emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Memur Annelere Yarım Gün Çalışma Ödeneği Geliyor

Memur Annelere Yarım Gün Çalışma Ödeneği Geliyor

Hükümet 10/2/2016 tarihinden itibaren 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna eklenen ek 5 inci madde ile doğum ve evlat edinme sonrası işçilere yarım çalışma ödeneği uygulaması getirmişti. Memur annelere de yarım zamanlı çalışma hakkı sağlamak için, usul ve esasları düzenleyen yönetmeliği geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtı. Artık memur anneler de yarım gün çalışıp, tam gün aylığı alabilecekler.  Yönetmelik imzaların tamamlanmasının ardından Resmi Gazete de yayımlanarak hayata geçecek.

Daha önceki yazılarda bahsettiğimiz 10/2/2016 tarihli 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna eklenen ek 5 inci madde ile işçilere sağlanan doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği uygulamasını nedir?

Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma

Bu yazımızda Doğum ve Evlat Edinme Sonrasında Yarım Çalışma ile ilgili siz değerli okurlarımızın merak ettiği koanulara açıklık getireceğiz. 10/2/2016 tarihinden itibaren 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna eklenen ek 5 inci madde ile doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir.

Kimleri Bu Kanundan Yararlanıyor ?

İşçilere, 4857 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenir.

Yarım Çalışma İçin Ne Kadar Ücret Ödenir ?

Ödenek süresi, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır. Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenir. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır.

Yarım Çalışma Uygulamasının Şartları Nelerdir ?

Bu madde hükümlerinden yararlanılabilmesi için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir. 30 günlük süre içinde İŞKUR’a müracaat süresini geçirenler için toplam ödenek süresinden düşülerek sigortalıya ödeme yapılmaktadır.

Yarım Çalışma Ödeneğinden Ne Kadar Süre Yararlanılabilir ?

Kanunla yapılan düzenleme ile doğum sonrası analık halinin sona ermesi ve kadın sigortalının işe başlaması halinde yada 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek sigortalılara istekleri halinde haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ;

  • Birinci doğumda 60 gün,
  • İkinci doğumda 120 gün,
  • Sonraki doğumlarda ise 180 gün ücretsiz izin verilmesi sağlanmıştır.

Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Hesaplanır ?

Haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Yarım çalışma ödeneğinde bu süre 22,5 saat olarak esas alınacaktır. Bu durumda 30 gün (4 hafta) süre ile yarım çalışma ödeneğine hak kazanan sigortalı için ödenek süresi;

22,5 x 4 = 90 saat olacak, 1 gün 7,5 saat olarak dikkate alındığında 90 / 7,5 = 12 gün hesaplanacaktır.

Hafta Tatil Günlerinin Ücretini Kim Ödeyecek ?

Yarım çalışma ödeneği ile sigortalıların ay içinde yarım olarak çalıştıkları sürelerin 30 güne ya da işe giriş çıkış tarihleri bulunuyorsa bu sürenin tamamlanmasına imkan sağlandığından yarım çalışma ödeneğinin hesaplanmasında 30 gün üzerinden yapılan tamamlamada 12 gün işveren, 12 gün İŞKUR sigortalı adına yapılacak, kalan 6 günlük hafta sonu tatil süresinin 3 günü işverence, 3 günü de İŞKUR’ca ödenecektir.

Yorumlar

  1. Neslihan AKIN dedi ki:

    Merhaba. 2004 yılından beri memurum ve hemşire olarak hastanede çalışıyorum.2 ocak 2014 de ikinci doğumumu yaptım. Yarım gün çalışmadan faydalanabilir miyim?