Engelli Maaşına Kredi Veren Bankalar? Faizler 2024 Şubat
Engelli maaşına kredi başvurusu yapmak isteyen kişilerin, engelli aylığı karşısında kredi kullanımına imkan tanıyan bankaları tercih etmesi gerekmektedir. Bankaların belirlediği krediler kapsamında kullanıma sunulan engelli aylığı kredileri, sadece engelli raporuna sahip olan kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Kredi başvurusu için engelli bireyler dışında herhangi bir kişinin işlem yapmasına izin verilmediğinden, bankaların belirlediği kurallara ve şartlara uyum sağlanmalıdır.
Engelli maaşına kredi veren bankaların listesi:
- PTT Bank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Denizbank
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Şekerbank
- Garanti BBVA
- Halkbank
- Türkiye İş Bankası
Yukarıda belirtilen kurum ve bankaların haricinde, KOSGEB kapsamında iş kurmak isteyen engelli bireylere de KOSGEB kredisi kullanım imkânı tanınmaktadır.
Engelli kredisi kullanımı için gerekli görülen şartlara uyum sağlayan bireyler, ihtiyaç kredisi ya da girişimcilik kredisi adı altında, bankalardan ödenek talep edebilirler. Bankaların belirleyeceği kredi kullanım şartları ve kredi detayları, her bankaya göre çeşitlilik göstermektedir.
Engelli Maaşına Kredi Başvurusunda Aranan Şartlar Nelerdir?
Engelli aylığıyla kredi kullanımı yapmak isteyen kişilerin, kredi başvurusu yapması için belli başlı şartlara uyum sağlaması gerekmektedir. Bankaların engelli maaşına kredi vermesi için orunlu kıldıkları nitelik ve koşullar, aşağıda detaylarıyla ele alınmıştır:
Engelli maaşı için aranan şartlar:
- Engeli raporu ve engelli maaşı karşılığında, kredi başvurusu yapmak isteyen kişilerin, 18 yaşından büyük olması ve 80 yaşını aşmaması şart koşulmuştur. Yaş sınırlarının aşılması durumunda, engelli maaşına kredi başvurusu geri çevrilecektir.
- Kişilerin engelli maaşı karşılığında kredi alabilmeleri için akıl sağlıklarının yerinde olması gerekir. Akli dengesi yerinde olmayan ya da kendilerine mahkeme kararınca vasi tayin edilen işiler, engelli maaşına kredi başvurusu yapamazlar.
- Kişilerin talep ettikleri kredileri kullanmaları için engellilik halinin ve engelli aylığının devam etmesi gerekmektedir.
- Engelli maaşına kredi başvurusu yapılırken, maaş üzerinden kredinin brüt tutarı hesaplanmaktadır. Kredinin tutarının aşılması durumunda, krediler için ek teminat ve kefil talep edilecektir.
- Kişilerin en az %40 ve üzeri engelli olduğunu gösteren, güncel engelli raporunun bulunması gerekir. Engelli raporunun kullanım süresinin sona ermesi ve hastalıkların ortadan kalkması durumunda engelli aylıkları da sonlandırılacaktır. Engelli maaşının kesilmesi, bankalardan engelli maaşına kredi başvurusu yapılmasını engellemektedir.
- Kişilerin kredi kullanımı talep edebilmesi için engelli maaşında ya da diğer gelirlerinde herhangi bir bloke olmaması gerekir.
- Kişilerin çeşitli gelirlere ve mülklere sahip olması, talep edilen kredi tutarının kullanılmasını sağlayacaktır. Sadece engelli maaşının bulunması ve yapılan araştırmalarda, kişilerin kredi taksitlerini ödeyecek kadar gelire sahip olmadığının tespit edilmesi gibi durumlarda, engelli maaşı karşılığında kredi başvurusu yapılamaz.
- Engelli maaşına kredi başvurusu yapan kişiler adına, herhangi bir yasal takip, icra takibi ya da haciz kararının bulunmaması gerekir.
