Akademisyenlere 75 Yaş Avantajı
Akademisyenlik, üniversitelerde ders veren, araştırma yapan, bilimsel deneyler yapan ülkemizin gelişmesi için çalışma yapan kişilerdir. Öğretim elemanı, öğretim üyeleri, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve uzman olarak akademisyenler gruplandırılabilir.
Eğitim bir ülkenin gelişmesi için en temel ve en önemli unsurdur. Üniversiteler ülkemizin geleceği için çok önemli bir yere sahiptir. Dünyada ki gelişmelere ülkemizin de katılması ve bu gelişmelere katkı sağlamak için üniversitelerin gelişmiş olması gerekir. Üniversitelerin gelişmesi için akademisyenlerin bilimsel ve eğitim faaliyetlerini en iyi şekilde devam ettirmesi gerekir. Yaş sınırının bu faaliyetlere engel olmaması için böyle bir uygulama faaliyete geçirildi ve bu sayede devlet üniversitelerinde ki akademisyen açıklarının önüne geçilmiş oldu.
Akademisyen olmak için not ortalamasının yüksek olması ve İngilizceyi iyi bir şekilde bilmek şarttır. Akademisyen olmak için ilk olarak ALES ve YDS puanına göre bir üniversitenin yüksek lisans programına yerleşerek yüksek lisans yapmaktır. Yüksek lisanstan sonra doktora yapılır. Doktora çalışmasının bitimi ile yardımcı doçentlik yapılmaya başlanır. Yardımcı doçentlikten sonra ki aşama doçentlik aşamasıdır. Daha sonra ki aşama ise profesörlüktür.
Ülkemizde akademisyen açığının kapatılması için çalışma imkânı öğretim üyesi emeklilik yaşı 75 yaş a kadar çıkartıldı. Bu uygulama devlet üniversitelerinin altyapısını sağlamlaştırmak için yapılmaktadır.
YÖK Başkanı Yekta SARAÇ yaptığı açıklamayla yeni uygulama ile ülkedeki öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Bu yeni yaş sınırı ile alanında uzman olan ve araştırmalar yaparak ülkesine ve bilime katkı sağlayan ancak yaşı gereği emekli olmak zorunda kalan akademisyenler için önemli karar olmuştur.
Yeni fırsat: Akademisyenlerin emeklilik yaşı 75!
Sanayinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi konulu kanun tasarısında AK Parti’nin önerisi ile yaş sınırını destekleyen madde eklendi. Akademisyenler 75 yaşına kadar birer yıllık sözleşmeler ile faaliyetlerine devam edebilecekler.
Bu yasal düzenleme sayesinde öğretim görevlilerine duyulan ihtiyacın sadece yeni kurulan üniversitelerde değil tüm üniversitelerde ki akademisyen ihtiyacı karşılanacaktır.
Mevcut düzenlemeden 2006 dan sonra kurulan devlet üniversiteleri için bu uygulama geçerlidir. 2006 yılından itibaren 41 devlet üniversitesi için geçerlidir.