emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

TEOG yerine Milli İzleme Sınavı mı Gelecek?

TEOG yerine Milli İzleme Sınavı mı Gelecek?
19.10.2017

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren ve hala belirsizliğini koruyan ilköğretimden ortaöğretime geçişi sağlayan TEOG sınavı yerine gelecek olan sınav gerek öğrencileri gerekse de velileri endişelendiriyor. Okullar açıldı ve eğitim öğretim yılı başladı. Ancak TEOG kaldırıldı açıklamasının ardından yeni sınav sistemiyle alakalı net olarak bir açıklama hala yapılmadı. Araştırmaların ve çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bu yıl ilk olarak 5. Sınıf öğrencilerine uygulanmasını istediği bir yazıda göndermiş durumda. Yazıda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi konularında ilk dört tema seçilmiş ve adının Milli İzleme Sınavı (MİS) olacağını bildirdiği bir sınavın yapılması talimatını vermiştir. Ancak bu sistemin pilot bölgeler olarak seçilen 15 büyükşehir belediyesi ile toplamda 24 ilde yapılması planlanmaktadır.

Milli İzleme Sınavı Soruları Nasıl Olacak?

Aslında Milli Eğitim Bakanlığı son birkaç yıldır ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınavlarında bir değişikliğe gitmeyi planlıyordu ve bu konuyla alakalı Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyordu. Tam olarak bir sistem belirlenmediği için gündeme getirilmiyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG sınavının kaldırılması taraftarıyım” açıklaması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı devam ettiği çalışmalara hız verdirerek TEOG sınavının kalktığını ve yakın zamanda da yeni sınav sistemini duyuracağını açıkladı. Cumhurbaşkanının yapmış olduğu açıklamanın ardından taslak halde bulunan ve adı Milli İzleme Sınavı olarak belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı pilot bölge olarak belirlediği 24 ile 2017 yılında 5. Sınıflara düzenlenmesi planlanan yeni sınav sistemi ile alakalı yazı gönderdiğini öğrenmiştik. Milli İzleme Sınavı adı verilen yeni sistemde Başbakan Binali Yıldırım’ın da daha önce açıklamalarında belirttiği gibi açık uçlu sorular yer alması planlanıyor. Sınavda sorulması planlanan konular ise; Türkçe dersinde “Çocuk Dünyası” “Milli Mücadele ve Atatürk”, “Erdemler”, “Bilim ve Teknoloji” temalarındaki okuma kazanımları olarak belirlendi. Matematik dersi kapsamında “Doğal Sayılar”, “Doğal Sayılarda İşlemler”, “Kesirler” ve “Kesirlerde İşlemler” konuları belirlendi. Fen Bilgisi dersinde ise ilk 3 ünite yani, “Dünya, Güneş ve Ay”, “Canlılar Dünyası”, “Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme” konularına yer verildi.

Milli İzleme Sınavı ve Uygulanacağı Pilot İller

Milli İzleme Sınavı ilk başta belirlenen pilot illerde yapılması öngörülüyor. Bunlar; Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersini, Konya, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon’un da yer alacağı ve 15 Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplamda 24 ilde uygulanması planlanmaktadır.

Son olarak bu sınav sisteminin değişmesi öğrencileri ve ailelerini tedirgin etmekle beraber kitap satıcıları, üreticileri, baskı yapanları ve yazanları da sıkıntıya düştü diyebiliriz. Herkesin hazırlıksız yakalandığı için çok ciddi maddi kayıplar söz konusu oldu. Hala yeni sınav sistemi ile alaka net bir açıklama yapılmadığı içinde önceki yıllara oranla TEOG ile ilgili kaynak kitap satışlarında %80 e yakın düşüş yaşanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.