emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağkur Yapılandırma 2018

Bağkur Yapılandırma 2018
05.10.2017

Mecliste geçen yıllarda gönderilmiş kanunlar teklifinde de sigorta primi yeni yapılanma kapsamı alınması gereklidir. Bu sebeple de 23. 000 Türk lirası prim yapılandırma hedefi sağlanır. Sigorta primi borç gecikmesi zammı ile faiz de silinebilir. Aynı zamanda taksitlendirilme yapılabilir. Bu sebeple de prim borcuna ek olarak önemli bir kolaylık sağlanması sebep olur.

Bağkur Yapılandırması Hangi Borçlar Çerçevesinde Gerçekleşecek?

Meclis gündemi etrafında oluşan prim yapılandırmalarında hemen hemen tüm sigorta primi bulunuyor. 2017 yılı Mart ayından önce ödenecek olan 4/ a, 4/ b ile 4/ c sigorta primi yapılanması yeni baştan olacak. Bu sebeple de sosyal güvenlik kurumuna prim borcu olan iş veren kişiler için teşvikten yararlanma hali gerekecektir. Yürürlüğe girmiş olan bu sigorta primi teşvikiyle de sosyal güvenlik kurumuna prim borcu olan işveren kişiler için de bu durum söz konusu olmamaktadır.

Borç yapılandırma kapsamı düzeyinde borcu yapılandıracak ve ödeme başlayacak olan işveren için teşvik yarar sağlanması söz konusu olur. Bağ- kur kapsamında prim yapılandırılmaları için kendi prim ödemesi 4/ b’liler, yani verilen eski ismi ile Bağ- Kurlular da bulunuyor. Kendi dükkânının imkanı doğrultusunda küçük esnaf çoğu anlar için kira ödeyip, gider karşılaması yapıyor ama sigorta primini ödeme gibi bir imkanda da bulunamıyor. Bu sebep dolayısıyla da biriken sigorta prim borcu bulunmakta olan Bağ- Kurlu da kapsam içine alınmıştır. Borç yapılandırma kapsamı içinde de prim ödemekte olan bağkurlu, emekli olacak ya da sağlık hizmetinden de yararlanmaya çalışabileceklerdir.

Bağ- Kur Ödeme/ Limitler Ve Tarihleri

Geçmiş dönemler içinde Bağ- Kur çalışması olan ama primini ödememiş kişiler bugün ki emeklilikleri içinde değerlendirme şansı yakalayacaklar. İstek doğrultusunda sigortalı kişiler da kapsamda prim yapılandırmaları doğrultusunda isteğe göre sigortalı kişiler de bulunmaktadır. 01. 10. 2008 tarihi sonrasında kişiler isteklerine göre bağ- kur’lu olarak değerlendirilme sağlanır.

Bu kapsam dahilinde kendi primini ödememiş olan kişiler isteklerine bağlı olarak sigortalı olan kişiler için de 2017 yılı itibari ile (mart ayı öncesi) ödenmeyen primler de yapılandırılma kapsamında yer alıyor. Diğer taraftan da uygulanmamış olan toplu sigorta çevresinde prim borcu da bulunan ve bu sebeple de bu kapsam günlerinde Sosyal güvenlik kurumu da gözükmeyen kişilerin prim yapılandırma kapsamı ile ödemesi yapılacaktır. 01. 03. 2016 itibari ile de emekli olan Bağ- kur’lular olmayı gerektiren biçimde çalışma olarak kişi durumları için de sosyal güvenlik desteği primleri kaldırılmıştır.

Bu sebep dolayısı ile bu tarih sonrası için de emekli olan köşe de bir emlak dükkânı açan emekli maaşı için herhangi bir kesinti söz konusu olamaz. Ama bu tarih öncesinde emekli olan bağ- kurlulara (ama tabi ki istisna olarak bu tarih öncesinde emekli olan bağ- kurda çalışan ve bu sebeple de SGDP ödemesinin gerektiği olduğu durumlarda kişinin adına borç birikir. Bu kişiler (hala borç sahibi olanlar için) yapılandırma yararlanması borç gecikmesi zamları ile cezası sildirilip taksit taksit ödeme imkanlarını sunar. Eksik olan işçi tutarları Borç yapılandırılması kapsamı ile iş verenler eksik işçi tutarlarıyla da yer alınmasına sebep olur. Bu tutar üzeri rakam hesabı için de yapılacak olan sigorta primi, gecikme zammı ile ceza da yapılanma kapsamında olan borçtandır.

Bu nedenle de iş veren kişiler 2017 yılının mart ayından önce işçi tutarı için de yapılanma üzerinden faydalanır. Prim yapılandırmalarının kapsamlarında da iş vereni ilgilendirecek olan bir diğer husus da idari yollu para cezaları olmaktadır. Bu yapılandırmanın kapsamı içinde 2017 yılının mart ayı sonunda işlenecek olan fiiller ilişkili olarak gecikme zammı ile cezası da yer alır. Önceden de geçerli olan daha öncesinde hayata geçmekte olan borç yapılandırmasından faydalanacak olan kişiler olarak yapılandırma devamı sağlayanlar ve yeni yapılandırma dışında sadece 01. 07. 2016 ile 31.05. 2017 tarihi için de yarar sağlar.

