B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanmak isteyen sürücülerin B sınıfı ehliyet almaları gerekir. Eski yönetmeliğe göre 9 adet olan ehliyet sınıfı 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G, K şeklinde sınıflandırılıp 16 adet olmuştur. B sınıfı ehliyet alan sürücüler aynı zamanda F sınıfı ehliyet yetkisine de hak kazanırlar. Sürücüler yalnızca yetkili oldukları belgeye göre araç kullanmalıdırlar. Ek olarak B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler F sınıfına ait araçları kullanma yetkisine sahiptirler. Araçlarına 750 kg sınırını aşmayan hafif römork takabilirler, 750 kg sınırını aşan römorku takmak isterler ise sınava girdikleri ve başarılı oldukları takdirde belgelerine işlenecek bu durum ile kullanabilirler.
2016 tarihi itibariyle gelen yeni yönetmeliğe göre B sınıfına başvuru yapanlar ve B sınıfı ehliyeti olanlar artık minübüs kullanamamaktadır. Bu durumda D1 sınıfı ehliyet DE alınmalıdır. Yaş sınırı 18, en az ilköğretim mezunu olmak şartıyla birlikte B sınıfı ehliyet almış kişiler M, B1 ve F sınıfına ait araçları kullanabilir. Ayrıca motor bisiklet, dört tekerlekli motosiklet ve traktör ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçları kullanabilirler.
Ehliyetlerini 2016 yeni yönetmeliğinden önce almış sürücüler manuel ve de otomatik araç kullanabilir. Ancak yeni yönetmelikle birlikte otomatik vites kullanmak için sürücü kursuna başvurup, sınava otomatik vites araç ile katılan sürücüler daha sonrasında ehliyetlerinde belirtilecek olan “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresiyle trafiğe çıkabileceklerdir. Otomatik vitesli araç kullanan sürücülerin manuel araç kullanmasına izin verilmemektedir.
Otomatik Vitesli Araç İçin B Sınıfı Ehliyeti
B sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları için düşünülen eğitim iki aşamalıdır. İlk aşamada Trafik ve Çevre Bilgisi, İlk Yardım Bilgisi, Motor ve Araç Tekniği Bilgisi, Trafik Adabı derslerinden oluşan teorik eğitimin ardından B sınıfı otomatik vites sınıfı sürücü belgesi almak isteyen adaylar Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu tarihlerde ehliyet sınavına girmelidir. 70 ve üzeri not almayı başaran adaylar ikinci aşamaya geçerek direksiyon sınavına girebilir.
B Sınıfı Otomatik Vites Sürücü Belgesinin Geçerlilik Süresi
B sınıfı otomatik vites sürücü belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır. Yani otomatik vitesli bir araç için B sınıfı ehliyet alan kişiler bu B sınıfı ehliyeti 10 yıl için kullanırlar.
B Sınıfı Ehliyetin İptal Olmasına Neden Olan İhlaller
- Kırmızı ışıkta geçilmesi, 20 puan
- Park yasağının ihlali, 20 puan
- Yaya geçidinde yayalara öncelik verilmemesi, 20 puan
- Kurallara uygunsuz şerit değiştirmek, 20 puan
- Emniyet kemerinin takılmaması, 15 puan
- Trafik esnasında cep telefonu ile konuşmak, 10 puan
- Hız kurallarına uymamak, 10 puan
- Adayın muayeneden geçmemiş aracı kullanması, 10 puan
B Sınıfı Ehliyetlerin Yenilenmesi
B sınıfı ehliyetlerini 1 Ocak 2016 tarihinden önce almış olan sürücüler, yeni yönetmeliğe göre ehliyetlerini yeniletmek durumundadır. Yenilenen ehliyetler yaklaşık 80 ülkede geçerli olmakla birlikte sürücü adayları da herhangi sağlık durumu olup olmadığını doğrulayacaklardır. B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler için her 10 yıl sağlık belgesi teslim etmelidir. E sınıfı ehliyetler için ise bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.