Bağ-Kur Yapılandırma Nasıl İptal Edilir?
Bağ-Kur ülkemizde bulunan sigorta kollarından birisidir. Vatandaşlar Bağ-Kur kapsamına girerek prim öderler ve böylece emeklilik haklarını kazanırlar, ayrıca devlet tarafından sağlanan sağlık gibi hizmetlerden indirimli yararlanırlar. Bağ-Kur kapsamındaki bütün konular bu vatandaşları yakından ilgilendirmektedir. Bu konulardan birisi de Bağ-Kur yapılandırmanın nasıl iptal edildiğidir.
Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşlar, özelde ya da devlette çalışma imkanı bulmayan esnaflar, muhtarlar ve bu tarz kişilerdir. Bu kişiler Bağ-Kur kapsamında prim öderler ve emekliliğe hak kazanırlar. Primleri, asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Bağ-Kur kapsamında, sigortalı olan kişilere malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yapılmaktadır. Ayrıca cenaze masrafları karşılığında toptan ödeme alabilirler.
Prim ödemelerinde bazen Bağ-Kurlu vatandaşlar ödeme kısmında zorluk yaşayabilmektedir. Bu zorluğun giderilmesi için devlet Torba yasa ile Bağ-Kur affını yayınlamıştır.
Bağ-Kur yapılandırması iptali de bu torba yasadan çıkan Bağ-Kur affı kapsamına girmektedir. Bağ-Kur affı kapsamında kişilerin borçları silinmektedir. Torba yasadan çıkan Bağ-Kur affına göre 12 ay ya da daha fazla süre ile Bağ-Kur borcu bulunanların belirtilen borçları silinecektir. Torba yasa kapsamında çıkan bu af için başvuru yapılması gerekmektedir.
Bağ-Kur Affı Kapsamında Borcunu Sildirebilecek Kişiler
Bağ-Kur affı kapsamında borçlarını sildirebilecek olan kişiler şöyle belirlenmiştir:
- 12 ay ya da daha fazla süre ile prim borcu olanlar.
- Esnaf ve sanatkarlar.
- Tarım ve çiftçi Bağ-kurlular.
- Prim borçlarını yapılandıranlar ya da yapılandırma iptali için başvuranlar Bağ-Kur affından yararlanabilmektedir.
Bağ-Kur sigorta primlerinin ödenmemesi sonucunda borca eklenen gecikme faizi Bağ-Kur affı kapsamında silinmektedir. Bu Bağ-Kur affı birçok vatandaş için kolaylık sağlamaktadır. Af sayesinde ödeme zorluğu çeken Bağ-Kurlu vatandaşlar ödemelerini düzenleyebilirler.
Bağ-Kur affı için Bağ-Kurlu vatandaşlar başvuru yaparak borçlarını yapılandırabilirler. Bazı durumlarda da yapılandırılmış olan Bağ-Kurun bozulmasına neden olan durumlar meydana gelmektedir. Kanuna göre yapılandırma ihlali sayılan durumlar şöyledir:
- İlk taksitin son ödeme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde iki kereden fazla yapılandırma taksitinin geç ödenmesi ya da ödenmemiş olması durumu.
- Bir takvim yılı içerisinde cari primlerden ikiden fazlasının vadesinde ve zamanında ödenmemesi ya da geç ödenmesi durumu.
Bu belirttiğimiz durumlar kanun tarafından yapılandırma ihlali olarak görülmektedir. Ayrıca bu durumlar meydana geldiğinde, üçüncü taksitin ya da primin ödenmesi gerektiği son günün ardından yapılandırma bozulur. Kişiler, kendileri de başvuru yaparak Bağ-Kur yapılandırmalarını iptal edebilirler. Bunun için dilekçe ile bağlı bulundukları kurumlara gitmeleri gerekmektedir.
Bağ-Kurlu olan vatandaşlar tarafından merak edilen diğer bir konu da borçlarını tekrar yapılandırıp yapılandıramayacakları, yapılandırma kapsamında ödenmiş olan primlerin ne olacağı ve yapılandırmanın iptal olmasıyla hizmetlerin de iptal olup olmayacağıdır.
Eğer borcunu önceden yapılandırmış olan Bağ-Kurlu, ödeme yükümlülüklerini getirmezse ve ödemeleri gecikirse ve bunun sonucunda da yapılandırma hakkını kaybederse, önceden ödemiş oldukları tutarlar yapılandırma kapsamında sayılır. Yani diğer bir deyişle, yapılandırma kapsamında ödenmiş olan taksitler yapılandırma dahilinde borçtan düşer. Bağ-Kur yapılandırması iptal edildikten ya da bozulduktan sonra yeniden ödenebilmesinin şartları da şöyledir:
- Bir takvim yılında yılı içerisinde ikiden fazla kere yapılandırma taksitinin aksatılmamış olması gerekmektedir.
- Cari primlerin zor durum gerekçesiyle ödenmemiş olmasının kanun kapsamında tespit edilmiş olması gerekmektedir.
1995 sigorta girişim var.120 gün. Sonra 1998 Mayıs ayından 2013 temmuz ayına kadar ful sigorta var. 2013 ağustos ayında işyeri açtım 2017 Mayıs ayında kapattım. 2017 Kasım işe girdim 2018 temmuzda çıkışı m verildi. Emeklilik için neler yapmam gerekli. Teşekkürler.
Merhaba,
1995 sigorta girişine göre ssk dan emekli olabilme şartlarınız;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.05.1995 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 51 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1995 ile 23.05.1996 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.
bağkur borcumuzu yapılandırdık fakat iptal etmek istiyoruz iptal edildiğnde ödenmemiş hizmet günleri ve borç silinir mi ?