60 Bin Bebek Devlet Takibine Alındı
2017 yılının en güzel çalışmalarından biri olan kötü beslenen çocukların (0-5 yaş ) takibi projesi, aile ve sosyal güvenlik bakanlığı ve SGK’nın ortak hareket ettiği bir uygulamadır. İyi beslenmediği ve beslenme bozukluğundan doğan hastalıkların önüne geçilmesi için atılan bu adım, sistematik devlet yönetimi uygulamasının güzel örneklerindendir. SGK görevlilerin aileleri evinde ziyaret ederek kayıt altına aldıkları bu çocukların tüm beslenme giderleri rapor sonrası kurum tarafından karşılanıyor. Kurum ilk raporda verilen yardımın çocuk için yeterli olduğunu ikinci ve üçüncü rapor düzenlenmesinde beslenme ile ilgili bir sıkıntının doğacağını belirterek devlet takibinin bu yönde önem arz ettiğini belirtildi.
Bu özel beslenme ihtiyacı olan çocukların gıda yardımının önemini bedensel ve zihinsel, gerilik ve aksaklık yaşanmaması adına büyük önem arz ettiğini belirtiyor.
Özel beslenme gerektiren ve ailenin gücünün yetmediği durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvuru neticesinde ziyaret aile ziyaret edilerek ihtiyaç dahilinde rapor hazırlanıyor ve aile ve çocuklar takibe alınıyor.
Son yıllarda anne ve çocuk ağırlıklı yapılan bu hizmetler bir tanesi de doğum yapan annelere devlet yardımı olduğu görülüyor. Çalışan anneler, Sosyal Güvenlik ve Aile Bakanlığı’na başvurduklarında doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere sekiz haftalık süreç için iş görmezlik ücreti ve bunun yanı sıra süt parası alabiliyorlar. Kadının iş hayatında daha çok yer alması ve üretken olması adına yapılan bu maddi doğum yardımlarının yanı sıra çalışan annelere çocuğun kreş masrafları yardımı da devlet hediyesi olarak sağlanıyor.
Çalışmayan anneye doğum parası veriliyor mu? Evet, aynı başvuruyu yapan çalışmayan anneye de doğum parası ve süt parası veriliyor. Belli başlı devlet yardımı adı altında devletin doğum hediyesi de çalışan anne kadar yüksek bir ücret olmasa da ödeniyor.
Anne ve bebeği koruyan bu yasalar takibi zor; fakat gelecek neslin sağlığı ve sağlıklı beslenmesi açısından yüz güldüren uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor.
Tek yapmanız gereken kaymakamlık ya da Aile Sosyal İlişkiler Bakanlığı’na başvuruda bulunmak ve sizin için beslenme sorunu olan bebeğiniz varsa rapor düzenleme sürecini başlatmak oluyor.