1800 Günle Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar?
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL ‘dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
1800 GÜNLE MALULEN EMEKLİ OLUNUR MU?
1800 günle malulen emekli olmak, 10 yıl ve %60 engellilik oranı şartının yerine getirilmesi ile mümkündür. Buradaki 10 yıl şartı, muhtaçlık durumu söz konusu olması halinde aranmaz. Bu sayede muhtaç durumdaki kişiler sadece 1800 gün şartını sağlayarak emekli olabilir.
1800 günle emeklilik, engelliler için sağlanan bir haktır. Bu sayede engelinden dolayı çalışmakta zorlanan kişiler, emekli olarak çalışmadan belirli bir kazanç elde eder. Ancak burada alınacak emeklilik maaşı normal emeklilik sürecine göre bir miktar daha düşük olur.
1800 günle malulen emeklilik, kaza ya da hastalık sonucunda doğan bir haktır. Bu haktan yararlanmak için engellilik oranını ifade eden sağlık raporu alınmalıdır. Sağlık raporu sadece devlet hastanelerinden alınır. Tam teşekküllü devlet hastaneleri, engelli sağlık raporu verme konusunda yetkilidir.
Alınacak rapor süreli ya da süresiz olabilir. Her iki rapor türü ile de malulen emeklilik haklarından yararlanmak mümkündür. Malulen emeklilik, engelliler için zorunluluk değildir. Eğer çalışmaya devam etmeye kendilerini uygun hissediyorlarsa iş hayatında kalabilirler.
Malulen emeklilikte sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı dışında şartlar da vardır. Maluliyetin ilk sigortalılık tarihinden sonra gerçekleşmesi gerekir. Aynı zamanda sağlık raporunu SGK’ya ibraz etmelisiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu, raporu inceleyerek durumunuzun malulen emekli olmaya uygun olup olmadığını belirler. Eğer işe giriş tarihinden önce bir engel durumu varsa maluliyet aylığından yararlanma şansınız olmaz.
Malulen emeklilikten yararlanmak için prim şartını sağlamamanız halinde analık ve diğer borçlanma türlerinden uygun olanı tercih edebilirsiniz. Borçlanma ile eksik kalan prim günlerinizi tamamlayarak emekli olabilirsiniz.
Malullük aylığı alanların tekrar çalışmaları halinde maaşları kesilir. Bu aylığı alırken vefat edenlerin yakınlarına ölüm aylığı, çeyiz parası yardımı yapılır. Bu sayede eş, çocuk, bakmakla yükümlü olunan anne-baba gibi yakınlar da gelir kaybı yaşamaz.
Malulen emekli olmak isteyenlerin engel durumu %60 altında ise engelli emekliliğinden yararlanmaları mümkün olur. Sağlık kurulu raporu ile hekimlerin yapacağı incelemelerde engel oranı %60’a yükselebilir. Bu durumda malullük aylığı almak mümkün olur.
Malullük aylığı alanlar, emeklilik aylığı alanlarla aynı sağlık haklarından yararlanır. Malul kişiler, hak sahipleri ile beraber sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. E-Devlet üzerinden 1800 günü tamamlamak için kaç gününüz kaldığını öğrenebilirsiniz. Bu sayede uygun bir zamanda aylık almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.
1800 Günden Malulen Emeklilik Şartları
1800 günden malulen emeklilik şartları; sigortalılık süresi, engel oranı şeklindedir. 1800 gün şartını yerine getirenler, en az on yıldır sigortalı olmalıdır. Aynı zamanda çalışma gücünde en az %60 kayıp olmalıdır.
Malulen emekli olmak isteyenler eğer başkasının bakımına muhtaç durumda ise 10 yıl sigortalılık süresi aranmaz. Bu sayede sadece prim ödeme şartı yerine getirilerek 1800 günle malulen emeklilik maaşı hakkından yararlanılabilir. Engel durumunun ilk sigortalılık tarihinden önce meydana gelmesi de emeklilik için bir diğer engeldir.
Engel durumu ilk işe giriş tarihinden önce meydana gelenler, malulen emekli olamasa da erken emekli olur. Bunun için şu şartların yerine getirilmesi gerekir:
- %40 ila 49 arasındaki bir engel durumu için sigortalılık süresi 18 yıl olmalıdır.
- Engel oranı %40 ila 49 arasında olanların 4100 gün prim ödemesi de bulunmalıdır.
- Engel oranı %50 ila 59 arasında ise 16 yıl ve 3700 gün şartı yerine getirilmelidir.
