emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Stajyer Ehliyet

Stajyer Ehliyet
06.10.2016

İçişleri Bakanlığının hazırlamış olduğu stajyer ehliyet sistemi, 2016 yılı itibariyle Karayolları Trafik Yönetmeliği değişiklikliğiyle uygulanmaya başlandı. Uygulamaya kalmadan ehliyetlerini almak isteyen adaylar için son tarih 16 Eylül 2015 olarak belirtilip Murat Tekin(İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimleri Federasyonu Başkanı) tarafından da 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasanın yürürlüğe gireceği duyurulmuştu. Yasaya göre esas amaç trafik kazalarını aza indirmektir. Aslında ehliyet almayı sürücü adayları tarafından zorlaştıran bir durum olmamakla birlikte, ehliyetini almamış olan adaylar için kaygılandırıcı dursa da bütün sürücülerin trafik esnasında zaten uyması gereken kurallar vardır. Sadece sürücülerin daha fazla dikkat etmesi gerektiği ve hataların aza indirilmesi yönünde yeni kurallar eklenmiştir. Kural ihlali yapanlara ceza puanı işlenerek, 2016 yılıyla birlikte bütün sürücü adayları 2 yıl boyunca stajyer ehliyet sahibi olacak; 1 yılda 50 ceza puanı alanların stajyer ehliyetleri geçersiz sayılacak,  75 puana ulaşan kişilerin ise ehliyetlerini kaybetmesi söz konusu olacaktır. Ceza puanının yanı sıra hız kurallarına uymayan, alkollü araç kullandığı tespit edilen, 3 defa kırmızı ışıkta geçen sürücülerin de stajyer ehliyetleri iptal edilecek.

 

Sistemin beraberinde getirmiş olduğu yeni kurallar doğrultusunda sürücü belgesi almak isteyen kişiler ile kurslara müracaatının yoğunlaşması da, bilinçli sürücüleri beraberinde getirmiştir. Sürücü adayının ehliyetinin iptal edilmesi durumunda psikolojik durumunun tespiti için testten(Psikoteknik testi) geçecek, iyi olduğuna dair belgesini aldığı takdirde aday sürücü kursuna tekrar müracaat ederek yeniden ehliyet alabilecektir.

Stajyer Ehliyetin İptal Olmasına Neden Olan İhlaller ve Ceza Puanları

Kırmızı ışıkta geçilmesi, 20 puan

Park yasağının ihlali, 20 puan

Yaya geçidinde yayalara öncelik verilmemesi, 20 puan

Kurallara uygunsuz şerit değiştirmek, 20 puan

Emniyet kemerinin takılmaması, 15 puan

Trafik esnasında cep telefonu ile konuşmak, 10 puan

Hız kurallarına uymamak, 10 puan

Adayın muayeneden geçmemiş aracı kullanması, 10 puan

Ehliyetlerin Yenilenmesi

Ehliyetlerini 1 Ocak 2016 tarihinden önce almış olan sürücüler, yeni yönetmeliğe göre ehliyetlerini yeniletmek durumundadır. Yenilenen ehliyetler yaklaşık 80 ülkede geçerli olmakla birlikte sürücü adayları da herhangi sağlık durumu olup olmadığını doğrulayacaklardır. B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler için her 10 yıl sağlık belgesi teslim etmelidir. E sınıfı ehliyetler için ise bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Yeni Ehliyetler

Normalde 9 adet olan ehliyet sınıfları artık A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G, K olmak üzere 16 adet oldu. Ehliyetini daha önceden almış olan sürücülerin 2016 yılı itibariyle ehliyetlerini yeniletmeleri ile birlikte ömürlük ehliyet düzeni geride kaldı. Ayrıca otomatik vitesli araç kullanacağını sunan adaylar eğitimlerini buna göre alacak olup direksiyon sınavında da otomatik vitesli araç ile sınava girecek. Ehliyetini bu şekilde almış olan sürücüler, ehliyetleri ile manuel araç kullanamayacaklar. Direksiyon sınavı süreleri uzatılmış olup, sınav süresine 5 dakika daha eklendi. Adaylara 2 kez stop etme hakkı tanındı. B grubu ehliyet almak için yaş şartı 21 olup, ehliyet sınavı için ilkokul mezunu olmak yeterli olacaktır.

M sınıfı ehliyet motorlu bisiklet (MOPED) kullanacak kişilere verilen ehliyettir. A, A1, A2 sınıfı ehliyetler motor ehliyeti çeşitleridir. B sınıfı sürücü belgesi otomobil, minübüs veya kamyonet; C sınıfı sürücü belgesi kamyon; D sınıfı sürücü belgesi çekici; E sınıfı sürücü belgesi otobüs; F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör; G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi çeşitlerinden motorlu araçlar kullanmak isteyen adaylar içindir.

Yaş sınırı konusunda değişiklikler yapılmış olup M, A1, A2 sınıfı ehliyetler için 16; A sınıfı(tüm motorlar) için 20; B1 sınıfı(4 tekerli motor, 15 Kw) 16; B sınıfı(otomobil kamyonet), BE sınıfı(römorklu oto kamyonet), C1 ve C1E sınıfları (kamyon çekici), F sınıfı(traktör) ve G sınıfı(iş makinesi) 18; C ve CE sınıfları(kamyon, çekici ve 750 kg römork takanlar) ile D1 sınıfı(minübüs), D1E(750 kg römork takanlar) 21; D sınıfı(minübüs, otobüs) ve DE sınıfı(750 kg römork takanlar) için 24 olarak belirlenmiştir.

H sınıfı(engellilerin engel sınıfına göre aldıkları sürücü belgesi) kaldırılmış olup engellilerin yeni yönetmeliğe göre yalnızca A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini almaları gerekir ve sağlık kurulu raporlarını yeniden alacaklardır.

Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

Ceza puanını sorgulamak isteyen sürücü adayları E-Devlet resmi devlet internet sitesi üzerinden sorgulamalarını yapılabilmektedir. Bir başka yol olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online internet sitesi ile sorgulama yapmaktır. Bağlantılara tıklayarak, bilgilerinizi girdiğiniz takdirde ceza puanınızı öğrenebilirsiniz.

E-devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

EGM Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama için TIKLAYINIZ!

 

 

Yorumlar

  1. Emre dedi ki:

    Merhaba ben ilk defa alkolden ykalandim 1.47 promil cikti. 25.11.2016 da almistim ehliyeti yakalattigim tarih 11.03.2018 e devletten sorguladigimda bitis tarihi 11.09.2018 yaziyor ehliyetim 6 aymi gitti yoksa komplemi iptal oldu tesekkurler

  2. Yakup dedi ki:

    Meraba ben yakup a2 ve b sinifi ehliyet aldim stajer olArak b sinifi aracla hic trafige cikmadim a2 den puanim doldu ehliyetime el konuldu ve ikisininde iptal olcagini soylediler benim anlamadigim sey cezalari a 2 den yedim b sinifi ehliyetim neden gidiyor bilgi verirmiainiz bana

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Konuyla ilgili detaylı bilgi için lütfen +90-312-462-0462 hattını arayınız