- Kişilerin bankalar kapsamında hazırlanan kara listede yer almaması ve kişilerin kredi sicilinin temiz olması şart koşulmuştur.
- Kredi notunun yüksekliği, kredi kullanımı için aranan en temel şartlar arasındadır.
- Mevcutta bir banka borcu bulunan ve yapılandırma sürecine girilen kişiler, engelli maaşına kredi başvurusu için uygun adaylar sayılmamaktadır.
Engelli Maaşıyla Kredi Başvurusu Yaparken İstenen Evraklar
Engelli kredisi başvuru evrakları, bankalara ve kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Kredi kullanımı için bankalar tarafından zaruri kabul edilen evraklar şunlardır:
Engelli maaşı için gerekli evraklar:
- Kredi başvurusu yapan kişiye ait kimlik belgesi aslı ve 1 adet fotokopisi
- Kredi başvurusu yapan engelliye ait güncel engelli raporu
- İkametgâh kayıt belgesi
- Engellilerin eğitimini gösteren mezuniyet belgeleri
- Kişilerin aylık toplam getirinin yer aldığı gelir belgesi
- Krediye karşılık teminat gösterilecek tüm taşınır ve taşınmaz mallara ait tapu belgeleri
- Krediye teminat gösterilmek istenen gayrimenkule ait ruhsat ve izin belgeleri
- Teminat talebi için eş rızası olduğunu gösteren ıslak imzalı belge
- Krediye karşılık kefil olacak kişilerin kimlik belgesi fotokopisi ve gelir belgesi
- Kişilerin engelli maaşını aldıkları hesapların döküm ve ekstreleri
PTT Engelli Maaşına Kredi Kampanyasının Özellikleri Nelerdir?
PTT engelli kredisi, engelli aylığını PTT üzerinden alan kişiler adına hazırlamış ve kullanıma sunulmuştur. Maksimum 60 bin TL’ye kadar kredi kullanım imkanı tanıyan PTT, krediler için 36 aya kadar vade planlaması yapmaktadır.
Sadece mevcut engelli maaşı üzerinden kullanıma açılan PTT engelli kredilerinde, kişilerden herhangi bir ek teminat ya da kefil talep edilmemektedir. PTT engelli kredisi kullanımı, sadece engelli maaşını doğrudan alan engelli bireyler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kredi sicili temiz olan ve engelli aylığı kullanımına deva ede engelli vatandaşlar, PTT kapsında finansal olarak desteklenmektedir. PTT engelli kredileri, Aktifbank ve Şekerbank başta olmak üzere, birçok banka tarafından finanse edilmektedir.
PTT Engelli Maaşına Kredi Başvurusunda Aranan Şartlar
PTT kredisi başvuru şartları, bankaların talep ettiği temel niteliklerle benzerlik göstermektedir. PTT engelli kredisi başvurusu için gerekli görülen temel şartlar şunlardır:
PTT engelli kredisi için aranan şartlar:
- Kişilerin 2022 raporuna sahip olması gerekmektedir.
- Engelli raporunda en az %40 oranında engele sahip olunması gerekir.
- Engelli raporu karşılığında, kişilerin engelli aylığı kullanımının devam etmesi şart koşulmuştur.
- En az 18 yaşının tamamlanması gerekirken, 81 yaşından büyük olan kişiler adına, PTT engelli kredisi verilmemektedir.
- Kişilerin kredi notunun yüksek olması ve bankalar kapsamında, temiz kredi siciline sahip olması gerekli görülmektedir.
- Kredi notu düşük olan engelli bireylerin, kredi karşılığında teminat ve ipotek göstermesi gerekir.
- Engelli raporu karşılığında, sadece engelli vatandaşların kendisi kredi talep edebilir. Akli dengesi yerinde olmayan kişiler adına, vasilerinin ya da ailelerinin kredi kullanması mümkün değildir.
