti Fonu’ Ödemelerinin Şartları Nelerdir ?
- İşçi Alacak Belgesi işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki ücret alacaklarına ilişkin olmalıdır.
- İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekir.
- Günlük ücret alacağı 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen günlük kazanç üst sınırını aşamaz.
- Ücret alacağı, işçinin Kuruma başvuru tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenir.
- Başvurular EK-1 İşçi alacak belgesi ile İŞKUR Müdürlüklerine yapılmalıdır.
Ücret Garanti Fonu’ ndan Kaç Ay Yararlanılabiliyor ?
İşçinin, iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık temel ücrete ilişkin alacakları ödenmektedir. Burada önemli olan husus iflas sonrası maaş alacaklarının değil öncesinde ki alınamayan maaşları kapsıyor olmasıdır.
Yedi yildir calisiyorumŞu anda isyerimiz sıkıntıya düştü iki aydır maaş alamıyorum ne yapmam gerekiyor