Bu durumda olan kişiler sadece bu tarihler aralıklarında yeni yapılandırma söz konusuna dahil edilir. Meclisin gündem içine dahil olan kanun tasarısı yasalaşmasının gecikme durumu için 31. 05. 2017 tarihine ertelenmesi ön görülür. Borç yapılandırma kapsamı için de borç için de 30. 05. 2017 tarihine kadar da başvurunun yapılması da gerekir.

Bağ- Kur Son Güncel Kararları

Yine de meclis içinde kanun yasalaşması ile ilgili olan süre uzama durumu olur ise, bu tarihte uzamaya gidecektir. Fakat tasarı yasalaşma sonrasındaki kapsamda olan borç için de bir an önce başvurunun yapılma durumu yerinde olabilir. Bu sebeple de bu konu için de evrak olan sürecin an itibari ile de başlaması gerekli olur. Gecikme cezaları ile zammı prim borçları yapılandırma çevresi içinde kapsam borcu gecikme zammı ile ceza tamamını sildirecektir.

Borç peşinatı olarak ise (ödenme halinde) Yİ- ÜFE üzeri hesaplanacak olan güncelleme miktarlarının % 50’sinin kadarı indirimler yapılır. Borç 36 ay kadar taksitlendirme imkanına ulaşır. Türkiye geneli 01. 07. 2017 tarihi itibari ile uygulanacak olan bu sistemler ile de sürücüler otoyollar da kullanacakları araç sınıfına tanınacak olan hız limiti üzerindeki araç kullanımlarını ve bu sebeple de gerçekleşecek olan kaza sonucu ağırlaşmaların önlenmesi gerekir.

Yorumlar

  1. Şenol mutaf dedi ki:

    Esnaf Bağ-Kur borcumu yapilandirdim ilk taksidi Eylül’de yatırdım ondan sonra sistemde borcum gözükmüyor e devlettede gözükmüyor ondan diğer taksitleri yatiramiyorum ne yapmam lazım

  2. Hüseyin BAĞATARHAN dedi ki:

    Nisan ayında babamın toplam 118 000 tl borcu vardı.
    Yapılandırmadan faydalanırsa yaklaşık borcu ne kadar olur.

  3. Adem kibar dedi ki:

    2006 vergi kaydim var 2014 resmi kapanis verdim bakur kaydim yok nasıl bakur borclanmasi yaparim

  4. Kenan güven dedi ki:

    8 ay Bağkur borcum var yasadan yararlana bilirmiyim 2009 yılından

  5. Gökhan dedi ki:

    1999 öncesine dair bağkur tescil affı gundemdemi . Bu konuda gündem oluşturabilecek etkili platform lar nerelerdir.

  6. zihni şen dedi ki:

    slm 2008 -2014 yılları arasında aslı 27000 şu anki borcum ise 75000 tl dir yeni yapılanma ile borcumu nakit ödersem ne kadar öderim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çıkan torba yasada belirtilen;

      Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz ve,

      1) Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların (bu Kanunun 4 üncü maddesine göre fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizi dâhil) %90’ının tahsilinden vazgeçilir.

      der. dolayısıyla faizin % 90 nı silinecektir. Yapılandırma başladı müracaat edip net bilgi sahibi olabilirsiniz.

  7. Recai şen dedi ki:

    Slm sanırım 2015 yılında bağkurlulara
    Af çıkmıştı ödenmeyen bağkur borçlarını
    Dondurmuştuk dondurmuş olduğumuz
    Borçları ilerde kullanabilecekmiyiz
    Teşekkür ederim

  8. süleyman dedi ki:

    1999 da çiftçi bagkuruna başladım 01 02 2018 e kadar kesintisiz primlerimi yatırdım 2011 yılında işyeri açtıgım için ikinci sicil numarası verilmiş bana hiçbir bildirim yapılmadı her türlü sağlıktan yararlandım şimdi işyerini kapattım çiftçi bagkurunuda kapattım şimdi bana 22 bin lira borç çıkarmışlar ne yapabilirim

  9. Ali Öner dedi ki:

    01.05.2014’te tarım bağkuruna kayıt oldum. Hiç ödeme yapamadım. 18.000 tTL borcum var. 2018’de çıkan torba yasadan yararlanıyormuyum?

  10. BÜLENT ACARTÜRK dedi ki:

    MERHABA 1994 DE BAĞ KUR ADI ALTINDA TÜTÜN KOÇANINDAN KESİNTİ YAPILMIŞTI YILIMI 1994 DE ÇEKEBİLMEM İÇİN NE GEREKLİ ÖNCEDEN BAŞVURDUM 1997 YE ÇEKİL DİBENİM KESİNTİ OLAN 1994 YILINI ÇEKMEM LAZIM.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kesinti yapılan belgeyi bularak kuruma müracaat etmeniz gerekmektedir.

    2. bulent acartürk dedi ki:

      teşekkür ederim

  11. SALİH KÖSEOĞLU dedi ki:

    BAĞKUR 2.TAKSİTİMİ ÖDEYEMEDİM NE YAPABİLİRİM

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Salih Bey merhaba,

      7020 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasında “(6) Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde ilk taksiti) izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılır. İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm alacaklı idareler açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle şu anda yeniden hak tanıma imkanı yok.

  12. SELMA dedi ki:

    2018 YILINDA TEKRAR BİR YAPILANDIRMA PAKETİ GÖRÜNMEKTE MİDİR ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      En az seçime kadar yapılandırma gözükmüyor. Ortalama 5 yılda bir yapılandırma çıkıyor.