- Kişilere verilen engelli maaşları, PTT üzerinden çekilmelidir. Farklı bankalardan alınan engelli aylıkları, kredi başvurusu öncesinde, e-devlet sistemi üzerinden PTT’ye taşınmalıdır.
PTT Engelli Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır ?
PTT engelli kredisi kullanımı için 6 farklı banka üzerinden kredi başvurusu gerçekleştirilmektedir. PTT kapsamında, engelli maaşına kredi kullanım imkânı tanıyan bankalar şunlardır:
- Aktifbank
- Denizbank
- Şekerbank
- TEB Bankası
- Burgan Bank
- İNG Bank
Yukarıda belirtilen bankalar üzerinden, PTT engelli maaşına kredi kampanyası için başvuru işlemleri gerçekleştirilmelidir. Yukarıda belirtilen bankaların şubelerine gidilere bizzat kredi başvurusu yapılabileceği gibi, bankalara ait mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de kredi başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.
PTT kredi başvuruları için gerekli evrakların bankalara teslim edilmesinin ardından, bankaların belirlediği koşullarda olacak şekilde, engelli maaşına kredi kullanımı gerçekleştirilebilir.
Albaraka Türk Engelli Maaşına Kredi Detayları
Albaraka engelsiz hayat kredisi kapsamında verilen kredilerde, teminat olarak engelli maaşları talep dilmektedir. Engelli raporu aktif şekilde devam eden ve engelli maaşı kullanan tüm vatandaşlar, Albaraka Türk üzerinden engelli kredisi başvurusu yapabilirler.
Kişilere 36 aya kadar kredi kullanım imkânı sunan Albaraka Türk Bankası, faiz sistemi yerine kar payı sistemini kullanmaktadır.
Albaraka Türk engelli kredisi limitleri:
- Kredi için maksimum 70.00 bin TL’ye kadar finansal destek sağlanmaktadır.
- Engelli maaşına kredi kullanımlarında, 36 aya kadar vade kullanım imkânı söz konusudur.
- Krediler için %3,90 değerinde kar payı kesintisi yapılmaktadır.
Kredi Tutarı | Vade | Aylık Taksit | Faiz | Toplam Geri Ödeme |
10.000 TL | 36 Ay | 608,80 TL | %3,90 | 21.975,24 TL |
20.000 TL | 36 Ay | 1.217,62 TL | %3,90 | 43.948,81 TL |
30.000 TL | 36 Ay | 1.826,43 TL | %3,90 | 65.923,54 TL |
40.000 TL | 36 Ay | 2.435,24 TL | %3,90 | 87.897,76 TL |
50.000 TL | 36 Ay | 3.044,04 TL | %3,89 | 109.872,95 TL |
60.000 TL | 24 Ay | 4.337,99 TL | %3,84 | 104.456,47 TL |
Albaraka Türk engelli kredisi başvuru işlemleri, banka şubelerinden ya da bankaya ait kanallardan gerçekleştirilmektedir. Albaraka Türk mobil bankacılık uygulaması, internet bankacılığı sistemi ve telefon bankacılığı uygulamaları kullanılarak, engelli maaşına kredi başvurusu için gerekli tüm işlemler gerçekleştirilebilir.
KOSGEB Engelli Desteğinin Özellikleri Nelerdir, Ne Kadar Kredi Verilir?
KOSGEB engelli destekleri kapsamında, engelli raporu buluna kişilerin işletme sahibi olmaları sağlanmaktadır. KOSGEB engelli kontenjanı üzerinden, kişilere iş kurmaları amacıyla finansal destek sağlanmaktadır. Finansman destekler için KOSGEB üzerinden girişimcilik eğitim kurslarına katılım sağlanması gerekmektedir.