Yukarıdaki şartlar 1 Ekim 2008 sonrasında işe başlayanlar için geçerlidir. 2008’den önce sigortalı olanlar ise daha az prim ödeme şartıyla malulen emekli olabilir. Burada yine engel oranına göre emeklilik şartları değişir. Engel oranının %80’den fazla olduğu durumlarda 15 yıl ve 3600 gün şartı ile emeklilik hakkı elde edilebilir.
%60 ve 79 arasında bir oran varsa 18 yıl ve 4000 günle malulen emekli olunabilir. Oran %40 ve 59 aralığındaysa 20 yıl ve 4400 günle engele bağlı erken emekli olunabilir. Malulen emeklilik koşullarından yararlanmak isteyen 4B’lilerin prim borçları olmaması gerekir.
Malulen emekli olmak isteyenlerin sağlık raporu için tam teşekküllü hastanelere başvurması gerekir. 1800 günden malulen emekli maaşı almak için MHRS üzerinden randevu oluşturulabilir. Randevu oluşturulduktan sonra size verilen gün ve saatte kimlik belgenizde kurula girmelisiniz.
Kimlik belgesinin yanı sıra fotoğraf, hastalığa ilişkin belgeler, daha önce alınan rapor vs. gibi belgeleri de yanınızda bulundurmalısınız. Her hastane için farklı belgelerin talep edilmesi söz konusu olabilir. Sağlık raporu için farklı branşlardaki hekimlerin sizi muayene etmesi gerekir.
Sağlık raporunuzu aldıktan sonra emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuruyu bizzat SGK’ya giderek gerçekleştirebileceğiniz gibi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Bakıma muhtaç kişilerin emeklilik işlemleri vasisi tarafından yürütülebilir.
1800 GÜNLE MALULEN EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?
1800 günle malulen emekli maaşı miktarı ödenilen prim miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çalışma hayatınız boyunca asgari ücretten yüksek bir tutar üzerinden prim ödemeniz yapıldıysa maaşınız artar. Maaşınız en az 7.500 TL şeklinde ödenir.
Sigortalılık Statüsü En Düşük Ödenecek Miktar SSK 7.500 TL Bağkur 7.500 TL Emekli Sandığı 8.000 TL – 9.000 TL
Malulen emekli olmak isteyenler, SGK tarafından raporları onaylandıktan sonra kendilerine emekli aylığı bağlanmasını beklemelidir. Emekli aylığı kısa süre içerisinde bağlanır. Böylece engelli bireyler geçimlerini aldıkları maaşla sağlar.
Malulen emekli maaşı tutarı her yıl yapılacak zamlardan da etkilenir. Her yıl yapılacak zam oranına göre maaşlar artar. Tabloda verilen maaşlar 2023 yılı için geçerlidir. Emekli maaşınızın miktarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda internet bankacılığı üzerinden de maaşınızı öğrenebilirsiniz.
Henüz emekli olmayan kişiler için e-Devlet üzerinden bir maaş hesaplaması yapmak mümkündür. Malulen emekli maaşı almak için başvuru yaptıktan sonra vazgeçme şansınız da vardır. Vazgeçmeniz halinde emekli aylığınız bağlanmadan SGK’dan işlemlerinizi iptal edebilirsiniz.
Malulen emeklilikte hastalıktan ziyade meslekte kazanma gücündeki kayba bakılır. Kanser, şeker, AIDS, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar için bu aylıktan yararlanılabilir. Aynı zamanda geçirilen bir iş kazası ya da normal kaza neticesinde de kişi malul duruma gelebilir.
Malullük aylığında emekli maaşı normal şartlarda alınacak maaştan daha düşük olur. Ancak kişinin durumu çalışma hayatını sürdürmek için elverişli değilse emekliye ayrılmakta fayda vardır. 1800 günle malulen emekli maaşı miktarı geçiminizi sağlamak için uygunsa siz de emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.
1800 günden nasıl emekli olunur?
1800 günden emekli olmak için çalışma gücü kaybının %60, sigortalılık süresinin 10 yıl olması gerekir.
1800 gün prim ödeyerek kimler emekli olabilir?
1800 gün prim ödeyerek ilk sigortalılık tarihinden sonra malul hale gelenler emekli olabilir.
merhaba arkadaşlar girtlak kanserinden %60 emekli olan varmi
Babam mefat etdi 2021 de annem suan yaslilik ayligi aliyor babamin 89 dan 21 gun sgk hizmet gun sayisi var daha sonralari 90 2007 lere kadar sut yatirip ciftci bagkuru adi altinda sutden cuzi kesintiler olup 2000 gune yakin borclanma alabiliyoruz annem bu sartlar altinda ne kadar para yatirip emekli olabilirmi olursa ne kadar maas alir