Kişilerin girişimcilik eğitim sertifikası alması durumunda, engelli kontenjanı üzerinden girişimcilik desteklerinden faydalanması sağlanacaktır. Ortalama 100 bin TL değerinde faizsiz kredi desteği ve 50 bin TL değerinde hibe desteği sağlayan KOSGEB, iş kurmak amacıyla krediye ihtiyaç duyan engelli vatandaşları desteklemektedir.
KOSGEB girişimcilik kredileri kapsamında, istenen her kolda mesleki girişimler yapılabilir ve engelli vatandaşlar iş sahibi olabilir. Kredilerin kullanım miktarları, hazırlanan proje üzerinden yapılacak incelemeler sonucu kesinleşecektir. Faizsiz kredi kapsamında, 100 bin TL’lik sınırı aşmamak şartıyla, istenen tutarda kredi kullanımına izin verilmektedir.
Geri ödemesiz KOSGEB hibe destekleri, geliştirilen iş planı ve projeler kapsamında değerlendirilmektedir. Engelli kontenjanından faydalanarak, erkenden iş sahibi olmak isteyen vatandaşlar, www.kosgeb.gov.tr ya da www.turkiye.gov.tr adresleri üzerinden, girişimcilik destek programlarına başvuru yapmalıdır.
KOSGEB Engelli Maaşına Kredi Kullanımı Şartları
KOSGEB engelli desteği şartları ve girişimcilik destek kredilerinin kullanımı için gerekli görülen tüm kriterler, aşağıda detaylarıyla ele alınmıştır:
- KOSGEB girişimcilik destek kredilerinden faydalanmak isteyen kişilerin, en az 18 yaşında olması gerekmektedir.
- Engelli kategorisinde, ayrıcalıklı olarak girişimcilik desteği almak isteyen kişilerin, güncel 2022 engelli raporuna sahip olması gerekmektedir. Engelli raporunun geçerlilik süresinin devam etmesi ve en az %40 oranında engele sahi olunması şart koşulmuştur.
- KOSGEB girişimcilik kredilerinin kullanımından önce, kişilerin girişimcilik destek programına katılması ve talep ettikleri alanlarda, istedikleri özelliklerde eğitimlerden geçmesi gerekmektedir.
- KOSGEB girişimcilik destekleri, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına kullanıma sunulmaktadır. Yabancı uyruklu kişilerin ve yurt dışında ikamet edenlerin, KOSGEB destek kredilerinden faydalanmasına izin verilmemektedir.
- Daha önceki dönemlerde, KOSGEB kapsamında destek alan ya da KOSGEB destekli bir işletmeye ortak olan kişiler, ikinci kez KOSGEB destek kredisi talep edemezler.
- Engelli raporu kapsamında kredi desteği almak için doğrudan kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. Kişiler adına, aile üyelerinin ya da vasilerinin destek talep etmesi söz konusu değildir.
- KOSGEB girişimcilik destek programının tamamlanmasının ardından, girişimcilik sertifikası alınmalıdır.
- Girişimcilik destek programı sonrasında, maksimum 2 yıl içerisinde mevcut işletmenin kurulumunun tamamlanması gerekir.
- İşletmeler adına, geçerli ve detaylı iş planları hazırlanmalıdır. İş planı olmayan işletmeler, KOSGEB kapsamında kredi desteğine uygun bulunmamaktadır.
- Kişilerin işletmelerinde kullandıkları tüm ürünler, maksimum 5 yıllık olmak zorundadır. Sıfır ve ikinci el ürünlerin harcama kategorisine girmesi için faturalarının bulunması gerekmektedir.
- İşletmeler adına belirlenen kurulum tarihinden itibaren, en geç 1 yıl içerisinde KOSGEB başvurusunun yapılması gerekir.
KOSGEB kredileri için kişilerin iş planı sunumu yapması zorunludur.
Engelliler Taşıt Kredisi Alabilir Mi?
Engellilere destek kredisi kapsamında verilen krediler, genellikle ihtiyaç kredisi olarak belirlenmiştir. Bu nedenle engelli destek kredileri kapsamında taşıt kredisi kullanmanın mümkün olmadığını söylemek gerekmektedir.
Bununla birlikte engelliler engelli istihdamı kapsamında bir işte çalışıyorsa veya düzenli ve belgelenebilir bir gelirleri varsa, taşıt kredisi çekmelerinin önünde bir engel bulunmamaktadır.
Engelliler Konut Kredisi Alabilir Mi?
Engellilerin konut kredisi kullanmasının önünde bir engel bulunmamaktadır. Kredi notunun kredi çekmeye uygun olması, aylık düzenli ve belgelenebilir bir gelir olması gibi koşullar sağlandığı müddetçe engelli vatandaşlar da diğer vatandaşlar gibi kredi kullanabilmektedir. Bununla birlikte engellilere destek kapsamında sağlanan özel kredi seçeneklerinin genel olarak ihtiyaç kredisi kapsamında sunulduğunu söylemek gerekmektedir.
Engelli maaşı alıyorum 850 TL kredi çekmek istiyorum,,Pttye gittim kredi başvurusu yapmak istiyorum dedim engellilere kredi verilmiyor yalan haber dediler 4 farklı PTT merkezlerine sordum,,Bu haberin aslı astarı nedir lütfen Bilgi verir misiniz..
100/75 engelim var ptt kredisi almak istiyorum…805 maaş alıyorum (2022) yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,
En yakın PTT bank şubesine başvuru yapmalısınız.
%98 ağır engelli kızım var 12 yaşında evde bakım maaşı alıyorum üzerine taşıt kredisi alabilirmiyim
Merhaba iyi günler.
Benim amcamın %91 ağır engelli (zihinsel) sağlık raporu bulunmaktadır. Vasisi olarak mahkemece ben atandım. Ayrıca ben ölen babasının emekli maaşını da engelli olan amcama bağlattım. Sorum şu bu durumda amcam adına araba almak istesem bankalar amcamın emekli maaşı üzerinden kredi verirler mi? Bu konuda bilginiz var mı?
İyi günler benim amcam %91 ağır engelli (zihinsel) raporu bulunmatadır. Vasisi olarak ben atanmış bukunmakyım. Ben amcama ölen babasının emek maaşını bağlattım. Bu raporu kullanarak araba almak istiyorum. Ama bankalar bu koşulda amcamın raporu ve babasının maaşı üzerinden araba kredisi verirler mi? Bu konuda bilginiz varmı?
merhabalar. kamuda çalışan engelli memurlar düşük faizli konut kredisi alabilirler mi? şayet alınabiliyorsa faiz oranı % kaçtır? (yorumlardan sanki sadece 2022 maaşına kredi veriliyor gibi anladım).
Merhabalar babam yasli ve 100/98 raporu aldim esim bakici maasina yazildi 1 ay oldu heniz belli birsey yok maas alirsak babamin raporu uzerinden kredi cekip engelli arabasi almak istiyorum babamin vefati durumunda kredinin durumu ne olur odemesi devam edermi yosa silinirmi tesekurler
Merhaba,
Banka kredi verir ve karşılığında hayat sigortası yaparsa borçları sigorta öder. Hayat sigortasında hastalıklar ile ilgili maddeler bunları iyi incelemek lazım.
Tesekurler
Engelli olarak kredi almak istiyom malulen emekliyim.baska bankada borcum var engelli olarak sizin de engellilere kredi alıp borç kapatma tek bankada olmasını istiyom ayrı yetten 5 .000 liradan kredi çekmek istiyom beni bu konuda yardımcı olurmusunuz
2022 maaşı alıyorum aylık 430 yatıyor yüzde 59 engelli raporum var kredi nasıl cekebilirim
Sürekli engelli maaşım var 3 aylık 2392 lira yatıyor bunun üzerine nasıl kredi cekebilirim yardımcı olurmusunuz